SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Vuoden 2007 Kristillinen mediateko on Metallimessu

Markus Korri, Juhani Palttala, Haka Kekäläinen. Takana palkinnon luovuttanut Ilkka Halava, Jukka Valkama sekä Mikko Saari. Kuva: Jani Laukkanen.
Vuoden kristillinen mediateko 2007 -palkinnon sai  Kristillinen mediateko -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittan 25. tammikuuta, joka on Ekumeenisen kristittyjen ykseyden rukousviikon päätöspäivä ja läntisessä kristikunnassa apostoli Paavalin kääntymyksen muistopäivä. 

 

”Metallimessu on konseptina ja jumalanpalveluksena merkittävällä tavalla laajentanut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rajapintaa seurakuntiensa nykyisiin ja tuleviin jäseniin.

 

Metallimessu on rohkeasti lähtenyt hakemaan uutta, aikaan sopivaa musiikillista tyyliä ja näkökulmaa säilyttäen silti kristillisen uskon ytimen ja sisällöt ennallaan. - Tässä pyrkimyksessään Metallimessu on todella onnistunut", toteaa tänä vuonna valinnan tehnyt johtava tutkija Ilkka Halava Prime Coaching & Consulting Oy:stä.

 

Metallimessun juuret ovat Helsingin seurakuntayhtymän ja Kirkon lähetystyön keskuksen järjestämässä Heviseminaarissa, joka järjestettiin Helsingin Tuomiokirkon kryptassa 5.10.2005. Metallimessun idea syntyi Haka Kekäläisen, Mikko Saaren ja Jukka Valkaman juuri tuon seminaarin jälkeen pidetyssä palaverissa. Kristillisen metallimusiikin perinne on jo 30 vuoden mittainen, mutta silti metallimusiikin tuloa jumalanpalvelukseen voidaan pitää uutena avauksena.

 

Seuraava sitaatti Metallimessun www-sivuilta kuvaa lähtötilannetta: ”Aikanaan J.S. Bachin musiikkia pidettiin peevelillisenä. Miten se muka voisi sopia Jumalaa ylistävään toimintaan, puntaroitiin silloin. Tänä päivänä Bachin musiikki on jumalanpalveluksissa itsestäänselvyys. Keskiajalta nykypäivään. 60-luvulla kansankirkkomme väänsi ankarasti kättä, voisiko kitaroita tuoda kirkkoon.”

 

Ensimmäinen Metallimessu järjestettiin vuonna 2006, mutta konseptiksi se muovautui vasta vuonna 2007.

 

- Median kehitystyössä on olennaista erottaa toisistaan sisältö, näkökulma ja tyyli. Jälkimodernin ajan runsaassa tarjonnassa myös kirkon sisältöjä valitaan, mikäli tyyli ja näkökulma koetaan omiksi. Metallimessu tarjoaa jumalanpalveluksen ja Pyhän kokemuksen muuttumattomana, mutta näkökulma ja tyyli ovat kohderyhmän aitoa kieltä ilman käärepapereita tai desinfiointiaineita, jatkaa Halava.

 

Aitoudesta ja koskettavuudesta kertoo sitaatti Metallimessun Vieraskirjasta: ”Ekaa kertaa metallimessussa. Virsien sanat kolahtivat sydämeen todella. Varsinkin virsi ”Vain sinä tunnet minut, Vapahtaja”. Myös Kalevin puhe rakkaudesta kosketti syvällä sydämessä. (Nimimerkki Bansku 6. lokakuuta 2007 23:48:25)”.

 

Kirkon näkökulmasta metallimusiikki on muullakin tavoin näkyvästi esillä, vaikka sitä ei suomalaisessa mediakeskustelussa ole ehkä vielä huomattu. Kun maailman tunnetuimman hevibändin Metallican keulahahmo James Hetfield on kutsunut stadion-keikoillaan yleisöä osallistumaan rukoukseen Enter Sandman-kappaleen kuluessa, niin arviolta 30 miljoonaa ihmistä on noudattanut kutsua.

 

”Say your prayers, little one / Don’t forget, my son / To include everyone

Tuck you in, warm within /Keep you free from sin / Till the sandman he comes

Now I lay me down to sleep / Pray the Lord my soul to keep / If I die before I wake /Pray the Lord my soul to take

(Metallica: Enter Sandman)

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.