SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Vuoden 2012 kristillinen mediateko: Kampin kappeli

Thorleif Johansson Kristillisestä Medialiitosta, Tarja Jalli, Pentti Miettinen ja Markku Koskinen Helsingin seurakuntayhtymästä. Leila Palviainen Helsingin kaupungin edustajana ja Maarit Kuikka Suomen Lions-liitosta.

 

Kristillinen medialiitto on 25.1.2013 myöntänyt vuoden 2012 kristillinen mediateko -palkinnon Kampin kappelille ja siihen liittyvälle ajattelulle. Kappelissa yhdistyvät toisaalta vähäeleinen kristillisen viestin läsnäolo ja samalla siihen erottamattomasti liittyvä sosiaalisen auttamisen näkökulma.

 

- Kappeli on media. Tätä ei voi ohittaa näkemättä sitä. Yhtä hyvin työmatkoillaan kiirehtivät, kauppakeskuksessa asioivat kuin yhteiskunnan reuna-alueille ajautuneet näkevät tämän taideteoksen. Onhan tämä yksi World Design Capital 2012 -vuoden kärkihankkeita.

 

Näin totesi Suomen Lions-liiton pääsihteeri Maarit Kuikka ojentaessaan Vuoden 2012 kristillinen mediateko -palkinnon Kampin kappelille. Maarit Kuikka oli tehnyt valinnan tunnustuksen saajasta.

 

Kappelin henkikökuntaa:sosiaalityöntekijä Robert Willadsen, diakoniatyöntekijä Janette Grönfors, pastori Nanna Helaakoski, nuorisotyönohjaaja Taija Elste, sosiaalityöntekijä Marja Koskenalho.- Kaikki eivät ole kuitenkaan kävellet ohi. Yli on jo muutaman kuukauden aikana astunut myös kappeliin sisälle. He ovat hiljentyneet sen tilassa tai saaneet apua Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijältä tai he ovat keskustelleet elämän perusarvoista kirkon työntekijän kanssa.

 

- Kappelissa vuorovaikutuksen lähtökohta on kävijän oma tarina. Hänen omaa asiantuntijuuttaan hänen omassa elämässään kunnioitetaan, ja pyritään rakentamaan uutta, aiempaa parempaa ja vahvempaa, Kuikka totesi palkintoa luovuttaessaan.

 

Kampin kappeli Helsingin Kampissa. Kuva: helsinginkirkot.fi.- Kappeli on eräs viestinnällinen vastaus ihmisen elämän keskeisiin kysymyksiin. Siksi se on mielestäni vuoden 2012 kristillinen mediateko, Maarit Kuikka perusteli valintaa.

 

- Lions-toiminnassa on määriteltynä, että sen puitteissa ei saa riidellä uskonnosta eikä politiikasta, Mutta sielläkin käydään laajaa keskustelua arvoista.

 

- Apostoli Paavalin tapaan meillä kansainvälisyys, osaaminen, vuorovaikutus ja keskustelu ovat keskeisiä. Ja meidän julistuksemme ydin on: me palvelemme, pääsihteeri Kuikka kertoo.

 

- Niin kirkko, yhteiskunta kuin me leijonatkin olemme yhteisellä asialla. Meneillään on kehitys, jossa meitä kaikkia tarvitaan. Puhun nyt syrjäytymisestä, ylisukupolvisesta köyhyydestä, yhteiskunnan kahtiajakautumisesta ja ikääntymisestäkin.

 

Pääsihteeri Kuikka otti lisää esimerkkejä.

 

- Lapsissa on tulevaisuus, sanotaan. Olemme kuitenkin onnistuneet 15 viime vuoden aikana kasvattamaan lapsiperheiden köyhyyden kolminkertaiseksi. Suhteellinen köyhyys on maassamme 1970-luvun tasoa. 70% kansastamme on köyhyysrajan yläpuolella, mutta sen alapuolella olevaan köyhään kolmannekseen kuuluvat mm. vanhukset, opiskelijat ja yksinhuoltajat.

 

SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen onnittelee Markku Koskista. Takana Tarja Jalli, vasemmalla Pentti Miettinen. Kuva: Antti Tuomikoski.- Edessä on aika, jolloin meitä kaikkia tarvitaan. Yhtä hyvin Kampin kappelissa toimivia sosiaalialan ammattilaisia, kirkon työntekijöitä kuin meitä leijoniakin, Kuikka totesi.

 

Vuoden 2012 kristillinen mediateko -palkinnon ottivat vastaan yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen, Kampin kappelin toiminnanjohtaja Tarja Jalli sekä kiinteistöjohtaja Markku Koskinen Helsingin seurakuntayhtymästä. Helsingin kaupungin edustajana tunnustus ojennettiin sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviaiselle.

 

Luovutustilaisuuden mediakuvat:

 

Lisätietoja:

Thorleif Johansson

040 8653103

 

Vuoden kristillinen mediateko -tunnustus annettiin kahdeksannen kerran.

vuonna 2005 perustama Vuoden kristillinen mediateko -tunnustus on luonteeltaan ekumeeninen, ja se luovutetaan vuosittain tammikuun 25. päivänä, joka on vanhassa kristillisessä perinteessä apostoli Paavalin kääntymyksen muistopäivä. Päivä on myös kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon päätöspäivä.

 

Tavaksi on tullut, että vuosittain eri henkilö valitsee tunnustuksen saajan. Aikaisemmin on palkittu:

 

Vuoden 2005 Kristillinen mediateko: Kehityspäällikkö Ilkka Kastepohja

Vuoden 2006 Kristillinen mediateko: Elokuvaohjaaja Klaus Härö

Vuoden 2007 Kristillinen mediateko: Metallimessu

Vuoden 2008 Kristillinen mediateko: RV-lehti

Vuoden 2009 Kristillinen mediateko: Maata näkyvissä -festari

Vuoden 2010 Kristillinen mediateko: Kansanedustaja Päivi Räsänen

Vuoden 2011 Kristillinen mediateko: Hengellinen elämä verkossa (Suomen ev,.lut. kirkon hanke)

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräyslupa on voimassa 9.11.2021 alkaen toistaiseksi koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland har ett penninginsamlingstillstånd beviljat av Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingstillståndet är i kraft fr.o.m. 9.11.2021 tills vidare i hela Finland föruton på Åland.