Abrahamin lapset -aineisto rakentuu kertomusten varaan. Niiden kautta voidaan samanaikaisesti työstää monta eri asiaa: tutustua eri uskontojen pyhiin kirjoihin, tutustua uskontojen yhteisiin elementteihin, perehtyä kertomusten henkilöihin ja heidän elämäntilanteisiinsa.
Työskentely yhteisten kertomusten parissa voi luoda ymmärtämystä ja arvostusta toisia uskontoja kohtaan. Kirja haastaa sekä lapsia, nuoria että aikuisia pohtimaan, mikä meitä eri tavoin uskovia yhdistää ja mikä meitä erottaa. Yhteisiin juuriin tutustuminen ei tarkoita oman uskonnollisen identiteetin hämärtymistä eikä uskontojen sekoittamista keskenään. Pikemminkin päinvastoin: se voi vahvistaa tuntemusta omasta uskonnosta ja tukea omaa uskonnollista identiteettiä.
Kirjassa käytetään menetelmää, jonka avulla tuhansia vuosia sitten eläneiden henkilöiden kokemukset voidaan elää todeksi vielä tänäänkin. Kertomuksia työstetään kirjoittaen, näytellen, piirtäen ja keskustellen.
Abrahamin lapset – kolmen uskonnon yhteiset juuret toimii opetuksen lisäaineistona ja työvälineenä opettajalle. Se soveltuu käytettäväksi eri luokka-asteilla. Kirjaa voidaan käyttää koulujen lisäksi myös kodeissa, raamattupiireissä, bibliodraamaryhmissä, keskustelupiireissä, uskontodialogiryhmissä ja nuortenilloissa.
Abrahamin lapset – kolmen uskonnon yhteiset juuret on ilmestynyt Ruotsissa keväällä 2004 nimellä Samma rötter – Abrahams barn i tre religioner. Kirjan kirjoittaja Dorothea Rosenblad on uskontopedagogi, filosofian ja teologian kandidaatti, joka on työskennellyt monikulttuurisessa Rinkebyn koulussa Tukholman lähistöllä. Rosenblad on kohdannut työssään paljon suvaitsevaisuuteen ja uskontojen kohtaamiseen liittyviä haasteita. Vuonna 1991 hän perusti Abrahamin lapset -säätiön (), joka työskentelee uskonnolliseen ja kulttuuriseen rinnakkaiseloon liittyvien kysymysten parissa. Rosenbladin työparina toimii hänen tyttärensä, filosofian kandidaatti Fanny Rosenblad, joka on Abrahamin lapset -kirjan toinen kirjoittaja. Fanny Rosenblad työskentelee Abrahamin lapset -säätiössä projektijohtajana ja koulutusvastaavana.
Suomen ekumeeninen neuvosto on saanut tukea hankkeeseen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallitukselta, Espoon seurakuntayhtymältä ja Opetushallitukselta.
Tiedot kirjasta:
Dorothea ja Fanny Rosenblad: Abrahamin lapset – kolmen uskonnon yhteiset juuret
Suomennos: Mirja Sevón
Kuvitus: Karin Nygårds
Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisuja LXXIV
2005, toinen painos 2008.
Kustantaja: Suomen Lähetysseura
195 sivua, mustavalkoinen piirroskuvitus
Ovh. 24 euroa. Saatavana ja kirjakaupoista kautta maan.