SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

SEN:n hallitus kokoontui Turussa – historiaa ja nykypäivää

Edessä Mari-Anna Pöntinen, arkkipiispa Kari Mäkinen, Mayvor Wärn-Rancken. Takaa vasemmalta: Veijo Koivula, Gabriel Salmela, Raimo Goyarrola, Tomi Karttunen, Jooa Sotejeff-Wilson, Perry Johansson, Minna Hietamäki, Jan Edström, Anna Hyvärinen, Katariina Väisänen, Eija Peura ja Sirpa-Maija Vuorinen.

Kunnianarvoisa Arkkipiispantalo loi arvokkaat puitteet SEN:n hallituksen kokoukselle 8.6.2016. Asialistalla oli muun muassa SEN:n jaostorakenteeseen liittyvää pohdintaa. Hallituksen työskentely perustuu ekumeeniseen asiantuntijuuteen, kunnioitukseen ja rakentavaan yhteistyöhön. Kesäkokous pidetään perinteisesti niin, että jäsenet ja myös varajäsenet osallistuvat. Siihen liittyy myös tutustumiskohde ja kun Turussa oltiin, kohde oli luonnollisesti tuomiokirkko. Myös kokouspaikka, Arkkipiispantalo, on kokonaisuus, jossa historian siipien havinan voi helposti aistia. 

 

Työskentely aloitettiin SEN:n puheenjohtajan, arkkipiispa Kari Mäkisen pitämällä aamuhartaudella talon kauniissa kappelissa. Hän valotti myös kappelin ja koko talon historiaa. Arkkipiispantalo on varta vasten rakennettu Suomen ev.-lut. kirkon arkkipiispan kodiksi ja edustustiloiksi. Se on valmistunut 1890 ja edustaa tyyliltään uusrenessanssia. Arkkipiispa Kari Mäkinen on talon yhdestoista piispallinen asukas. Rakennuksen mielenkiintoisista vaiheista on emeritusarkkipiispa Jukka Paarma kirjoittanut laajan historiateoksen .

Tuomiokirkon sakaristossa saimme tutustua avaimiin, jotka eivät ole aivan normikokoa. Oppaana Eeva-Kaisa Ahlamo ja avaimia ihastelemassa veli Gabriel, Mayvor Wärn-Rancken ja Sirpa-Maija Vuorinen. 

Tuomiokirkossa ryhmällämme olivat oppaina Marja Routi ja Eeva-Kaisa Ahlamo. Turun tuomiokirkko on Suomen kansallispyhäkkö ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pääkirkko. Kirkko on ollut Suomen pääkirkko jo katolisena aikana ja näin on jatkunut myös reformaation jälkeen.

 

Turun tuomiokirkko on elävän ja toimivan seurakunnan kirkko ja samalla maamme arvokkain rakennushistoriallinen muistomerkki. Se vihittiin käyttöön vuonna 1300 ja sai lopullisen muotonsa 1400-1500-luvuilla. Turun palon 1827 jälkeen palossa tuhoutuneet sisustus ja torni rakennettiin uudelleen.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

Kuvat: Veijo Koivula ja Pirjo SalmiSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.