SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Tulkoon Sinun valtakuntasi – ekumeeninen iltakirkko Joensuussa

Joensuun vapaaseurakunta isännöi Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokouksen ohjelmaan kuulunutta ekumeenista iltakirkkoa 11.11.2019 seurakunnan Kanervalatalolla. Kristittyjen yhteisen rukouksen  hengessä jumalanpalvelus toteutettiin Joensuun seurakuntien yhteistyönä, ja teemana oli Tulkoon Sinun valtakuntasi.

 

Jumalanpalveluksen oli koonnut pastori Jukka Laamanen Joensuun vapaaseurakunnasta ja hän toimi illan juontajana. Iltakirkon musiikista vastasivat Joensuun ortodoksisen seurakunnan Piligrim-kuoro kanttori  Olga Grinevichin johdolla ja ev.-lut- seurakunnan eläköitynyt kirkkoherra Tapani Nuutinen. Yhteislauluina laulettiin virret 339 Halleluja, kiitos Herran ja 429 Ylitse kaikkien rajojen sekä illan teeman kiteyttävä laulu Tulkoon valtakuntasi, tapahtukoon tahtosi.

 

Kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen Suomen Vapaakirkosta saarnasi ensimmäisen Johanneksen kirjeen kolmannesta luvusta:

 

”Katsokaa, kuinka suurta rakkautta Isä on meille osoittanut: me olemme saaneet Jumalan lapsen nimen, ja hänen lapsiaan me myös olemme. Tästä syystä maailma ei meitä tunne, eihän se tunne häntäkään.

Rakkaat ystävät, jo nyt me olemme Jumalan lapsia, mutta vielä ei ole käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Sen me tiedämme, että kun se käy ilmi, meistä tulee hänen kaltaisiaan, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on.”

 

Vuorinen käsitteli saarnassaan muun muassa Johanneksen ohjeistusta siitä, kuinka kristittyjen tulisi suunnata huomionsa ennen kaikkea Jumalan rakkauteen. Muukalaisuus ja kodittomuus leimaa väistämättä kristittyjen elämää heidän odottaessaan Jumalan valtakunnan täyttymystä, tämäkin kuuluu Jumalan lapsen osaan tässä ajassa. Jumalan valtakunta on jo tullut, mutta sen täyttymys ei ole vielä käynyt ilmi, ja siksi kristityt rukoilevat sen tulemista.

 

Esirukousjaksot oli toteutettu keräämällä eri paikallisilta tahoilta ajankohtaisia rukousaiheita. Näin on tapana Joensuussa, kun paikallisseurakuntien ihmiset vietävät muun muassa rukousbrunsseja yhdessä. Rukoilemassa olivat teologian tohtori Harri Koskela Joensuun helluntaiseurakunnasta,

kappalainen, isä Krystian Kalinowski Pyhän Joosefin seurakunnasta, kirkkoherra Tiina Reinikainen Pielisensuun ev.-lut. seurakunnasta, pastori Veli Keronen Joensuun adventtiseurakunnasta ja pastori Jukka Laamanen Joensuun vapaaseurakunnasta ja rukousaiheita:

 

  • Joensuun kristilliset seurakunnat, kristittyjen yhteys
  •  vainotut kristityt kaikkialla maailmassa
  • Joensuun kaupunki, kaupunginjohtajat ja päättäjät
  • Joensuun seurakuntien ajankohtaiset rukousaiheet
  • vanhusten hoito
  • perheet, nuoret, lapset
  • koulut, päiväkodit, varhaiskasvatus
  • Suomen maa ja kansakunta, mukana oli myös rukousaiheita eduskunnasta
  • Sanan- ja uskonnonvapaus Suomessa

 

Jumalanpalveluksen päätteeksi tarjolla oli kirkkoväelle herkullista täytekakkua ja monia kohtaamisia kahvipöytien äärellä yli kirkkokuntien rajojen.

 

 

SEN:n puheenjohtaja arkkipiispa Tapio Luoma ja pääsihteeri Mari-Anna Auvinen kiittivät pastori Jukka Laamasta ekumeenisen iltakirkon järjestelyistä.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.