SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Olkaa rehellisiä ja oikeudenmukaisia - Ekumeeninen rukousviikko 2019

 Kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa vietetään kaikkialla maailmassa 18.–25. tammikuuta. Rukousviikolla tarjoutuu erinomaiset mahdollisuudet toisten kristittyjen kohtaamiseen ja ekumenian edistämiseen paikallisesti. Rukousviikolla on pitkät perinteet, nykymuotoisen ekumeenisen rukousviikon vieton aloittamisesta tuli kuluneeksi 110 vuotta.

 

Rukousviikon materiaali on tuotettu Kirkkojen maailmanneuvoston Faith and Order-komission ja Katolisen kirkon kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston yhteistyönä vuodesta 1966 asti. Nykyään materiaali tuotetaan ekumeenisena yhteistyönä joka vuosi eri maassa.

 

Vuoden 2019 rukousviikon materiaali tulee Indonesiasta. Viime viikolla kuulimme järkyttävät uutiset Indonesian viimeisimmästä maanjäristyksestä ja tsunamista, jossa satoja ihmisiä on saanut surmansa ja jopa miljoonia on menettänyt kotinsa ja omaisuutensa. Indonesia on sijaintinsa takia altis maanjäristyksille ja tulivuorenpurkauksille, joita esiintyy Tyynellämerellä mannerlaattojen kohtaamispisteissä. Useat avustusjärjestöt keräävät varoja luonnonkatastrofeista kärsineiden auttamiseksi.

 

Ekumenia Indonesiassa

Kulttuuriltaan Indonesia on pluralistinen yhteiskunta. Kristillisiä kirkkoja on 1500-luvulta lähtien ollut alueella useita, nykypäivänä 265 miljoonasta asukkaasta n. 10 prosenttia on eri kirkkokuntiin kuuluvia kristittyjä. Rukousviikon materiaalin on laatinut työryhmä, johon tekijät nimesivät protestanttisten kristittyjen yhteistyöelin eli Indonesian Ekumeeninen Neuvosto ja Indonesian katolinen piispainkokous.

Indonesian ekumeeninen neuvosto on toiminut vuodesta 1950 asti ja sillä on 89 jäsenkirkkoa. Neuvosto toiminnan keskiössä ovat kristittyjen yhteyden lisäksi neljä yhteiskunnallista ongelmaa: köyhyys, epäoikeudenmukaisuus, radikalismi ja luonnon tuhoaminen. Näiden erillisten, mutta toisiinsa liittyvien ongelmien juurisyyksi neuvosto näkee ahneuden. Siksi neuvosto haluaa edistää hengellisyyteen pohjautuvaa kohtuullisuutta.

 

 

Indonesian katolinen piispainkokous on toiminut 1920-luvulta lähtien ja vuoden 1962 Vatikaanin toisesta konsiilista lähtien se ollut sitoutunut ekumeeniseen yhteistyöhön. Indonesian ekumeeninen neuvosto ja katolinen piispainkokous ovat vuodesta 1980 asti julkaisseet yhteisen jouluviestin, joka on ottanut kantaa kansallisiin kysymyksiin kristillisen evankeliumin pohjalta.

 

 

Molemmat toimijat ottavat kantaa uskonnonvapauskysymyksiin ja käyvät uskontodialogia maan muiden uskontojen kanssa. Indonesian pääuskonto on islam, ja muslimeja on maan väestöstä yli 80 prosenttia.

 Indonesiassa kokoontuu säännöllisesti myös Indonesian Christian Forum, jossa edustettuna ovat protestantit ekumeenisen neuvoston kautta, katolinen piispainkokous, evankeliset, helluntailaiset, baptistit, Pelastusarmeija, adventistit ja ortodoksit.

 

Rukousviikko tammikuussa 2019

Rukousviikon 2019 teema on Olkaa rehellisiä ja oikeudenmukaisia, raamatunteksti on viidennestä Mooseksen kirjasta. Teksti käsittelee tuomarien tehtäviä Israelin kansan joukossa. Indonesian kirkot tahtovat nostaa yhteiskunnalliset epäkohdat esiin rukousviikon tekstivalinnoissa.

 

Indonesiassa on viime ajat eletty talouskasvun kautta, mutta kirkot näkevät sen pohjautuvat kilpailuun, joka ei sovi yhteen Indonesian perinteisten yhteisöllisten arvojen kanssa. Materiaalissa nostetaan esiin ongelmana korruptio, joka vaikuttaa politiikassa ja kaupankäynnissä ympäristö tuhoavin vaikutuksin. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on kasvanut maassa, jossa on suuret luonnonrikkaudet.

 

Rukousviikon materiaali kehottaa myös meitä omassa elämässämme ja kontekstissamme tutkiskelemaan, miten olemme osallisia maailman epäoikeudenmukaisuuksiin. Meillä Suomessakin vihapuheen yleisyys ja koventunut yhteiskunnallinen ilmapiiri haastavat kristittyjä toimimaan vastavoimana.

 

 

Rukousviikon materiaalivihko löytyy joulukuussa SEN:n verkkosivuilta ja se postitetaan seurakuntiin. Materiaaliin kuuluu tänä vuonna myös ekumeenisen jumalanpalveluksen kaava, jota voi soveltaa omassa seurakunnassa. Rukousviikon materiaalit sopivat myös lokakuun 24. päivä vietettävän Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun ekumeenisen rukouspäivän virikeaineistona.

 

Rukous

Isä, Poika ja Pyhä Henki, yksi Jumala,
me ylistämme sinua sinun suuresta kirkkaudestasi, jota koko luomakunta julistaa.
Anna meille avoin sydän ottaa riemuiten mukaan kaikki, jotka kokevat syrjintää.
Auta meitä kasvamanaan rakkaudessa yli kaikkien ennakkoluulojen ja epäoikeudenmukaisuuden.
Anna meidän armossasi kunnioittaa jokaisen yksilön ainutlaatuisuutta niin,
että voimme moninaisuudessamme kokea ykseyttä.
Tätä rukoilemme pyhässä nimessäsi. Aamen.

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.