SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kirkot pihalla - ja sisällä  

Hannu Lätti, Arto Antturi ja Susanna MäkiVanhankirkon puiston puiden siimeksessä kaikui yhteislaulu tapahtuman alkupuolella.Isä Teo Merras pirskottaa pyhitettyä vettä.

Luomakunnan rukouspäivää aloiteltiin 1.9.2011 Helsingin Vanhankirkon puistossa aurinkoisessa säässä. Kuluneelle kesälle tyypillistä on ollut nopea säiden vaihtelu ja niin kävi myös torstai-iltana. Kesken kaiken alkoi sataa, mutta onneksi kirkko antoi turvapaikan tapahtumaan saapuneelle runsaslukuiselle ekumeeniselle väelle, jota rankka sadekuuro ehti hetken hieman kastella.

 

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Demetrios kutsui vuonna 1989 ortodoksista kristikuntaa rukoilemaan luomakunnan ja sen säilymisen puolesta. Rukouspäivän viestissään patriarkka korosti ihmisten roolia Jumalan taloudenhoitajina. Luomakunta on annettu ihmisten hallittavaksi, mutta tätä hallintavastuuta on käytetty räikeästi. Hallitsemisen ja viljelyn ohella ihmisille annettiin tehtäväksi myös varjella Jumalan luomistyötä. Ortodoksisessa kirkossa kirkkovuosi alkaa 1.9.

 

Luonnon saastumisen ja ihmisen toiminnan vaikutuksen kasvamisen myötä huoli luomakunnasta kasvoi ja Luomakunnan rukouspäivän vietto levisi yli kirkkokuntarajojen. Helsingin ekumeeninen toimikunta on vuodesta 1999 alkaen kutsunut kristittyjä viettämään luonnonarvojen päivää. Kirkot pihalla -tapahtuma tuo vuosittain Helsingin keskustaan sadonkorjuujuhlan, jossa hyvässä ekumeenisessa hengessä iloitaan Jumalan luomistyöstä, sadosta ja kohtaamisesta.

 

Vanhan kirkon puistoon vaelsi väkeä, Suomen Lähetysseuran bändi soitti Hannu Lätin johdolla. Laura Pynnönen lauloi ja kaikki voivat yhtyä laulamaan kun jaossa oli sanat. Jumala voi yksin uudistaa, Jumala voi yksin parantaa. Kädellään Herra johdattaa meitä valon teitä.

 

Pastori Arto Antturi lausui tervetulosanat, metodistipastori Tapani Rajamaa luki vanhan testamentin tekstin Jesajan kirjan 35 luvusta: Aavikko iloitsee, autiomaa iloitsee, aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan!...

Vapaakirkon pastori Hannu Hirvonen johdatti rukoukseen.

 

Tuli sade rankka...

 

Siirryttiin Vanhan kirkon suojiin ja isä Teo Merras (ort.) aloitti vedenpyhitystoimituksen toteamalla, että näin saamme kokea, miten kirkko antaa turvapaikan. Vedenpyhityspalveluksessa olivat kanttoreina Anne-Mari Rautamäki ja Mika Hänninen. Isä Marco Pasinato (kat.) siunasi sadon.

 

Helsingin ekumeeninen toimikunta tarjosi sadonkorjuun tuotteiden lisäksi kahvia, teetä ja maittavia kolmioleipiä. Tunnelma oli välitön ja lämmin. Kirkon käytävillä solisi puhe ja välillä kaikui Hannu Lätin johtaman bändin musiikki. Oli ilo nähdä, miten ripeästi ja dynaamisesti järjestäjät siirsivät tapahtuman sisätiloihin. Jopa bändikin kaikkine laitteineen siirtyi sulavasti portailta saliin.

 

Lopuksi ev.-lut. kirkon pastori Päivi Linnoinen lähetti seurakunnan palvelemaan Herraa ja toisiamme Herran siunauksen saattelemana.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

 

Aukeaman kuvat: Markku Sunimento.

SLS:n työntekijöistä koottu bändi oli keskeisessä roolissa. Siinä soittivat Hannu Lätti (sähkökitara), Susanna Mäki (viulu), Timo Ryhänen (akustinen kitara), Antti Vuori (bassokitara), Ville Myllykoski (kosketinsoittimet), Jukka Moilanen (rummut). Solistina oli Laura Pynnönen.Isä Marco Pasinato siunaa sadon.Klikkaa kuvaa, niin se aukeaa uuteen ikkunaan.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.