SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Näkyvä ykseys - syyskokous Porvoossa 13.-14.10.2011

Kokousväkeä Porvoon tuomiokirkkoseurakunnan salissa.SEN kokoontui vuoden 2011 syyskokoukseensa Porvooseen 13.–14. lokakuuta. Borgå svenska domkyrkoförsamling ja muut kristilliset seurakunnat osallistuivat järjestelyihin ja tarjosivat kokoukselle tilojaan. Puheenjohtaja nosti avauspuheessaan uskontojen kohtaamisen keskeisyyden yhteiskuntarauhalle. 

 

Kirkon Ulkomaanapu liitettiin SEN:n kumppanuusjärjestöjen joukkoon. Toisen kokouspäivän seminaarissa käsiteltiin teemaa Näkyvä ykseys.

 

Kuvat aukeavat klikkaamlla uuteen ikkunaan.Porvoon sopimuksen ansiosta nimi Porvoo tunnetaan hyvin myös kansainvälisesti. Siitä on tullut ekumeenisten pyrkimysten ja yhteyden symboli. 

 

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Mats Lindgård toivotti kokousväen tervetulleeksi ja johdatti kokousväen hartauteen. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander toi kaupungin tervehdyksen, jossa hän toi esiin kirkkojen työn positiivisen vaikutuksen Porvoon kaupungin elämään.

 

Viron ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Ruudi Leinus toi tervehdyksen Virosta ja lahjoitti SEN:lle Viron ekumeenisen neuvoston 20-vuotisen historiateoksen englanninkielisen laitoksen.

Asta Turtiainen esittlee Kirkon Ulkomaanapua. 

Vuoden 2012 toimintasuunnitelma käsiteltiin ja vahvistettiin.  Suomen Vapaakirkon edustaja päätoimittaja Hannu Lahtinen totesi suunnitelmasta:

– SEN voi olla siihen tyytyväinen. Vapaakirkollista väkeä kiinnostavia hankkeita on syytä saada aikaisempaa paremmin esille kirkkomme piirissä. Olemme tottuneet kristittyjen yhteistyöhön evankelioinnin saralla, mutta tarvitsemme toisiamme muutenkin ajassa, jossa kristinuskon asemaa ja uskonnonvapautta haastetaan. 

 

Kokouksessa todettiin myös jäsenten, tarkkailijoiden ja kumppanuusjärjestöjen edustajat vuosiksi 2012–2014.

 

Muun muassa tuomiokirkkoseurakunnan pastori Stina Lindgårdia kiitettiin kokouksen erinomaisista valmisteluista.Kirkon Ulkomaanavun seurakuntayhteyksien koordinaattori Asta Turtiainen esitteli Kirkon Ulkomaanapua kumppanuusjäsenyyshakemuksen tiimoilta. SEN:n ja Kirkon Ulkomaanavun yhteistyö juontaa jo vuosikymmenien taakse, jolloin SEN:ssa toimi kirkkojenvälisen avun jaosto. Tämän jaoston toiminta liittyi sotien jälkeisen ajan jälleenrakennustoimintaan. Kirkon Ulkomaanapu oli aikaisemmin osa ev.-lut. kirkkohallitusta ja sitä kautta mukana SEN:ssa. Nyt kun ulkomaanapu on säätiöitynyt ja on itsenäinen toimija, on paikallaan virallistaa pitkään jatkunut hyvä kumppanuus. 

 

Ensimmäisenä kokouspäivänä kokousväki sai mahdollisuuden tutustua myös Porvoon tuomiokirkkoon, jossa asiantuntevana oppaana toimi rovasti Aino Mäkipunto. Tässä kirkossa toimitettiin myös ekumeeninen vesper, jossa eri kirkkojen perinteiden mukainen rukous ja ylistys loi hyvän ekumeenisen jumalanpalveluksen.

 

Päivän päätökseksi kokoonnuttiin piispantaloon, jossa seurusteltiin vireästi ja nautittiin herkullisesta tarjoilusta. Piispa Björn Vikström puhui ekumenian keskeisyydestä. 

 

Piispa Teemu Sippo toi kiitospuheessaan esiin mm. sen, että Porvoo on tunnettu hyvien kohtaamisten paikkana. Ajatukset vievät valtiopäiviin ja omaan aikaamme ja siinä Porvoon sopimuksen allekirjoittamiseen.  Myös tämä SEN:n syyskokous Porvoossa on ollut hyvä kohtaaminen, josta jää mieluisat muistot.

 

Toinen kokouspäivä alkoi hartaudella metodistikirkossa. Pastori Mayvor Wärn-Rancken piti aamuhartauden, kertoi metodistikirkon historiasta ja esitteli kaunista kirkkoa.

 

Seminaarin teemana oli Näkyvä ykseys - kirkko keskellä kaupunkia. Puheenjohtajina toimivat pastorit Mayvor Wärn-Rancken ja Henrik Nymalm. Paikkana oli ruotsinkielisen ev.-lut. seurakunnan seurakuntakoti.

 

Aluksi kuultiin tunnetun porvoolaisen sosiaalikeskus Samarian esittely. Päivi ja Ismo Valkoniemi kertoivat toiminnasta. Näkyvä ykseys -teemasta alustivat professorit Veli-Matti Kärkkäinen ja Viorel Ionita.

 

Kokous juhlisti myös Charta Oecumenican kymmenvuotista taivalta Euroopan kirkkojen laajemman yhteistyön viitoittajana.

 

Iltapäivällä käveltiin kuulaassa, aurinkoisessa syyssäässä pittoreskin Porvoon kaduilla ja kujilla kirkosta kirkkoon. Eri kirkkokuntien sakraalitilat sijatisevat lähellä toisiaan, kirkot keskellä kaupunkia. Kierros oli antoisa, kiintoisa, mieltä ylentävä ja kuntoa kohottava.

 

Aukeaman kuvat: Anna Hyvärinen ja Veijo Koivula.


Ärade deltagare i höstmötet för Ekumeniska Rådet i Finland – arvoisat Suomen Ekumeenisen Neuvoston kokousvieraat, jag vill hälsa er hjärtligt välkomna till Borgå svenska domkyrkoförsamling. Jag ho...
Tervetuloa Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokoukseen. Tässä kokouksessa pohdimme erityisesti ekumenian perusasioita, niin sanotusti palaamme peruskysymyksiin. Aloite tähän on tullut erityisesti...
Kun vuoden 2012 toiminta talousarvioineen oli saatu suunnitelluksi ja muut kokousasiat käsitellyksi, siirryttiin Vanhan-Porvoon mukulakivikaduille ihastelemaan viehättävää miljöötä, jota katselles...
Sanaparilla näkyvä ykseys on ollut tärkeä sija ekumeenisen liikkeen satavuotisen historian aikana. Kristittyjen ykseys on nähty ekumeenisen liikkeen olennaisena tavoitteena, jonka tulisi olla kaik...
Seminaarin jälkeen lähdettiin kirkkovaellukselle. Parisenkymmentä henkilöä osallistui kiintoisaan vaellukseen, jonka kohteet olivat: Helluntaikirkko, Filadelfiaförsamlingen, Vapaakirkko, Missionsk...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.