SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Serbian patriarkka kuollut 15.11.2009

Patriarkka Pavle. Kuva:
Serbian ortodoksisen kirkon päämies, Pecin arkkipiispa, Belgradin metropoliitta ja Serbian patriarkka Pavle menehtyi 15.11.2009 pitkällisen sairauden heikentämänä. Patriarkka Pavle oli 95-vuotiaana iältään vanhin ortodoksisten kirkkojen päämiehistä.Pavle johti Serbian kirkkoa vuodesta 1990, kommunismin kaatumisen ja Jugoslavian hajoamissotien läpi. Patriarkka Pavlea kunnioitettiin laajasti yksinkertaisen elämäntapansa ja inhimillisyytensä, helpon lähestyttävyytensä takia. Hän liikkui Belgradissa julkisilla liikennevälineillä, ja häntä kutsuttiin "käveleväksi pyhäksi".

 

Toimiessaan 33 vuotta Rasin ja Prizrenin piispana Kosovossa hän loi läheiset suhteet molempiin väestöryhmiin, ja esimerkiksi kieltäytyi piispallisesta virka-autosta, "kunnes kaikilla Kosovon albaani- ja serbiperheillä on auto". Poliittisesti hän kannatti kirkon ja kristillisen identiteetin vahvistumista kommunismin jälkeen ja tuki Kroatian Krajinan alueen ja Bosnian serbejä. Patriarkka tuli näykvästi Milosevicin-vastaisen opposition tueksi, mutta sai osakseen arvostelua sekä äärikansallisilta että Eurooppa-mieleisiltä tahoilta.

Patriarkka Pavlen aikana Serbian kirkko jatkoi varovaista ekumeenista avautumista. Kirkko on sekä KMN:on että Euroopan kirkkojen konferenssin jäsen. 1990-luvun sotien seurauksina Serbian kirkollakin on ollut epäilyttävä maine monien länsimaalaisten silmissä, ja kirkon sisällä on piirejä, jotka näkevät ekumeeniset yhteydet oman kansan ja ortodoksisen uskon kyseenalaistamisena. Kirkko on kuitenkin viime vuosina uudestaan aktivoitunut eri ekumeenisissa yhteyksissä.

Patriarkka Pavle syntyi vuonna 1914 maalaiskylässä Kroatian Krajinnan serbialueella. Hän jäi pienenä orvoksi, mutta sukulaistädin kasvattamana sai mahdollisuuden käydä koulua, ja lukion jälkeen pääsi Sarajevon ortodoksiseen pappisseminaariin. Toisen maailmansodan ajan hän eli luostarissa ja sodan jälkeen työskenteli rakennuksilla.

 

Hän vihkiytyi munkiksi vuonna 1946 nimellä Pavle apostoli Paavalin mukaan, ja vihittiin pian diakoksi ja papiksi. Jatko-opintoja hän suoritti Ateenan yliopistossa. Vuonna 1957 Pavle valittiin Rasin ja Prizrenin piispaksi, jonka hiippakunta käsittää koko Kosovon.Vuonna 1990 hänet valittiin Serbian patriarkaksi. Pavle pyysi vuonna 2008 eroa patriarkan virasta heikon terveytensä vuoksi, mutta pyhä synodi toivoi hänen jatkavan tehtävässään kuolemaansa asti. Patriarkka Pavle haudataan 19.11. Rakovican nunnaluostarissa lähellä Belgradia.

Surunvalitteluviestissään Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos siteeraa serbialaista runoilijaa M. Betskovicia:

 

"Meluisana aikanamme hän puhui hiljaisemmalla äänellä kuin kukaan muu, mutta tuli kuulluksi laajemmin kukaan toinen. Hän puhui vähemmän kuin kukaan muu, mutta sanoi enemmän. Ei kukaan toinen petollisena aikanamme kohdannut totuutta niin tyynenä kuin hän."

Patriarkan tehtäviä hoitaa piispakunnan vanhin, Montenegron metropoliitta Amfilohije (Radovic).Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.