Tilaisuudelle oli selkeästi tarvetta, sillä jatkokysymyksiä tekoälyn tiimoilta ilmeni runsaasti. Jo olemassa olevan, eli rajatun tekoälyn osalta osallistujia puhututti niin hyvät kuin kielteisetkin puolet. Asiaa riitti esimerkiksi tekoälyn järkevästä hyödyntämisestä julistuksellisen työn mahdollisuutena, tai tekoälyn väärinkäytön uhkakuvista kristittyjen vainoihin jalostettuna työkaluna. Synnin alaisessa luomakunnassa hyvääkin tarkoitusta varten kehitettyä systeemiä voidaan käyttää itsekkäisiin tarkoitusperiin.
Ajankohtaisesti kielteisenä piirteenä keskustelijat näkivät muun muassa yhteiskunnan polarisoitumisen. Ilmiö on ollut todellisuutta jo nyt, kun esimerkiksi internetin markkinointi syöttää käyttäjien toiminnan perusteella yksilöllisesti personoitua tietoa. Mitä ilmiö mahtaakaan merkitä kristityille ja ekumenialle?
Sen sijaan toistaiseksi olematon ja lähinnä teorian tasolla mietittävä, eli yleinen tekoäly antoi keskustelussa runsaampaa aihetta huolestuneisuuteen. Siinä missä rajattu tekoäly on kehitetty toimimaan vain tietyissä konteksteissa, tarkoitetaan yleisellä tekoälyllä suorituskykyä, joka kykenee kehittämään itseään jopa itsetietoisuuteen asti. Vaikka tekoäly ei esimerkiksi Kärkkäisen mukaan anna teologian näkökulmasta aihetta ”merkittävään maailmanlopun pelkoon”, on kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen muistutettava elämän rajallisuudesta ja korostettava eskatologista sanomaa. Kärkkäinen alleviivaa, ettei utopia transhumanismista, eli inhimillisyyden ylittämiseen pyrkivä ajattelu sovi kristilliseen ihmiskäsitykseen. Luodulla ihmisellä on rajansa ja tie ikuisuuteen kulkee yksin Kristuksen kautta.
Yleisesti ottaen keskustelijat näkivät tekoälyssä sekä hyödynnettäviä että varottavia piirteitä. Kokoontumisella kävi ilmi, että keskustelua tekoälystä on tärkeää jatkaa, sillä ilmiö on jatkuvasti arkipäiväisempi ja koskettaa kaikkia yhteiskunnan osa-alueita. Siten kristillisten yhteisöjen on ennen pitkää asennoiduttava tekoälyn luomiin mahdollisuuksiin ja ongelmiin. Toiveena nostettiin esille, että kristityt kävisivät aiheen tiimoilta enemmän keskustelua mieluummin ajoissa kuin liian myöhään.
Teksti ja kuva: Samu-Ville Toivonen