SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Temppeliherrain Ritarikunta ry

SEN:n kevätkokous hyväksyi 12.4.3018  Temppeliherrain Ritarikunta ry:n SEN:n kumppanuusjärjestöksi. Raision ev-lut. seurakunnan  kirkkoherra, v.t. lääninrovasti Pertti Ruotsalo esitteli järjestön kokouksessa.

Temppeliherrain Ritarikunta ry on Suomessa rekisteröity yhdistys. Järjestö on tullut Suomeen 1986 ja merkitty yhdistysrekisteriin 1990-luvun alussa. Jäseniä noin 350 eri elämänaloilta: liike-elämästä, yliopistoista, puolustusvoimista, kirkosta.  Yhdistys on kansallinen ”osasto” kansainvälisessä järjestössä OSMTH – Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani /
OSMTH – Sovereign Military Order of the Temple of Jerusalem.

Komentajakuntia on seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Tampere, Turku, Pori/Rauma, Hämeenlinna, Lahti, Kotka, Oulu, Kajaani. Suomesta mentoroidaan ritarikunnan kasvua Virossa, Latviassa ja Jordaniassa.


Sääntöjensä mukaan OSMTH on kristillinen, ekumeeninen hyväntekeväisyysjärjestö.

Ritarikuntaperinteen mukaisesti OSMTH:lla on Hengellinen Suojelija (Religious Protector), tällä hetkellä Armenian Apostolisen kirkon Jerusalemin Patriarkka Nourhan Manougian. Pääkappalainen (Chaplain General) on Jordanian ja Pyhän Maan evankelis-luterilaisen kirkon (ELCJHL) piispa Munib Younan.

Suomessa Ritarikuntaan kuuluvat papit muodostavat ”kappalaiskollegion”. Kollegion puheenjohtaja on kenttäpiispa Pekka Särkiö ja sihteeri Raision kirkkoherra, lääninrovasti Pertti Ruotsalo, joka toimii myös kansainvälisessä järjestössä pääkappalaisen avustajana tittelillä ”Vicar General”.

Kappalaiskollegion voimin on laadittu jäsenten käyttöön rukouskirjanen. Kappalaiskollegio järjestää myös vuosittain ”hengellisen päivän”.  Kappalaiskollegion visiona on ”rohkaista ritarikunnan jäseniä elämään kristittyinä seurakunnissaan”.

Ritarikunnan karitatiivisen työn osalta voidaan lyhyesti esittää seuraavaa: Suomesta olemme tukeneet ELCJHL:n ylläpitämiä kouluja ja ELCJHL:n kirkkoa Jeesuksen kastepaikalla Jordaniassa (Bethany Beyond The Jordan). Olemme myös tukeneet nuorten aktiviteetteja ja osallistuneet ruoka-apuun, sekä pyrkineet reagoimaan kansainvälisiin katastrofeihin osallistumalla OSMTH:n keräyksiin.

Kansainvälisellä järjestöllä OSMTH ei ole varsinaista omaa karitatiivista toimintaa, mutta se on reagoinut keräyksin kansainvälisiin katastrofeihin, erityisesti luonnonmullistuksiin (vuosien varrella mm. Haitissa ja Filippiineillä).

Järjestön eri jäsenmailla on omat karitatiiviset ohjelmansa. Tässä yhteydessä voidaan mainita USA:n ritarikunnan ”Jerusalem Mite”, vuotuinen keräys, jonka tuotto jaetaan Jerusalemissa eri kristillisille kirkkokunnille.

Lisätietoaja

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.