SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Paikallisekumeeninen foorumi 2010

Aamuhartauteen kokoonnuttiin Forssan kauniiseen punatiilikirkkoon, joka sijaitsee sananmukaisesti keskellä kylää. Kirkkopuiston ruskan värittämät vanhat puut kylpivät auringonvalossa. Mieleen tulvivat virren sanat: On riemu, kun saan tulla sun, Herra, temppeliis, sun porteistasi käydä sisälle pyhyyksiis.

 

Forssan ev.-lut. kirkko on valmistunut 1917-1918 ja se on arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelma. Lasimaalaukset ovat Eric O.W. Ehrströmin ja Olga Gummerus-Ehrströmin käsialaa.Kirkkoherra Esa Löytömäki toivotti foorumiin kokoontuneet tervetulleeksi. Hartauden aluksi laulettiin aamuvirsi Tule kanssani, Herra Jeesus. Teksteinä hän luki Joh. 17:20–23 ja Matt. 1:1-4.

 

Vapaakirkon pastori Pekka Murtolahti, helluntaiseurakunnan pastori Tapio Sopanen ja ev.-lut. seurakunnan diakoni Anneli Tuovila puhuivat myös. Esa Löytömäki kertoi, että Forssassa on hyvä yhteys kaikkien kristillisten seurakuntien kesken ja yhteistyötä on tehty pitkään. Työntekijät tuntevat toisensa ja yhteistoiminta on dynaamista.

 

Pastori Tapio Sopanen (hell.), pastori Pekka Murtolahti (vap.) ja kirkkoherra Esa Löytömäki toivottivat Pafon osanottajat tervetulleiksi Forssaan.Tekstireflektiossaan hän totesi, että opetuslapset tulivat kuin kirkkokuntien edustajat kysymään, kuka on suurin taivasten valtakunnassa. Jeesuksen vastaus yllätti ja asetti kuulijat uudelle paikalle. On nöyrryttävä lapsen kaltaiseksi. Lapsen ihmettely tavoittaa Jumalan valtakunnan salaisuuden, ylittää esteet ja vaikeudet, antaa uuden näkökulman. Sitä tarvitsemme kristittyinä ja kirkkokuntina.

 

Pekka Murtolahti korosti puheessaan, että Jeesus opettaa Isän tahdon kysymistä. Keskeistä on, että kuuntelemme Jumalan ääntä. Ykseys on myös asian ytimessä. Jeesus rukoilee, että olisimme yhtä, niin kuin hän on Isän kanssa.

 

Tapio Sopanen nosti esiin seuraavat ekumenian perusajatusta kantavat termit: rukous, yhteys, kirkkaus, usko. Meillä on kristittyinä velvollisuus ja vastuu julistaa toivoa.


Aamupäivän osion ohjelma oli ev.-lut. kirkon seurakuntasalissa. Pafon osanottajat saivat tutustua ev.-lut. kirkon diakoniatyöhön ja oivallisia tuloksia tuottaneisiin Katukirkkoon ja Sinisoppeen.
Ekumeeniset kuulumiset kuultiin vapaaseurakunnan torikirkossa, kauniissa vanhassa rakennuksessa. Finlayson-yhtiön alun alkaen tehtaan työläisille kulttuurin kehdoksi ja vapaa-ajan virkistäytymispa...
Päätösrukoukseen johdatteli pastori Kari Räntilä Hämeenlinnan ortodoksisesta seurakunnasta. Forssan ortodoksinen toimintakeskus kuuluu Hämeenlinnan seurakuntaan.

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.