Arbetet för kristen enhet grundar sig på Jesu bön:
Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen förstå att du har sänt mig och älskat dem så som du har älskat mig.
(Joh.17:21).
Ordet ekumenik kommer från det grekiska ordet oikoumene som betyder hela den bebodda världen. Det är till stor del en av den ekumeniska rörelsens förgrundsgestalters, ärkebiskop Nathan Söderbloms (1866-1931), förtjänst att ordet ekumenik idag används som beteckning på arbetet för kristen enhet. Söderblom inbjöd representanter för kyrkorna till ekumeniska möten vilket så småningom ledde till att ordet ekumenik idag kan innebära såväl relationer mellan två eller flera kyrkor som en attityd som önskar kristen enhet.
Ekumeniska Rådet i Finland (ERF) är ett samarbetsorgan kyrkor och samfund verksamma i Finland.
Bakgrund
ERF har fungerat sedan 1917 då Finska nationalkommittén inledde sin verksamhet som en del av den internationella rörelsen World Alliance for Promoting International Friendship Through the Churches (WA). Rörelsens syfte var att främja fredens sak genom goda mellankyrkliga relationer.
Initiativet till grundandet av kommittén togs av ärkebiskop Nathan Söderblom. Hans goda vän professor Arthur Hjelt blev en av kommitténs förgrundsgestalter under många år.
Efter förändringar i stadgar och organisation bytte kommittén år 1933 namn till Allmänkyrkliga kommittén i Finland och 1963 till Ekumeniska Rådet i Finland.
1971 fick ERF sin första heltidsanställda sekreterare och ett eget kansli.
Rådets syfte är att som ett samarbetsorgan för kyrkor och kristna samfund
Rådet fyller sitt syfte genom att
Till medlemmar av rådet kan godkännas i Finland verksamma kyrkor och kristna samfund som bekänner Herren Jesus Kristus som Gud och Frälsare enligt Bibeln, och därför tillsammans strävar efter att tillsammans fullgöra sin gemensamma kallelse en enda Gud, Fadern och Sonen och den heliga Anden, till ära.
Rådet har elva medlemskyrkor
Som observatörer i rådet kan godkännas i Finland verksamma kyrkor och kristna samfund, som bekänner Herren Jesus Kristus som Gud och Frälsare enligt Bibeln, och därför tillsammans strävar efter att tillsammans fullgöra sin gemensamma kallelse en enda Gud, Fadern och Sonen och den heliga Anden, till ära.
Rådet har fem observatörer
Som partnerorganisationer till rådet kan godkännas i Finland verkande registrerade föreningar och stiftelser som verkar för främjande av kristen enhet.
Rådet har tjogotre partnerorganisationer
Rådets möte
ERF:s högsta beslutande organ är dess möte, som sammanträder till vårmöte och höstmöte. Medlemssamfundens representanter har beslutanderätt i generalmötet. Varje medlemssamfund har två representanter med yttranderätt och rösträtt med undantag av evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som har 20 representanter och Finlands ortodoxa kyrka som har 10 representanter. Medlemmar som utgörs av enskilda församlingar har vardera en representant.
Styrelsen
Styrelsen är verkställande organ och väljs av höstmötet. I styrelsen bör finnas representanter för lutherska kyrkan, ortodoxa kyrkan, katolska kyrkan, finska frikyrkligheten och finlandssvenska frikyrkligheten.
Sektioner
Medlemssamfund och observatörer kan utse representanter till sektionerna. Organisatoriskt fungerar sektionerna underställda styrelsen. Sektionerna följer med den nationella och internationella diskussionen rörande deras ansvarsområden, arbetar med olika projekt samt ordnar seminarier och samtal i aktuella frågor.
Sektionerna är sju:
Sektionen för barn- och ungdomsarbete
Sektionen för fostran
Sektionen för jämställdhet
Sektionen för lokalekumenik
Sektionen för samhällsfrågor
Sektionen för teologi och lärofrågor
ERF:s språk är finska och svenska. På dessa hemsidor finns information på bägge språk.
Bläddra gärna på finskspråkiga delen och du finner även svensk information. Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss och fråga vidare. För kontaktuppgifter: klicka .