SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Siirtolaisuus herätti keskustelua SEN:n syyskokouksessa 28.-29.10.2010 Uudessa-Valamossa

Puijon kamarikuoro ja Ortodoksinen kamarikuoro Kristuksen kirkastumisen kirkossa Uudessa-Valamossa, johtajana Outi Keskisipilä. (Kuva: Veijo Koivula)

Siirtolaisuus oli teemana Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokouksessa 28.–29. lokakuuta Uudessa-Valamossa Heinävedellä. Kokous käsitteli sääntömääräiset asiansa, jotka syksyllä suuntautuvat seuraavan vuoden toiminnan suunnitteluun. SEN:oon liittyi myös kaksi uutta kumppanuusjärjestöä, sekä kehitysyhteistyöjärjestö .

 

Kokous aloitettiin rukouspalveluksella Kristuksen kirkastumisen kirkossa. Palveluksen toimitti piispa Arseni.

 

Neuvoston puheenjohtaja, piispa Teemu Sippo avasi kokouksen ja esitteli avauspuheessaan tunnetun saksalaisen 1600–1700-lukujen taitteessa eläneen ja vaikuttaneen Gottfried Wilhelm Leibnitzin ajattelua ekumeniasta.

 

– Olen vakuuttunut siitä, että mitään niin erinomaista ei ole olemassa kuin Jeesuksen Kristuksen uskonto, ja että tämän uskonnon puhtauden jälkeen mikään muu ei saa olla lähempänä sydäntämme kuin Jumalan kirkon ykseys.

 

Kokous jatku sääntömääräisten asioiden käsittelyllä, joihin kuuluvat seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Yllämainitut uudet kumppanuusjärjestöt hyväksyttiin SEN:n jäsenkuntaan.

 

Kirkkoneuvos Risto Cantellia kiitettiin vuosikymmeniä jatkuneesta situoutuneesta, ahkerasta ja visionäärisestä ekumeenisesta vaikuttamisesta. Cantell on vuodenvaihteessa jäämässä eläkkeelle ja jättää kirkkonsa edustajuuden SEN:ssa.

 

Kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorisen täytti 50 vuotta seuraavana sunnuntaina (31.10.) ja häntä muistettiin myös.

 

Risto Cantellille ja Hannu Vuoriselle laulettiin Monia vuosia.

 

Kokousväki oli saanut kutsun saapua kahville luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergein residenssiin. Lämminhenkisen kahvitilaisuuden jälkeen arkkimandriitta toimi kiertokävelyn oppaana.

 

Ortodoksinen kirkollishallitus tarjosi juhlaillallisen ja sitä isännöi piispa Arseni.

 

Syyskokouksen torstai-illan iltamusiikin nunna Kristodulin opetuspuheessa, ja perjantain 29.10. seminaarissa peilattiin nykymaahanmuuttoa Valamon luostarin ja muiden Karjalan evakkojen kokemukseen. Siirtolaisuus on Euroopan kirkkojen yhteisen teemavuoden aiheena kuluvana vuonna.

 

Ortodoksinen kamarikuoro ja Puijon kamarikuoro esiintyivät ekumeenisessa iltamusiikissa teemalla Suojaavat siipes. Kuorolla on meneillään yhteinen konserttiproduktioiden sarja, joka tekee tunnetuksi idän ja lännen kirkkomusiikkia. Ohjelmassa oli Rossinia ja Rachmaninovia sekä Einojuhani Rautavaaran sävellys psalmiteksteihin 141 ja 142. Iltamusiikkikonsertti päättyi Siionin virteen 166, Suojaavat siipes.

 

Yhteisveisuu kuoron kanssa oli väkevää ja saattoi kirkkoon kokoontuneen seurakunnan siunauksin matkaan.

 

Nunna Kristodulin puheenvuoroa kirkkoväki kuunteli herkeämättä. Hän kertoi muun muassa Vanhan Valamon munkkien elämästä luostarin pakkojättämisen jälkeen. Moni heistä ei kestänyt ikävää, vaan uuteen ympäristöön sijoitettuna kuihtui pois. Nunna Kristoduli totesi myös, että niin vaikeaa kuin se onkin, kristityn kuuluu olla vapaa ihminen, ei kiinni paikoissa, ei edes ihmisissä.

 

 – Me matkaamme, mutta, sisällä Kirkossa. Kunpa meissäkin matka johtaisi samankaltaiseen pelkistymiseen kuin apostoli Johanneksessa! Hänestähän kerrotaan, että kun häntä syvässä vanhuudessa tuotiin kantamalla kristittyjen kokoontumisiin, hän toisteli vain sitä, mikä oli hänelle tiivistynyt kristinuskon ytimeksi: ”Lapsukaiset, rakastakaa toisianne!” Siitä ei enää ollut kuin kukonaskel taivasten valtakuntaan.

 

Toisena kokouspäivänä oli siirtolaisuutta kosketteleva seminaari teemalla: Minä olen muukalainen maan päällä, älä salaa minulta käskyjäsi (Ps. 119).

 

Avaussanat lausui Valamon kansanopiston rehtori Sirpa Koriala

 

Johdantopuheenvuoron – Minä olen muukalainen maan päällä – käytti vt. kirkkoherra Kirsi Leino, Riistaveden ev.-lut. srk

 

Kokoontuminen työpajoissa

Työpajat (puheenjohtaja suluissa)

1. Rukous vaelluksena omaan sisimpään (nunna Kristoduli)

2. Evakko – miljoonan suomalaisen selviytymistarina (FM Heli Kananen)

3. Uskonnonvapaus ja maahanmuuttajien sielunhoito (pastori Timo Keskitalo)

4. Siirtolaisuuden haasteet kirkoille (vt. kirkkoherra Kirsi Leino)

 

Yhteenvetdeon seminaarin työpajatyöskentelystä ja syyskokouksesta kokosi piispa Matti Repo

 

Päätöslounaan jälkeen matkattiin lähellä sijaitsevaan Lintulan luostariin, jossa tutustuttiin kirkkoon ja muihin tiloihin igumenia Marinan johdolla. Sisaret olivat valmistaneet herkullisen kahvitarjoilun.


Uuden-Valamon luostari sijaitsee luonnonkauniilla paikalla järven rannalla. Ja vain kivenheiton päässä saman vesistön varrella sijaitsee Lintulan luostari.
Haluaisin tämän Suomen Ekumeenisen Neuvoston yleiskokouksen alkajaisiksi referoida Paul-Werner Scheelen, Würzburgin katolisen hiippakunnan emerituspiispan ja dogmatiikan professorin, vuonna 2010 julka...
Kävin syyskuussa omatoimimatkalla Laatokan Valamossa. Siirtolaisen lapsi tunsi siellä jotenkin merkillisesti olevansa kotona. Isoisäni, joka kuoli viisikymppisenä, oli ollut Laatokan kalastusneuvoja...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.