Opetus- ja kulttuuriministeriölle
Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN) ja Suomen Vapaakristillinen Neuvosto (SVKN), jotka edustavat maamme kaikkia kuuttatoista kristillistä kirkkokuntaa, pitävät tärkeänä koulun katsomusopetuksen kehittämistä nykyisen, omaan uskontoon perustuvan mallin pohjalta. Nykyinen malli tukee parhaalla mahdollisella tavalla sekä enemmistön että vähemmistöjen uskontokasvatusta ja takaa uskonnottomille heidän omista lähtökohdistaan nousevaa kasvatusta. SEN ja SVKN ilmaisevat huolensa perusopetuksen katsomusopetukseen esitettyjen muutosten vaaroista.
Oikeus omaan uskontoon sekä siinä kasvamiseen on yleisinhimillinen vapaus ja oikeus. Se todetaan perustuslaissa (11.6.1999/731), uskonnonvapauslaissa (6.6.2003/453), Yhdistyneiden Kansakuntien Lapsen oikeuksien yleissopimuksessa, Yhdistyneiden Kansakuntien Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksessa. Oman uskonnon tunteminen vahvistaa oppilaan identiteettiä ja hänen kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Oman uskonnon opetus antaa oppilaalle yhteiskunnassa tarvittavaa perustietoa omasta uskonnostaan. Oman uskonnon ymmärtäminen ja oman uskonnollisen identiteetin pohdinta on lähtökohta muiden uskontojen ja katsomusten ymmärtämiselle. Tasaveroinen dialogi edellyttää aina tietoisuutta omasta uskonnosta ja sen hyvää tuntemusta.
Oman uskonnon opetuksen yksitoista viikkotuntia säilytettävä
Oman uskonnon opetuksen vähentäminen nykyisestä yhdestätoista vuosiviikkotunnista kahdeksaan heikentäisi merkittävästi oppilaan oikeutta saada omaan uskontoon tai katsomukseen liittyvää kasvatusta. Tilalle ehdotettava kaikille yhteinen etiikka ei korvaa sitä, sillä katsomuksiin sitoutumattomalla etiikalla on eri lähtökohdat ja pyrkimykset kuin oman uskonnon opetuksella. Riittävän laaja yhdentoista vuosiviikkotunnin mittainen oman uskonnon oppiainekokonaisuus muodostaa oppilaalle vahvan tiedollisen perustan aineesta, välttää tiedon sirpaloitumista ja edistää johdonmukaista jatkumoa oppimisessa..
Oman uskonnon opetuksen järjestämisen velvoite
Perusopetuslain 13 §:n (6.6.2003/454) mukaan vähintään kolmelle muuhun kuin evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen uskonnonopetukseen tai elämänkatsomustiedon opetukseen osallistuvalle oppilaalle järjestetään heidän oman uskontonsa opetusta, jos heidän huoltajansa sitä pyytävät. Perusopetus 2020 selvityksessä oppilaiden vähimmäismäärä ehdotetaan nostettavaksi kymmeneen oppilaaseen. Opetuksen järjestämisen velvoitteen muutos johtaa maantieteelliseen ja kielelliseen eriarvoisuuteen. Suurimpien kaupunkien ulkopuolella kymmenen oppilaan ryhmän muodostaminen pienen uskonnon osalta tai ruotsin kielellä tulee olemaan lähes mahdotonta. Näin katsomuksellisiin tai kielellisiin vähemmistöihin kuuluvien oppilaiden oikeus saada oman uskontonsa tai katsomuksensa mukaista opetusta ei toteudu ja heidän koulutuksellinen tasa-arvonsa heikkenee.
Perusopetus 2020 esityksen mukaan opetuksen ja kasvatuksen tehtävä on edistää oppilaan persoonallista kasvua tasapainoiseksi, itsensä tuntevaksi ja itsetunnoltaan terveeksi ihmiseksi, jolla on edellytykset monipuoliseen ja kunnioittavaan vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön erilaisten ihmisten kanssa. Suomen Ekumeenisen Neuvoston ja Suomen Vapaakristillisen Neuvoston työssä sekä niiden yhteyksissä yhteistyökumppaneihin muiden uskontojen piirissä on käynyt selväksi, että oman uskonnon opetus tarjoaa oppilaalle monipuolisesti näitä kasvuaineksia. Oman uskonnon opetuksella on myös keskeinen sivistyksellinen tehtävä. Usean uskontoryhmän toiminta koulussa luo mahdollisuuksia tasaveroiselle vuoropuhelulle ja yhteistyölle niiden kesken, ja tätä ulottuvuutta olisikin kehitettävä. Monikulttuurisen yhteiskunnan kehityksen kannalta on olennaista, että erilaisia identiteettejä tukeva katsomusopetus jatkossakin järjestetään yhteisen koululaitoksen sisällä.
Kunnioittaen
Heikki Huttunen
pääsihteeri
Suomen Ekumeeninen Neuvosto
Virpi Loukkola
pääsihteeri
Suomen Vapaakristillinen Neuvosto
Liite SEN:n ja SVKN:n esittely
Suomen Ekumeeninen Neuvosto ry
Jäsenkirkot
Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen Vapaakirkko
Katolinen kirkko Suomessa
Suomen Pelastusarmeija
Finlands svenska baptistsamfund
Finlands svenska metodistkyrka
Suomen Metodistikirkko
Missionskyrkan i Finland
The Anglican Church in Finland
International Evangelical Church in Finland
Tarkkailijakirkot
Suomen Adventtikirkko
Suomen Baptistiyhdyskunta
Suomen Helluntaikirkko
Ystävien Uskonnollinen Seura Kveekarit
Finlands Svenska Pingstmission
Kumppanuusjärjetöt
Hiljaisuuden Ystävät
Kansan Raamattuseura
NNKY-liitto
Opiskelijoiden Lähetysliitto
Pyhän Henrikin pyhiinvaellusyhdistys
Sinapinsiemen
Suomen Ev.-lut. Seurakuntien Lapsityön Keskus
Suomen kristillinen rauhanliike
Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto
Suomen Liikemiesten Lähetysliitto
Suomen Lähetysseura
Suomen NMKY:n liitto
Suomen Pipliaseura
Suomen Poikien ja Tyttöjen Keskus
Tuomasyhteisö
Suomen Vapaakristillinen Neuvosto SVKN ry