SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Hän yhdistää meidät - Ekumeeninen aamurukous 10 vuotta

Ekumeeniseen kiitosrukoukseen kokoonnuttiin runsain joukoin Studium Catholicumille Helsingissä 4.10.2018. Rukoilijoilla oli erityinen aihe juhlaan, on nimittäin kulunut kymmenen vuotta siitä, kun ekumeeniset aamurukoukset aloitettiin 2. lokakuuta vuonna 2008.


Vapaaehtoisvoimin järjestettäviä aamurukouksia on jo usean vuoden ajan vietetty torstaisin läpi vuoden. Aamurukousperinteen käynnistivät yhteistyössä aktiivit SEN:sta, Helsingin ortodoksinen seurakunnasta, Studium Catholicumista, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta, Helsingin vapaaseurakunnasta ja Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksestä. Rukoilijat yhtyvät kirkon 2000-vuotiseen rukoukseen idän ja lännen perinteiden mukaan, rukoilijat ja hartauspuhujat ovat vuoroviikoin eri seurakunnista ja siten rikkaat rukousperinteet tulevat vastavuoroisesti tutuiksi.

 

10-vuotisjuhlan rukousta johti pastori Sami Lehto (vap.), yhteiseen esirukoukseen johdattelivat veli Gabriel Salmela OP (kat.), kirkonjohtaja Jari Portaankorva (bapt.) ja pääsihteeri Mari-Anna Auvinen (SEN).


Hartauspuheen piti piispa Teemu Sippo (kat.). Hartausteksti oli Johanneksen evankeliumin seitsemännestätoista luvusta, jossa kuvaillaan, miten Jeesus jäähyväispuheessaan rukoili seuraajiensa ykseyden puolesta. Piispa totesi, että pyrkimys ykseyteen on kristityille haaste, sillä sen esikuvana on Isän ja Pojan ykseys Pyhässä hengessä. Kun tämä ykseys puuttuu, puuttuu jotain olennaista siitä rakkaudesta, jonka Jeesus jätti tehtäväksi opetuslapsilleen.

 

- Emme voi tuudittautua siihen, että ykseys tulee täydelliseksi taivaassa, vaan meidän tulee pyrkiä siihen tässä ja nyt. Voimme olla varmoja, että jokainen rukous ykseyden puolesta kuullaan, sillä rukoilijat yhtyvät Kristuksen omaan rukoukseen, vakuutti piispa Teemu Sippo.

 

Piispa totesi, että tänään on katolisessa kirkossa pyhän Franciscuksen muistopäivä. Hän on yksi Euroopan suojelupyhimyksistä ja merkitsee kristityille iätöntä ajatusta rauhasta ja luonnonsuojelusta, ja myös ekumeniasta.

 

Rukoushetken jälkeen on perinteisesti vaihdettu kuulumiset aamukahveilla. Tänään nautittiin juhlavasti kakkukahvit, toivotettiin yhteislaululla ekumeenisille aamurukouksille monia armorikkaita vuosia ja jututettiin kahvittelun lomassa uusia ja vanhoja tuttuja eri kirkkokunnista.

 

 

Kuvat: Suvi-Tuulia Vaara ja Sirpa-Maija Vuorinen.

 

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.