SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Syyskokous porissa 26.-27.10.2015 – Uskonto julkisella paikalla

Porissa 26.–27.10.2015 kokoontunut Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokous hyväksyi hakemuksesta kumppanuusjärjestöikseen neljä järjestöä. Näin kumppanuusjärjestöjen lukumäärä kasvoi 24:ään. Kokouksessa jaettiin myös tunnustus Ekumeeninen teko 2015. Sääntömääräiset asiat käsiteltiin. Näihin kuului muun muassa hallituksen valitseminen kaudelle 2016–2018. Puheenjohtajaksi valittiin arkkipiispa Kari Mäkinen. Ihmisarvolla ei ole hintalappua oli otsikkona julkilausumalla, joka annettiin. Arkkipiispa Leo käytti vahvan puheenvuoron uskonnonopetuksen turvaamisen puolesta. Kaksipäiväisen kokouksen toinen päivä oli omistettu seminaarille, jossa pohdittiin uskontoa julkisessa laitoksessa.

 

Kokouspaikkoina olivat Porin ev.-lut. seurakuntayhtymän seurakuntakeskus, Pyhän Apostoli Johannes Teologin kirkko, Porin kaupungintalo ja Porin helluntaikirkko. Kirkkoherra Kari Erkkola toivotti kokousväen tervetulleeksi ja kertoi Ulvila-Porin mielenkiintoisesta seurakuntahistoriasta.

 

Ekumeeninen tunnustus 2015 annettiin Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmälle, siinä edustettuina oleville seurakunnille ja kolmelle koululle Risti – voitonmerkki -koululaisten ekumeenisen vaelluksen toteuttamisesta. Viron kirkkojen neuvoston pääsihteeriä Ruudi Leinusta ja Ketko-sihteeri Virpi Paulantoa muistettiin syntymäpäivän ja opinnäytetyön johdosta.

 

Jaostojen toimikautta jatkettiin vuodella ja niille annettiin tehtäväksi muun toimintansa ohessa työstää jaostotoiminnan uudistamisesta esitys vuoden 2016 syyskokoukselle.

 

Kirkon Alat, Filantropia, Suomen Caritas ja San Damianon osuuskunta hyväksyttiin hakemuksesta kumppanuusjärjestöiksi. Kokousedustajat päättivät julkistaa viestin pakolaistilanteesta otsikolla Ihmisarvolla ei ole hintalappua.

 

Ortodoksisessa kirkossa pidetyssä ekumeenisessa iltakirkossa palvelivat pääsihteeri Heikki Huttunen ja diakoni Jarkko Luonila. Keski-Porin ev.-lut. seurakunnan kuoro kamarikuoro Vox Humana lauloi kanttori Guido Kriikin johdolla. Iltakirkkoon oli kokoontunut yli satapäinen väki, jonka saattelivat siunauksin matkaan arkkipiispa Leo, arkkipiispa Andres Póder ja piispa Teemu Sippo. 

 

Tiistaiseura oli järjestänyt maittavan tarjoilun, jonka lomassa tervehdyksensä esittivät kirkkoherra Aleksander Sjöberg, vapaakirkon pastori Mika Tapio. Piispa Teemu Sippo esitti kokousväen puolesta lämpimät kiitokset iltakirkkoa isännöineelle seurakunnalle.

 

Porin kaupungin vastaanotolle tarjosi kaunis kaupungintalo upeat puitteet. Isäntinä toimivat strategiapäällikkö Tomi Lähteenmäki, kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen Satu Hatanpää ja kaupunginvaltuuston jäsen Martti Lundén. Tomi Lähteenmäki kertoi kaupungintalon olevan 1800-luvulta. Se on rakennettu Junneliuksen perheen kodiksi. Malli on saatu Firenzessä sijaitsevasta renessanssipalatsista. Rakennus on nyt täysin restauroitu ja kaikki vanha on huolella entisöity. Lähteenmäki totesi myös, että Porilla on asiat hyvin. Kaupunki on ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan maan aurinkoisin paikkakunta ja THL:n tutkimustulosten mukaan Porissa asuvat maan onnellisimmat ihmiset. Myös elinkeinorakenne on hyvällä pohjalla.

 

Kaupungintalo tarjosi tyylikkäät puitteet kiitoksille, jotka kokousväki osoitti toimensa jättävälle pääsihteeri Heikki Huttuselle ja puheenjohtaja, piispa Teemu Sipolle. Varapuheenjohtaja, piispa Matti Repo kiitti molempia korostaen heidän pitkäaikaista ja monipuolista työtään ekumenian hyväksi.  Kiitokset esittivät myös Viron kirkkojen neuvoston puheenjohtaja Andres Póder, varapuheenjohtaja Meego Remmel ja pääsihteeri Ruudi Leinus.

