SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Sovintoa kohti – ekumeeninen jumalanpalvelus Oulussa

 Jumalan kansan juhlaa vietettiin 19.1.2016 Oulun tuomiokirkossa. Ekumeenisen rukousviikon valtakunnalliseen jumalanpalvelukseen oli kokoontunut runsaslukuinen kansainvälinen ja ekumeeninen seurakunta. Palvelus on sunnuntaina 22.1. klo 11 kuultavissa Yle Radio 1:n kautta. Sovinto ja yhteys olivat jumalanpalvelusta johdattelevia teemoja.

 

Kaikki Oulussa toimivat kristilliset seurakunnat ja yhteisöt olivat mukana toimittamassa ja ilo yhteisestä palvelutehtävästä tulvi palveluksessa penkkeihin asti. Ekumeeninen kokoontuminen jatkui palveluksen jälkeen kirkkokahveilla Vanhassa pappilassa.

 

Yhteydessä väärinkäsitykset ja ennakkoluulot väistyvät. Yhteydellä on kaikilla tasoilla varjeleva merkitys. Ei ole Jumalan tahto, että eristäydymme. Kun eristäydymme, silloin on ylpeys ja omavanhurskaus lähellä. Meidät on tarkoitettu elämään ja työskentelemään kumppaneina. Kumppanuuden elementtejä ovat hengellinen yhteys, henkilötason yhteys, seurakuntien yhteys. Muun muassa näin totesi saarnassaan helluntaiseurakunnan johtava pastori Hannu Orava.

 

Ekumenian periaate on, että se mitä kirkkojen kesken voidaan tehdä yhdessä, tulisi myös toteuttaa yhdessä. Ekumeenisen jumalanpalveluksen tavoitteena on ilmaista sitä, mikä yhdistää kristittyjä ja iloita siitä. Se ei luo uutta ekumeenista traditiota, vaan perustuu kunkin tunnustuksen omimpiin arvoihin. Kun oltiin ev.-lut. kirkon sakraalitilassa, oli urkumusiikilla keskeinen sija. Se oli vaikuttavaa ja juhlistavaa. Palveluksen urkurilla on lahja käyttää soitintaan taiturimaisesti.

 

Ortodoksisen seurakunnan kuoron kaunis sointi loi pyhyyden tuntua. Helluntaiseurakunnan Vakka-lauluryhmä toi ylistysperinteen keskiöön. Katolisen kirkon lauluryhmä kuljetti vanhaan heprealaiseen lauluperinteeseen. Yhteisessä palveluksessa yhteyttä luo myös seurakunnan yhtyminen virsiin ja hengellisiin lauluihin.

 

Yhdessä veisaamisella on tervehdyttävä vaikutus. Oli hyvä yhtyä hengelliseen lauluun: Laula Herran rakkaudesta, parhaimmasta taivaan maan tai laulaa virttä: Ylitse kaikkien rajojen riemu ja kiitos on yhteinen. Kristuksen anteeksiantamus on iankaikkinen vapaus. Virsiin ja lauluihin on erityisen hyvä yhtyä, kun kanttori johtaa laulua erinomaisen upealla äänellään ja näin tapahtui Oulussa.

 

Jumalan sanaa luettiin ja Raamatun lukukappaleisiin saatiin myös vaikuttavat, huolella mietityt johdantopuheet. Johdattelijoina ja lukijoina oli eri kirkkokuntien seurakuntalaisia.

 

Hannu Oravan saarnan ydinasiat olivat sovitus ja yhteys. Osuvasti hän totesi, ettei Jumalalla ole tarkoitus tehdä meistä klooneja, toistemme kopioita. Jokaisella meistä on ominaispiirteet ja persoonallisuus, joita ei ole tarkoitus tuhota, niin yksilöinä, herätysliikkeinä kuin seurakuntina.

 

– Joukko ihmisiä ei koskaan kykene näkemään ja ajattelemaan kaikista asioista samalla tavalla. Meidän on tärkeä erottaa kehälliset asiat ja ydinasiat toisistaan. Ydinasia kristittyjen yhteydessä on oikea perustus, Jeesus Kristus. Jumala on tarkoittanut meidät yhteyteen ja siinä on Hänen siunauksensa.

 

Kirkkokahveilla kansojen kohtaamisia

 

Oulu on hyvin kanainvälinen kaupunki. Tämän voi viimeistään todeta kirkkokahveilla kauniissa Vanhassa pappilassa. Vilkas monikielinen puheensorina täytti tilan. Kaikki olivat kuin yhtä perhettä ja keskustelu kävi vilkkaana. Oulun ekumenian keskeinen vaikuttaja, rovasti Veijo Koivula esitteli SEN:n pääsihteeri Mari-Anna Pöntisen, joka toi tilaisuuteen Suomen Ekumeenisen Neuvoston tervehdyksen. SEN:sta olivat mukana myös hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen ja rahastonhoitaja Perry Johansson.

 

Mari-Anna Pöntinen kiitti Oulun ekumeenista toimikuntaa erinomaisesta ekumeniaa edistävästä toiminnasta ja ilmaisi ilonsa siitä, että kaupungissa on elävä ekumeeninen asenne sekä hyvä ja kunnioittava toimintakulttuuri. Oli suuri ilo saada olla mukana, tavata entisiä tuttuja ja tutustua uusiin ekumeenisesti aktiivisiin henkilöihin. Ekumeniaa Suomessa jo sata vuotta – eikä suotta.

 

Ekumeeninen jumalanpalvelus taltioitiin ja se lähetetään Yle Radio 1:n kautta sunnuntaina 22.1. klo 11.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

Kuvat: kirjoittaja ja Veijo Koivula

 

Klikkaa kuvia, niin ne avautuvat suurempina.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.