SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Uteliaisuutta uskon mahdollisuuksia kohtaan, Veli Alois Annankulmassa 

Taizèn luostariyhteisön priori veli Alois oli SEN:n järjestämässä tilaisuudessa torstaina 27.9.2012 suomalaisten ekumeenisten kumppaneiden tavattavissa. Maailman merkittävimpiin kuuluvan ekumeenisen yhteisön ja nuorten hengellisen keskuksen johtaja istui leppoisasti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Annankulman jykevien holvien alla ja keskusteli hengellisen elämän asioista viisaalla ja selkeällä tavalla.

 

Veli Alois oli SEN:n järjestämässä tilaisuudessa torstaina 27.9.2012 suomalaisten ekumeenisten kumppaneiden tavattavissa. Maailman merkittävimpiin kuuluvan ekumeenisen yhteisön ja nuorten hengellisen keskuksen johtaja istui leppoisasti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Annankulman jykevien holvien alla ja keskusteli hengellisen elämän asioista viisaalla ja selkeällä tavalla.

Uskoon, kirkkoihin, hengellisyyteen liittyviä kysymyksiä risteili koristeellisessa ja kotoisassa salissa. Samalla juhlistettiin Suomen Lähetysseuran julkaiseman veli Aloisin kirjan ilmestymistä suomen kielellä.

 

SEN:n pj, piispa Teemu Sippo SCJ ojensi veli Aloisille muistoksi ekumenia-ristin ja ekumenia-kassin. Mukana pääsihteeri Heikki Huttunen ja koordinaattori Anna Hyvärinen.Veli Aloisin tapaaminen liittyi Taizé Helsinki 2012 -tapahtumaan, joka starttaa tänään perjantaina 28.9. Alueellisiin Taizé-tapahtumiin eri puolille maailmaa kokoontuu vuosittain kymmeniä tuhansia nuoria. Suuri osa heistä on myös kokenut Taizén aidossa miljöössä Ranskassa.

Anna Hyvärinen kertoi kokemuksistaan Taizé-tapahtumassa Milanossa 2005. 

Pohjoismais-baltialainen tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Osallistujia on yli tuhat. Tapahtuman koollekutsujina ovat Helsingin ev.-lut hiippakunnan piispa Irja Askola ja Helsingin ortodoksisen hiippakunnan piispa, metropoliitta Ambrosius, Helsingin katolisen hiippakunnan piispa Teemu Sippo SCJ ja Helsingin tuomiorovasti Matti Poutiainen. Suomen Ekumeeninen Neuvosto on myös tapahtuman tukijana.

 

Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

 

Kohtaaminen Annankulmassa

 

Veli Alois kosketteli hengellisen elämän asioita ymmärrettävästi ja selkeästi. Hän aloitti luottamuksen käsitteestä ja sanoi, että luottamuksen ilmapiirin kautta voi päästä uskon ulottuvuuteen sisälle.

 

Hiljaisuus, yksinkertaisuus ja jakaminen ovat kolme asiaa, jotka tekevät vaikutuksen nuoriin, kun nämä tulevat Taizén hiljaisuuteen. Jakaminen synnyttää ystävyyttä ja solidaarisuutta, jotka avaavat tien yhteyden kokemukseen ja uteliaisuuteen uskon mahdollisuutta kohtaan. Usko on luottamusta Jumalan elävää läsnäoloa kohtaan.

 

Minna Saarelma-Paukkala ja Riikka Saarenpää Suomen Lähetysseurasta luovuttivat veli Aloisille tämän kirjan Uskallamme uskoa.Vastuuviikon koordinaattori Anna Hyvärinen kertoi osallistuneensa Taizén uudenvuodentapaamiseen Milanossa 2005. Veli Aloisin kohtaaminen oli vaikuttanut häneen syvästi. Anna totesi, että veli Alois antaa omalla elämällään esimerkin siitä, miten voi elää lähellä Jumalaa.

- Kun luemme Raamattua, kohtaamme monia henkilöitä, jotka elävät todeksi uskoaan. Veli Alois on omana aikanamme tällainen henkilö, Pyhän Hengen läsnäolo kuvastuu hänen olemuksestaan.

 

SEN:n nuorisojaoston tiedottaja, teol. yo Anna-Riina Hakala kiteytti kokemuksensa iltapäivän keskustelusta seuravaasti:

 

- Tarkkanäköisesti veli Alois kuvaili, että monet Euroopan nuoret eivät enää kasva kristilliseen traditioon kuten ennen. Kun tähän yhdistetään nykyajan kilpailuhenkisyys, nuorten on usein hyvin vaikea luottaa muihin ihmisiin ja oman olemassaolonsa tärkeyteen. Kanssaihmiset voivat helposti näyttäytyä uhkaavina kilpailijoina ja oma arvo ja luottamus itseen määrittyy menestymisen perusteella.

- Veli Alois korosti, että vaikka nuoret olisivatkin erkaantuneet uskonnostaan, heillä on silti ”jano”, joka ajaa heitä etsimään yhteyttä toisten ihmisten ja Jumalan kanssa. Tuossa yhteydessä luottamus on välttämätön osa.

 

Teksti ja kuvat: Sirpa-Maija Vuorinen.

Kllikkaa kuvia, niin ne avautuvat uuteen ikkunaan.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.