SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Tapahtukoon sinun tahtosi – vuoden 2015 kristillinen mediateko

Viisi nuorta miestä, joilla on erilaiset taustat, aloittaa samaan aikaan pappisseminaarin. Vastassa on yhteisö, joka vahvistaa ja horjuttaa nuorten miesten vakaumusta. Kuvassa vas. David Baiot, Julien Bouanich, Clément Manuel, Samuel Jouy, Clément Roussier. Yle Kuvapalvelu.

Kristillinen Medialiitto (KML) on myöntänyt Vuoden 2015 kristillinen mediateko -tunnustuksen Yle Teeman sarjalle Tapahtukoon sinun tahtosi. Tunnustus jaetaan vuosittain tammikuun 25. päivänä. Tapahtukoon sinun tahtosi -sarja esitettiin Yle Teemalla syksyllä 2015, ja kaksi ensimmäistä tuotantokautta on vielä nähtävissä muutamia päiviä Yle Areenassa. Sarjan kolmas tuotantokausi esitetään kokonaisuudessaan ensi pitkäperjantaina.

 

Sarjassa viisi nuorta miestä on uuden kynnyksellä. He kaikki ovat päättäneet mennä pappisseminaariin ja omistaa elämänsä kutsumukselleen. Jokaisella on menneisyytensä. Yann on kaunosielu, joka laulaa kuin kerubi, kapinallinen Raphäel on rikkaan perheen poika, Guillaume on kokenut turvattoman lapsuuden ja Emmanuel opiskelija joka joutui jättämään opinnot kesken masennuksensa vuoksi.

 

Ovelle kolkuttaa vielä yksi elämän kolhima mies. José on juuri vapautunut vankilasta, jossa hän sovitti rangaistusta taposta mutta löysi Jumalan.

 

Oman taustan sovittaminen kirkon oppeihin on niin merkittävä kysymys, että nuorukaiset tekevät toisilleen lupauksen: koska maailma muuttuu, myös kirkon on muututtava. Nuoret pappisseminaarilaiset lupaavat olla tämän sopeuttamisen etulinjassa, sen kantava voima.

 

Sarjassa seurataan, miten nuorten miesten uskolle käy tuon matkan varrella.

Tunnustuksen luovuottaja, Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki toteaa perusteluissaan:

  • Sarjan henkilöhahmot ovat uskottavia. Heidän kipukohtansa ja elämänvalintansa törmäävät perheen, yhteiskunnan ja katolisen kirkon asenteisiin, ja leikkaavat elävällä tavalla myös kirkon ja spiritualiteetin maailmaa.
  • Sarja ei ohjaa katsojaa yksiulotteisiin vastauksiin, vaan haastaa katsojan elämään jännitteet läpi itse pohtien, hän kuvaa.
  • Sen koukuttavia tarinoita tukee myös erinomainen kristillisen teologian ja roomalaiskatolisen kirkon asiantuntemus.

 

Kristillisen pohdinnan lisäksi sarjalla on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus.

  • Kristillisyys on Euroopan eettisen ja kulttuurisen arvopohjan ydintä, ja tämän perustan ymmärtäminen on yhä tärkeämpää uskontojen ja katsomusten maailman muuttuessa. Maailmanpolitiikan kriisit ja konfliktit liittyvät mitä suurimmassa määrin uskontoihin.
  • Yle Teema on tällä ohjelmavalinnalla vahvistanut avointa keskustelua uskontojen ja katsomuksen syvämerkityksistä Suomessa ja maailmalla. Se on viesti avoimen ja demokraattisen keskustelukulttuurin sekä positiivisen uskonnonvapauden puolesta. Se on vastaisku uskontofobialle, joka vaatii uskontojen ahdistamista nurkkaan, pois julkisesta tilasta, Heli Karhumäki arvioi valintaperusteluissa.

Sarjan valitsemisessa ohjelmistoon ovat vaikuttaneet Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti sekä ohjelmahankkija Mari Koivuhovi. Niinpä myös heille luovutetaann Vuoden 2015 kristillisen mediapalkinnon tunnustuskirja.

 

Tapahtukoon sinun tahtosi on eurooppalaista laatudraamaa ja sopii hyvin Teemalle, he toteavat.

 

Sarja pohtii ajankohtaisia aiheita ja elämän ristiriitoja. Yhdessä jaksossa käsitellään mm. pakolaiskysymystä. Mutta ennen kaikkea se on viiden nuoren miehen kasvutarina, jonka aiheet ovat haastavia, mutta draama pitää otteessaan. Se poikkeaa valtavirrasta ja on monella tavalla ainutlaatuinen. Ja se on hyvin käsikirjoitettu ja ohjattu, tyylikäs toteutus.

 

Mari ja Marika toteavat, että sarja on saanut hyvän vastaanoton.

– Olemme saaneet paljon palautetta kaikenikäisiltä katsojilta. Moni katsoja kertoo tarinan puhuttelevan syvästi vakaumuksesta riippumatta.

– Se ei julista vaan haastaa ajattelemaan omaa arvomaailmaa, omaa suvaitsevaisuutta, suhdetta lähimmäiseen, omia valintoja.

 

Mari Koivuhovin tehtävänä on eurooppalaisten (poislukien pohjoismaiset) draamasarjojen hankinta Ylen tv-kanaville ja Areenaan. 

- Olen unelmatyössäni. Uskon vahvasti siihen, että julkisen palvelun television tehtävänä on tuoda nähtäväksi sarjoja eri kielialueilta ja kulttuureista, sarjoja, joita kaupallisilla kanavilla ei näytetä.

 

Marika Kecskeméti vastaa Yle Teeman ohjelmistosta ja brändistä. 

- Teema on televisiomaailman helmi: elokuvalle, dokumenteille omistautunut kanava, se on kulttuurikanava, jonka ohjelmistossa on laatudraamaa valtavirran ulkopuolelta ja monilta kielialueilta.

 

Vuoden kristillinen mediateko – taustaa

Vuoden kristillinen mediateko -tunnustus jaetaan vuosittain tammikuun 25. päivänä, joka on tradition mukaan apostoli Paavalin kääntymyksen muistopäivä.

 

Apostoli Paavali oli yksi kristikunnan tehokkaimmista ja monipuolisimmista viestijöistä. Hänessä yhdistyi neljä hyvän viestijän ominaisuutta. Hän oli oppinut, kansainvälinen, hyvä keskustelija ja julkinen esiintyjä. Ratkaiseva hetki hänen elämässään oli Kristuksen kohtaaminen tiellä Jerusalemista Damaskokseen ja sen jälkeiset tapahtumat Damaskoksessa. Niiden seurauksena hän ymmärsi saaneensa kutsumuksen julistaa evankeliumia.

 

25. tammikuuta on myös yli sata vuotta vietetyn Ekumeenisen rukousviikon viimeinen päivä.


Lisätietoja

Thorleif Johansson

Hallituksen puheenjohtaja

040 8653103Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.