SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Reformaation merkkivuoden avajaismessu Turussa – vastakkainasetteulusta yhteyteen

Reformaation merkkivuoden avajaismessu Turun Tuomiokirkossa 30.10.2016. Messun toimitti piispa Kaarlo Kalliala avustajineen. Avustajina mm. asessori Sari Lehti ja monia lapsia ja nuoria. Musiikki: mm. Chorus Iucunus, Turku Cathedral Youth Choir sekä vaskikvintetti.  Piispa painotti saarnassaan myös pyrikimystä vastakkainasettelusta yhteyteen. Hän mainitsi niin ikään SEN:n satavuotisjuhlavuoden 2017 ja ekumenian merkityksellisyyden.

Piispa totesi muun muassa näin: Ensi vuonna tullaan lukemattomia kertoja peilaamaan toisiinsa satavuotiasta Suomea ja viisisatavuotista luterilaista reformaatiota. Siihen päällekkäin osuvat merkkivuodet houkuttelevat ja syystäkin: aiemmin mainitsemani lehtiartikkeli väittää jopa, että ”luterilaisuus on Suomen, suomalaisuuden ja suomen kielen peruskivi”. Mutta ensi vuonna satavuotisjuhlaansa viettää myös Suomen Ekumeeninen Neuvosto. 

Usko, armo, Kristus ja lähimmäisenrakkaus eivät ole mikään luterilaisen kirkon monopoli. Jos aikoinaan omaa identiteettiä saatettiin rakentaa muita arvostelemalla ja solvaamalla, nyt pyritään vastakkainasettelusta yhteyteen. Kun ennen oltiin sitä mieltä, että meillä tehtiin uskonpuhdistus ja katolisessa kirkossa sen jälkeen vain jokin vastauskonpuhdistus, nyt kumpikin voidaan nähdä re-formaationa, olennaisen hahmottamisena uudelleen.

Huomenna ei myöskään vietetä oikean kristillisyyden 499-vuotispäivää, vaikka Lutherin teesien naulaamista silloin muistetaankin. Me olemme sellaisella jatkumolla, joka alkaa Kristuksesta ja apostoleista. Tässä Turun tuomiokirkossa se näkyy vaikkapa siinä, että ehtoollispöytään menevä näkee toisella puolellaan kyllä Martti Lutherin, mutta toisella puolellaan jo 800-luvulla eläneen arkkipiispa Ansgariuksen, koko ”Pohjolan apostolin”. 

 

Me arvostamme menneiden vuosisatojen kristittyjä ja kunnioitamme esivanhempiemme uskoa, toivoa ja rakkautta. He ovat meille uskon perinnön välittäneet. Siksi me kristittyjä olemme. Ei meistä olisi tätä kristinuskoa perustamaan.

 
Kuva: Veijo Koivula


Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.