SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Toivoa on – SEN:n kevätkokous Helsingin vapaakirkossa 8.4.2016

Annankadun ja Ratakadun kulman tyylikäs1920-luvun punatiilirakennus pitää seiniensä sisällä valoisaa, kaunista kirkkoa. Ohikulkija ei helposti arvaakaan, mikä vaikuttava sakraalitila rakennuksen toisessa kerroksessa on. Kirkkokiinteistö on ollut paikallaan jo runsaat 90 vuotta, se valmistui 1925. Helsinngin vapaaseurakunnan kirkossa kokoonnuttiin 8.4.2016 SEN:n kevätkokoukseen ja iltapäivällä ajankohtaiseen ilmastokysymystä käsittelevään seminaariin. Kansanedustaja Ville Niinistö rohkaisi kirkkoja työssä ympäristön hyväksi, koska juuri niiden arvopohjassa on kunnioitus kaikkea luotua kohtaan. 

 

Seurakunnan johtaja, pastori Hannu Hirvonen toivotti kokousväen tervetulleeksi ja valotti myös Suomen Vapaaakirkon ja seurakuntansa historiaa sekä tämän ajan vilkasta toimintaa. Kerran viikossa on soppakeittiö, joka kokoaa jopa seitsemästäkymmenestä sataan henkilöä. Sunnuntai-jumalanpalvelukset pidetään suomeksi, englanniksi ja kongolaisten jumalanpalvelus lingalan kielellä. Musiikkitoiminta on vilkasta ja lähetystyön tukeminen on keskeisellä sijalla. Hannu Hirvonen johdatti kokousväen aamuhartauteen vakuuttaen, että Jumala asuu ihmisten luona, eikä kuolemaa enää ole.

 

Kunnioitus – valmiutta oppia

 

Kokouksen avauspuheenvuorossa SEN:n puheenjohtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen korosti lähimmäisen kunnioittamisen keskeisyyttä. Hän totesi, että ihmissuhteissamme voi esiintyä myös sietämistä tai suvaitsemista. Nämä kuitenkin tarkoittavat toisen etäälle siirtämistä. Arvostaminen on hyvä asia, mutta siihenkin saattaa liittyä etäältä katsominen. Kunnioittaminen taas merkitsee aina sitä, että on valmis oppimaan toiselta.

– Tätä tarkoittaa myös yhteys SEN:ssa, yhteistä kunnioittamisen opettelua. Kun kuljemme lähimmäisemme rinnalla kunnioittaen, silloin kuljemme Herramme Jeesuksen Kristuksen askelissa.

 

Sääntömääräisiin kevätkokousasioihin kuuluvat edellisen vuoden toiminta- ja tilikertomusten käsittely sekä vastuuvapaudesta päättäminen. Hallitus ja muut vastuuvelvollisuudet saivat kokoukselta vastuuvapauden. Viime vuoden toiminnasta esiin nousivat muun muassa Ekumeenisen vastuuviikon aktiivinen toiminta, monet kansainväliset kokoukset ja pyrkimykset kasteen vastavuoroiseen tunnustamiseen.

 

Huomionosoitukset satavuotiaalle kaksikolle

 

Kokouksessa annettiin huomionosoitukset kahdelle aktiivisesti neuvostossa ja nuorisojaostossa toimineelle ekumeenikolle, vapaakirkon pastori Sami Lehdolle ja ortodoksisen kirkon ylidiakoni Juha Lampiselle. Heille ojennettiin kiitoksin ekumenian pöytästandaarit. SEN täyttää ensi vuonna sata vuotta. Huomionosoituksen saaneet ovat tänä vuonna yhteensä satavuotiaat. Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi onnittelupuheessaan muun muassa:

– molemmat olette toimineet ekumeenisessa kentässä pitkään, monissa tehtävissä ja myös huomanneet, että ekumenia ei ole aina helppoa, se on todellinen kestävyyslaji. 

 

Juha Lampinen totesi kiitospuheessaan, että ekumeeninen toiminta on opettanut hänelle kunnioittamista ja antanut voimaa omaan työhön. Sami Lehto sanoi, ettei elämän pituus ole itsestään selvää, sitä ei voi vaatia, mutta nyt voi olla kiitollinen tähän astisesta ja mukanaolosta ekumenian edistämisessä.

 

Ihmisoikeuksia ja tervehdys Brysselistä

 

Ihmisoikeusasiantuntija Anna Hyvärinen esitteli kirkkojen yhteistä ihmisoikeushanketta, joka alkoi SEN:ssa tämän vuoden alusta. 

 

Tervehdys saatiin myös Brysselistä kun Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeri Heikki Huttunen asteli kirkon lukupulpettiin suoraan aamulennoltaan. Hän kertoi, että Brysselin lentokenttä on otettu jälleen käyttöön, mutta lähtöhalli on poissa käytöstä. Parakissa pidettävät turvatarkastukset vievät paljon aikaa ja parakki antaa vaikutelman kummitustalosta. Huttunen totesi, että maailman haasteet ovat yhteistä ja ihmiskunta kuuluu yhteen. 

 

Erityisesti meidän kristittyjen tulee muistaa tämä, vaikka Euroopan sisällä yritetään nostaa raja-aitoja. Tässä voimme palata Euroopan kirkkojen konferenssin alkuperäiseen tehtävään, mikä oli luoda yhteyksiä yli rautaesiripun.

 

– Vaikka rautaesirippu on historiaa, eivät tehtävät ole loppuneet. Keskeisiä kysymyksiä ovat: Mitä tarkoittaa olla kristillinen kirkko? Miten palvella kirkkoja Euroopassa? Miten rajoja voidaan ylittää? Emme onnistu ilman rajojen ylittämisiä.

 

Iltapäivällä kokoonnuttiin seminaariin teemalla Ilmasto, ihmiset, ympäristö.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

Kuvat: Veijo Koivula​


Jumala itse teki Kristuksessa sovinnon maailman kanssa eikä lukenut ihmisille viaksi heidän rikkomuksiaan; meille hän uskoi sovituksen sanan. Me olemme siis Kristuksen lähettiläitä, ja Jumala puhuu te...
Kevätkokouksen seminaarin teemaksi oli valikoitunut ajankoitainen ilmasto-aihe. Teemasta
kokoonnuttiin kuuntelemaan ja keskustelemaan kaikille avoimessa seminaarissa. Käsittelyyn johdatteli pääsiht...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.