Uudessa opetussuunnitelmassa kaikkia oppianeita pyritään viemään kohti laaja-alaisempaa oppimista. Tavoitteita ei määritellä oppisisältöjen vaan taitojen näkökulmasta: millaisia valmiuksia tulevaisuudessa tarvitaan? Sen lisäksi, että uskonnonopetuksen tehtävänä on antaa oppilaille uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys, opetuksessa kannustetaan kunnioittamaan elämää ja ihmisarvoa ja pyhää.
Uskonnonopetuksen tavoitteena on myös itsetuntemuksen, identiteetin ja itsen arvostamisen vahvistuminen. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa korostetaan elämänhallintataitojen opettelua. Elämänhallintataidoilla viitataan kykyyn tulla toimeen itsen ja toisten kanssa. Se sisältää tunne- ja vuorovaikutustaidot, taidon suunnitella omaa elämää ja kyvyn nähdä omat vaikutusmahdollisuudet.
Lisäksi elämänhallintataitoihin kuuluu taito pohtia arvokysymyksiä ja taitoa tulla toimeen eri tavalla ajattelevien kanssa. Myös itsetuntemus kuuluu elämänhallintataitoihin. Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksella on merkittävä rooli erityisesti merkityksenantotaitojen, eettisten taitojen ja katsomusdialogitaitojen kehittymisessä, sillä näiden taitojen opiskelu kuuluu katsomusaineiden luonteeseen.