 

Myös Porin kaupunkia kiitettiin vieraanvaraisuudesta.

 

Toinen kokouspäivä oli omistettu seminaarille Uskonto julkisessa laitoksessa. Seminaaripaikkana oli Porin kaunis helluntaikirkko. Tervetulosanat lausui johtava pastori Petri Harjula ja hän piti aamuhartauden.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö avasi seminaarin. Uskonnosta julkisessa tilassa alusti piispainkokouksen pääsihteeri, dosentti Jyri Komulainen ja hänen esitystään kommentoi Helsingin juutalaisen seurakunnan synagogakomitean puheenjohtaja Ariel Nadbornik. Uskonnon merkitys kriisinhallinnassa oli teemana Porin prikaatin Kriisinhallintakeskuksen apulaisjohtaja, majuri Kari Toivosella ja kommentin tähän Afganistanin-kokemuksen valossa esitti lastenlääkäri Anu Usvasalo. Papin roolista vankeinhoidossa alusti Helsingin vankilan apulaisjohtaja Jyrki S. Heinonen. Seminaarin puheenjohtajana toimi yliopistopappi Leena Huovinen. Seminaarin teema koettiin hyvin ajankohtaiseksi ja yleiskeskustelu oli vilkasta.

 

Yhteisen lounaan jälkeen toteutettiin kirkkokävely, jota johti metodistipastori Pasi Runonen. Kävelyn kuluessa tutustuttiin ulkoapäin pieneen ortodoksiseen kirkkoon, jonka seurakunta kuuluu Moskovan patriarkaatiin. Seuraavaksi olivat vuorossa vapaakirkko ja metodistikirkko. Näissä kuultiin sakraalitilojen ja seurakuntien toiminnan esittely.

 

Kuvat: Veijo Koivula, Simo Ojanen, Raino Salmijärvi ja Sirpa-Maija Vuorinen


Työryhmä Lohjan ekumeeniset naiset ja edustamansa
seurakunnat sekä kolme lohjalaista koulua palkittiin vuoden 2015 Ekumeeninen
teko -tunnustuksella. Palkitseminen tapahtui Porissa 26.10.2015 Suo...
Viron kirkkojen neuvoston pääsihteeri Ruudi Leinusta, joka on täyttänyt keväällä 70 vuotta, muistetiin ekumenia-viirillä ja kiitoksilla Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokouksessa Porissa 26.10.2015...
Porissa 26.10.2015 kokoontunut  Suomen Ekumeenisen Neuvoston syyskokous hyväksyi hakemuksesta kumppanuusjärjestöikseen neljä jäjestöä. Näin kumppanuusjärjestöjen lukumäärä kasvoi 24:ään. Kumppanuusjär...
Poriin syyskokoukseensa kokoontunut Suomen Ekumeeninen
Neuvosto (SEN) valitsi 26.10.2015 yksimielisesti puheenjohtajakseen Suomen
ev.-lut. kirkon arkkipiispan Kari Mäkisen. Puheenjohtajan toimik...
Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo nosti esiin uskonnonopetuksen keskeisyyden Suomen Ekumeenisen Neuvoston
syyskokouksessa Porissa 27.10.2015. Hän lausui seuraavaa:
Kristillinen
perintömme rohkaisee meitä avaamaan porttimme ja sydämemme hätää kärsiville. Näinä päivinä luoksemme tulevat pakolaiset antavat meille mahdollisuuden
kohtaamiseen. Pelko määrää liia...
Vår kristna tradition uppmanar oss att öppna våra dörrar
och våra hjärtan för dem som lider nöd. De flyktingar som anländer till oss
dessa dagar ger oss möjlighet till möte.
Porin uljaassa kaupungintalossa, Junneliuksen palatsissa,
järjestettiin Porin kaupungin isännöimänä Suomen Ekumeenisen Neuvoston
syyskokouksen iltavastaanotto 26.10.2015. Vastaanotolla piispa Te...
Porin helluntaiseurakunnan kauniiseen ja
valoisaan kirkkoon kokoonnuttiin tiistaina 27.10.2015 seminaariin, jossa
pohdittiin muun muassa, saako uskonto näkyä julkisella paikalla. Samoin
kysyt...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.