SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Taiteen keinoin pakkotyötä vastaan

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä avasi Ekumeenisen vastuuviikon näyttelyn Viivakoodivankilat – Satiirisia piirroksia pakkotyöstä Kulttuurikeskus Stoassa 20.2.2018.

 

- Aihe on mitä tärkein ja näyttely nostaa valokiilaan ihmisiä, jotka elävät yhteiskunnan varjoissa ja pimennossa, Pimiä totesi avajaispuheessaan.
- On tärkeää nostaa esiin pakkotyö ja ihmiskauppa, joka siihen usein liittyy.

Pimiä kertoi juridisesti ihmiskaupan määritelmästä joka on, että ihminen on otettu henkisesti määräysvaltaan käyttäen väkivaltaa tai esimerkiksi kiristäen rahalla tai mustamaalaamisella.

 

- Kuvien ihmiset ovat hyvin traumatisoituneita. Se herättää kysymyksen, miten he voivat selvitä eteenpäin, ja miten viranomaiset ja järjestöt voivat auttaa heitä.

 

Järjestökoordinaattori Adriana Saarialho Suomen Caritaksesta, kulttuurituottaja Petra Hannus Stoasta ja projektipäällikkö Minna Rasku Filantropiasta.Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto on saanut haltuunsa erään suomalaisen ihmiskaupan uhrin päiväkirjan, josta Kirsi Pimiä luki koskettavia otteita. Menehtyneen naisen sisar oli halunnut antaa päiväkirjan käyttöön ihmiskaupan vastaiseen työhön.


Kuvat tuovat haavoittuvien ihmisten tarinat meidän arkeemme

- On yllättävää, että piirroksissa on kuvattu pelkästään miehiä, kommentoi Kirsi Pimiä näyttelyä.


Ekumeenisen vastuuviikon koordinaattori Anna Hyvärinen SEN:sta  ja ts. johtaja Ulla Laurio Stoasta.Naishahmojen poissaolo selittyy osittain sillä, että näyttelystä on tuotu Suomeen vain osa laajemmasta kokonaisuudesta.

- On totta, että pakkotyöhön joutuneet ovat usein miehiä, kun taas ihmiskaupan uhrit Suomessa ovat yleensä naisia, Pimiä totesi.

- Taiteilijat ovat luoneet nokkelia siltoja menneisyydestä nykypäivään ja kynänjälki on taidokasta, kiitteli Pimiä.

 

Ekumeenisen vastuuviikon yhteistyötä

Ekumeenisen vastuuviikon koordinaattori Anna Hyvärinen kertoi, että vastuuviikon teema on tänä vuonna oikeudenmukainen työ ja naisten oikeus työhön.  ja ovat Ekumeenisen vastuuviikon pääkumppanit.

Adriana Saarialho Suomen Caritaksesta kertoi, miten näyttely on saatu Suomeen yhteistyössä Caritas Internationalin kanssa.

 

Näyttely on järjestämän pakkotyön teemaisen piirrustuskilpailun tulos. Ajatuksena on, että piirrokset tuovat esiin työntekijän perusoikeuksia selkeästi ja kielimuureja välttäen.

 

Piirrokset ovat 47 eri maasta ja avaavat siten monia näkökulmia pakkotyöhön. Näyttely on ollut esillä muun muassa Pariisissa, Roomassa ja New Yorkissa YK:n päämajassa.


Näyttelyyn voi tutustua Stoan Parvigalleriassa (Turunlinnantie 1)  20.2.-8.3.2018.
Filantropia vie näyttelyn seuraavaksi Jyväskylään, jossa se tulee olemaan esillä ortodoksisen seurakunnan salissa (Rajakatu 39).

 


Maailmassa arvioidaan olevan 21 miljoonaa naista, miestä ja lasta, jotka työskentelevät vastoin tahtoaan uhan tai rangaistuksen pelossa. Pakkotyöhön liittyy usein ihmiskauppaa, lapsityövoiman käyttöä ja velkaorjuutta.

Viivakoodivankilat – Satiirisia piirroksia pakkotyöstä -näyttely herättelee pohtimaan pakkotyötä osana maailmantaloutta, jossa kaikista köyhimmät kärsivät ahneuden, pitkien alihankintaketjujen ja sääntelemättömyyden seurauksista. Haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset, naiset ja paperittomat siirtolaiset.

 

Valokuvat: Elina Kostiainen / Suomen CaritasSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.