SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Thorleif Johanssonista seurakuntaneuvos

Seurakuntaneuvos Thorleif Johansson sekä Freija Özcan ja Teuvo V. Riikonen.

Suuri joukko Thorleifin eli Tussen ystäviä oli kokoontunut 18.8.2016 Helsingin Kallion seurakunnan seurakuntasaliin uutta seurakuntaneuvosta juhlimaan. Tussen korkeatasoinen ammattitaito, monipuolisuus, laaja verkostoituminen, lähimmäisenrakkaus, sivistys ja sydämensivistys tulivat esille monissa juhlan puheissa. Tusse, jos joku, on arvonimensä ansainnut.

 

Thorleif Johansson on niin ikään ekumenian kentällä vahva vaikuttaja. Käytännön ekumeeninen toiminta on hänelle itsestäänselvyys, hän on todellinen sillanrakentaja. Hän on toiminut ja toimii myös Suomen Ekumeenisen Neuvostossa. Tusse oli pitkään Neuvoston lehden Näköala-Utsiktin toimituskunnan jäsen ja toimi myös opillisten kysymysten jaostossa. Kun lehdestä vuoden 2007 lopussa luovuttiin, alkoi keskittyminen verkkoviestintään. Tälläkin saralla Tusse on aina ollut arvokas tuki, ja valmis auttamaan. Monet kerrat on vuosikymmenten varrella SEN:ssa yhdessä viestin kulkua ja ekumenian etenemistä pohdittu ja siitä filosofoitu. Tusse on maamme internetin käytön uranuurtajia ja uranuurtaja monessa, monessa muussa. Aina aikaansa edellä ja siitä on, hänen omien sanojensa mukaan, aina lasku maksettavaksi langennut. Moni hänen ideansa on kirkastunut laajalle joukolle vasta viiveellä.

 

Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma ja aikaisempi tj Hannu Nyman luovuttivat Tusselle tasavallan presidentin allekirjottaman avoimen kirjeen.Tilaisuudessa puhui muun muassa rovasti Heikki Jääskeläinen, joka kertoi Tussen pioneeritoiminnasta 1990-luvun alussa ekumeenisen Suomen kirkot -tietokannan kehittämisessä. Myös SEN:n entinen pääsihteeri Jan Edström toi esille sitä, miten vahvasti Tusse on aina ollut ja on liikkeellä, kun jotain uutta on ollut ilmassa ja miten SENissäkin on tukea ja oppia häneltä saatu. 

 

Puheissa kerrattiin Tussen taitoja ohjaajana, mentorina, tiennäyttäjänä ja visionäärinä.


SEN:n entisen pääsihteerin, pastori Jan Edsrömin trumpettisoolon myötä saatettiin arvokas juhla päätökseen.Tusse on sadoille opettanut journalismin oleelliset asiat, hyvän uutisen selkeyden, lehden taiton suuret linjat, valokuvan käsittelyn jne. Myös matka internetin ihmeelliseen maailmaan on meillä monella kulkenut Tussen johdattamana. 

 

Kreikan Patmos on vuosikymmenten aikana tullut Tusselle tärkeäksi. Tälle saarelle hän on vienyt vuosittain monia pyhiinvaellusryhmiä ja vaellus jatkuu. Kertomuksia kuultiin myös laskuvarjohypyistä, sulkapallo-otteluista, musiikin laaja-alaisesta harrastauksesta. Tussen vuorokaudessa on taatusti enemmän tunteja kuin muilla!

 

Seurakuntaneuvoksen arvonimen hakemisen toimintatiimin muodostivat Thorleifin pitkäaikaiset ystävät ja työtoverit toimituspäällikkö Freija Özcan ja toiminnanjohtaja Teuvo V. Riikonen. Tussen viimeisin työnantaja ennen eläkkeelle siirtymistä Kansan Raamattuseuran säätiö oli arvonimen hakija. Tasavallan presidentin avoimen kirjeen seurakuntaneuvokselle luovuttivat KRS:n toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma ja aikaisempi toiminnanjohtaja Hannu Nyman.

 

Vokalisti Päivi Mäkinen tulkitsi vaikuttavasti Edit Piafin Hymnin rakkaudelle. Pianistina oli Tapani Puranen, joka myös tulkitsi Juha Vainion suomeksi sanoittaman, tunnetun kappaleen Kolmatta linjaa takaisin

 

Tilaisuus päättyi Jan Edströmin trumpettisooloon: Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Ja kun Kolmannen linjan kulmilla oltiin, juhla luonnollisesti jatkui ravintola Oivassa menneitä muistellen ja tietysti uutta suunnitellen.

 

Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.