SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Rovasti Veijo Koivulan luovutuspuhe

Menneellä viikolla olen saanut viipyä Wilfred Ruprecht Bionin ajatusten kimpussa. Olen lukenut Timo Totron ja Harri Hyypän kirjaa ”Vailla muistia, vailla pyrkimyksiä…”, jossa nämä miehet tekevät psykoanalyytikko ja monitieteilijä Bionin ajatusmaailmaa tunnetuksi. Bion kutsuu mystikoksi poikkeuksellista ihmistä niin tieteen, taiteen kuin uskonnonkin alueella. 


Näitä sanoja lukiessani ajattelin tätä Temppeliaukion kirkon juhlatilannetta ja päättelin mielessäni, että on vähintäänkin riittävät perusteet nimetä sinut, Risto Nordell, Pasilanmäen mystikoksi. Radio-ohjelmiesi kautta olet osoittautunut varsin poikkeukselliseksi musiikkitieteilijäksi, jolla on myös lahjat ja taito välittää korkealuokkaisen musiikin ilosanomaa meille muillekin. 

 

Olet joskus todennut, että ”klassinen musiikki on ihanaa, sitä ei tarvitse ymmärtää, sitä voi vain kuunnella”. Mystikoista on joskus sanottu, että he kykenevät luottamuksen hengessä luopumaan määrittelystä, haluista, tavoitteista, ambitioista, tiedosta, muistista, tarpeesta määritellä ja ymmärtää. Ilmeisesti olet ainakin osittain onnistunut tässä – olet mm. joskus siteerannut Goethea ja sanonut, että ”klassinen musiikki alkaa siitä, mihin sanat loppuvat.”

 

Luostarin puutarhassa, Riston valinta ja vastikään alkanut uusi ohjelma Kohtaamispaikka ovat tarjonneet ja tarjoavat suurenmoiset mahdollisuudet levähtämiseen, uuden oppimiseen ja virkistymiseen. Seurassasi olemme vuosien varrella saaneet kuulla ensiluokkaisen hyvää musiikkia, erityisesti vanhaa musiikkia, mutta myös uudempaa klassista taidemusiikkia.

 

Musiikkiohjelmasi ovat merkinneet lukuisia kertoja ekumeenista pyhiinvaellusta maailman kauneimman musiikin katedraaleihin. Pyhiinvaelluksen elementteihin ja tavoitteisiin kuuluvat sivistys, virkistys, spiritualiteetin rakentuminen, pyhillä paikoilla kulkeminen, pysähtyminen, itsetutkistelu. Valitsemasi musiikki ja siihen liittyvät puheosuutesi ovat olleet erinomaisia välineitä pyhän kokemiseen ja pyhää koskevan tiedon syvenemiseen. Et ole kevyen höttötiedon välittäjä, vaan olet valmistautunut huolellisesti ohjelmiisi ja valitsemaasi musiikkiin. Niinpä Riston valinnat ja sinun tietopakettisi eivät tarjoa ainoastaan musiikillisia kokemuksia ja elämyksiä, vaan seurassasi myös sivistyy.

 

”Kauneus pelastaa maailman”, sanoo Fjodor Dostojevski – ja samassa hengessä ruotsalainen uskontopsykologi Owe Wikström kirjoittaa, että Jumalan etsimisen voi hyvin aloittaa kauneudesta. Se on kaksisuuntainen tie Jumalasta meihin ja meistä Jumalaan. Wikström toteaa, että pitää hakeutua sen musiikin äärelle, joka syvimmin meitä koskettaa. Hänen mukaansa ihmissielun ja kaikkeuden tasapaino ovat samaa juurta ja musiikki saattaa ne toistensa yhteyteen. Wikström puhuu myös riemun teologiasta, jonka perustana on sekä luomisusko että ajatus kauneuden ja jumalallisen liittymisestä toisiinsa. Risto Nordell, tätä kauneuden ja riemun teologiaa sinä olet ihastuttavalla ja innostavalla tavalla pitänyt esillä omissa ohjelmissasi.

 

Osallistuakseen yhteiskunnalliseen ja kristilliseen mediakeskusteluun Kristillinen Medialiitto jakaa vuosittain Vuoden kristillinen mediateko -palkinnon jollekin henkilölle, järjestölle tai seurakunnalle. Palkinto on luonteeltaan ekumeeninen, ja se jaetaan vuosittain tammikuun 25. päivänä, joka on vanhassa kristillisessä perinteessä apostoli Paavalin kääntymyksen muistopäivä.

 

Kristillinen Medialiitto painottaa palkinnonjaon perusteissa osaamista ja ammatillisuutta, kansainvälistä näkökulmaa, keskustelutaitoa sekä kristillisen identiteetin läsnäoloa. Kun vuoden 2014 Kristillinen mediateko -palkinnon saajaksi on valittu sinut, Risto Nordell, on helppo todeta, että sinä omalla olemuksellasi ja työlläsi olet hyvinkin täyttänyt nämä kriteerit.

 

Annamme suuren arvon ohjelmillesi, joissa ilmenee aidolla tavalla kunnioitus kirkkojen pitkää musiikkitraditiota kohtaan. Julistat ja välität maailman kauneimman ja parhaimman musiikin ilosanomaa arvokkaalla ja ihastuttavalla tavalla. Syvällisellä kirkollisen musiikin tuntemuksellasi ja aidosti ekumeenisella persoonallasi olet vaikuttanut myönteisesti ekumeeniseen musiikkikasvatukseen ja kirkollisen musiikin tuntemuksen laajentumiseen.

Olet joskus sanonut, että elämäsi tarkoitus on musiikki: mitä vanhemmalta ajalta, sitä parempi. Tällä palkinnolla tahdomme kannustaa sinua jatkamaan elämäsi tarkoituksen täyttämistä.

 

___

Vuoden kristillinen mediateko -tilaisuudessa Helsingissä 25.1.2015Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.