SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Vatikaanin ekumenia-suhteiden johtaja vierailee Suomessa

Cardinal Kurt Koch. Kuva: Wikipedia.

 

Kardinaali Kurt Koch on katolisen kirkon ekumenia-suhteista vastaavan elimen, eli Paavillisen kristittyjen ykseyden edistämisen neuvoston puheenjohtaja. Kardinaali Koch vierailee Suomessa maamme luterilaisen, ortodoksisen ja katolisen kirkon kutsusta 26.–28.4.2016.

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa kardinaali Kochin vastaan. Hän tapaa myös ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlundin. Katolinen kirkko on merkittävä maailmanpoliittinen toimija, jonka osuus on ajankohtainen esimerkiksi Lähi-Idän kristittyjen ja muiden vähemmistöjen tilanteen, Välimeren siirtolaiskatastrofin ja Ukrainan konfliktin kannalta. 

 

Kardinaali Kochin vierailun pääkohde on Suomen Ekumeenisen Neuvoston kevätkokous maanantaina 27.4. Kardinaali puhuu protestanttisen reformaation lähestyvästä 500-vuotismerkkivuodesta 2017 ja siitä, tarjoaako se mahdollisuuden kirkkojen lähentymiseen.

 

Helsingin Kontulan Mikaelinkirkolla maanantaina 27.4. klo 14–17. kardinaali puhuu aiheesta The Commemoration of the Reformation as an Ecumenical Opportunity. Towards a Joint Declaration on Church, Ministry and Eucharist? 

 

Lännen kirkon hajaannukseen johtaneista teologisista syistä on etenkin luterilaisten ja katolilaisten kesken neuvoteltu pitkään. Keskeisimmästä kysymyksestä, joka koskee ihmisen vanhurskauttamista Jumalan edessä, on saavutettu yhteisymmärrys katolilaisten ja luterilaisten välillä.

 

Kardinaali Kurt Koch saarnaa ekumeenisessa jumalanpalveluksessa Kontulan Mikaelinkirkossa maanantaina 27.4. klo 18. Hän pitää studia generalia -luennon Helsingin Yliopiston teologisessa tiedekunnassa tiistaina 28.4. klo 10–12. Vierailuohjelmaan kuuluu myös messu pyhän Henrikin katedraalissa sunnuntaina 26.4. klo 17.30 sekä tapaamisia Suomen katolisen kirkkokansan ja papiston kanssa.

 

Kardinaali Kurt Koch on sveitsiläinen. Hän on opiskellut Münchenin ja Luzernin yliopistoissa, josta valmistunut teologian tohtoriksi. Hän on 64-vuotias, ja toimi vuosina 1995–2010 Baselin piispana ennen nimittämistään nykyiseen tehtäväänsä paavi Benedictus XVI toimesta.

 

Kardinaali Kochin johtaman neuvoston tehtäviin kuuluvat kaikki katolisen kirkon kansainvälisen tason teologiset yhteydet kristillisiin kirkkoihin sekä juutalaisiin tahoihin. Yhteyksiä muihin uskontoihin hoitaa Paavillinen uskontojenvälisen dialogin neuvosto.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.