SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Usko ja teot – ekumeeninen näkökulma reformaation merkkivuoteen SEN:n syyskokouksessa Turussa 2014

Ekumeeninen hartaus Mikaelinkirkossa aloitti syyskokouksen.

Turun Mikaelin seurakuntakodissa 16.10.2014 pidetty seminaari avasi ekumeenisen näkökulman tulevaan reformaation merkkivuoteen 2017. Seminaari oli osa SEN:n syyskokousta. Illalla kokoonnuttiin ekumeeniseen iltakirkkoon Mikaelinkirkkoon ja tämän jälkeen kirkkokahveille Sinitaivassaliin. Päivä päättyi arkkipiispan vastaanottoon. Perjantaina 17.10. olivat esillä sääntömääräiset syyskokousasiat ja kokouspäivien päätteeksi toteutettiin kirkkovaellus neljään Turun kauniista kirkoista.

 

apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka tarkastelei protestanttisen reformaation liikkeelle panneita teologisia kysymyksiä kirkkojen nykyisen teologisen vuoropuhelun ja ekumeenisen yhteistyön kannalta. Häntä kommentoi kolme suomalaista teologia katolisesta, metodistisesta ja ortodoksisesta näkökulmasta.

 

pääsihteeri Doris Peschke tarkasteli uskon ja tekojen suhdetta polttavan ajankohtaisten kristittyjen todistusta ja palvelua haastavien tilanteiden valossa. Suomen Ekumeeninen Neuvosto on tänä vuonna pitkän yhteistyön tiimoilta liittynyt siirtolaiskomission jäseneksi.

Juontajina Kristiina Friman ja Jonathan Westergård. 

Ekumeeninen hartaus Mikaelinkirkossa aloitti syyskokouksen. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen ekumeenisine kanssapalvelijoineen toimitti hartauden. Kirkkoherra Lehikoinen toivotti kokousväen tervetulleeksi Turkuun.

 

25 vuotta SEN:n työssä, hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen. Piispa Teemu Sippo kiittää vuosikymmenien hyvästä työstä.Kokous jatkui seminaarilla Mikaelin seurakuntakodissa. Enne ensimmäistä alustusta kutsuttiin hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen onniteltavaksi. Hän oli toiminut 25 vuotta SEN:n palveluksessa. Puheenjohtaja, piispa Teemu Sippo kiitti Sirpa-Maija Vuorista sitoutuneesta ja antaumuksellisesta työstä ekumenian hyväksi ja myös Sirun aina iloisesta ja myönteisestä tavasta kohdata ihmiset. Hallintosihteeri Vuorinen kiitti onnitteluista ja kiitti myös yleiskokousväkeä. Niin monet ovat tukeneet ja kannustaneet häntä työssään.

 

Seminaarin juontajat pastori Kristiina Friman ja pastori Jonathan Westergård johdattelivat seminaariväen teemaan Yksin armosta. Reformaation teologiset kysymykset, ekumeeninen dialogi ja globaali konteksti.


Seminaariväkeä Mikaelin seurakuntasalissa.Ensimmäisen puheenvuoron käytti Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, TT Kaisamari Hintikka.

 

Kaisamari Hintikan puheeseen kuultiin kolme kommenttipuheenvuoroa, jotka esittivät

  • Isä Raimo Goyarrola (kat.)
  • PhD Grant White (ort.)
  • TD Leif-Göte Björklund (met.)

Usko ja teot


Ekumeeniseen iltakirkkoon kokoonnuttiin Mikaelinkirkkoon.Seminaarin toinen osio käsitteli uskon ja tekojen suhdetta polttavan ajankohtaisten tilanteiden valossa haasteena kristittyjen todistukselle ja palvelulle. Aiheesta alusti Euroopan kirkkojen siirtolaiskomission pääsihteeri Ms Doris Peschke. Kuulimme myös muutamia koskettavia kertomuksia kirkkoturvapaikkatilanteista Turun seudulla.

Ekumeeninen iltakirkko oli, kuten seminaarikin, kaikille avoin ja siihen kokoonnuttiin Mikaelinkirkkoon. Saarnan piti pääsihteeri Doris Peschke ja suomeksi sen tulkkasi pääsihteeri Heikki Huttunen.

 

Kirkkokahvit nautittiin tähtitaivaan alla Sinitaivassalissa.Kirkkokahvit nautittiin Suomen Liikemiesten Lähetysliiton Sinitaivassalissa. SLL:n toiminnanjohtaja Erkki Haarala kertoi kauniista salista sinisine tähtitaivaskattoineen ja myös SLL:n toiminnasta.

 

Illan päätteeksi kokousväki kokoontui Arkkipiispantaloon vastaanotolle. Arkkipiispa Kari Mäkinen ja piispatar Eija Mäkinen ottivat kokousedustajat ystävällisesti vastaan. Ilta kului seurustelun ja iltapalasta nauttimisen merkeissä. Päätteeksi kokoonnuttiin iltahartauteen.

 

Perjantaina 17.10. oli kirkkoherra Peter Gebaran pitämä aamuhartaus Pyhän Birgitan ja Autuaan Hemmingin kirkossa ja tämän jälkeen syyskokousasioiden käsittely Birgittalaissisarten salissa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivottaa väen tervetulleeksi Arkkipiispantaloon. 

Syyskokous keskusteli vuoden 2015 toimintasuunnitelmasta, budjetista ja vahvisti ne. Jäsenkunnan yleiskokousedustajat todettiin. Kokouksessa keskusteltiin myös siitä, että pääsihteeri Heikki Huttunen on jättämässä tehtävänsä vuoden 2015 syksyllä. SEN:n pääsihteerin toimi tulee siis alkuvuodesta haettavaksi.

 

Arkkipiispa Leo toi kokouksen käsittelyyn koulun uskonnonopetusta koskevan asian.

 

Vieraanvaraisuus kuuluu ekumeniaan ja se kuuluu myös birgittalaissisarten toimintatapaan. Saimme nauttia sisarten taidolla ja rakkaudella tarjoaman aterian ja kokea sitäkin kautta yhteyttä.

 

Kokouspäivät päätti kirkkokävely, jonka oli organisoinut Turun seudun ekumeeninen piiri ja erityisesti sen puheenjohtaja pastori Miika Ahola. Ensimmäinen etappi oli katolinen kirkko. Seuraavina Pyhän Annan kappeli ja Pyhän Hengen kappeli. Vaellus päättyi ortodoksiseen kirkkoon ja päätöskahveihin seurakuntasalissa.

 

Kokous alkamassa Birgittalaissisarten salissa.Kuvat: Veijo Koivulua ja Sirpa-Maija Vuorinen.

Klikkaa kuvia, niin ne avautuvat suurempina.

Virrenveisuuta arkkipiispantalossa.Toisen kokouspäivän aamuhartaus katolisessa kirkossa.Vieraanvaraisuus on osa birgittalaisuutta.Kirkkoherra Anders Laxellia muistettiin 60-vuotispäivän johdosta.Turun seudun ekumeeninen piiri on vuonna 2014 toiminut 60 vuotta. Piiriä  onniteltiin lahjoittamalla SEN:n arkistosta löytyneet Turun ekumeenisten kirkkopäivien (1979) lauluvihkot Laulava kirkko. Puheenjohtaja Miika Ahola otti lahjan kiitollisena vastaan.Lehtori Jouni Elomaa kertoo Pyhän Hengen kappelista.Kirkkovaellus eteni kauniissa syyssässä Aurajoen kauniita rantoja pitkin.Päätöskahveilla kirkkoherra Ion Durac ortodoksisesta seurakunnasta ja rovasti Veijo Koivula Oulusta.
Uusimmassa luterilais-katolisessa dialogiraportissa Vastakkainasettelusta yhteyteen (VY) katolilaiset ja luterilaiset kirjoittavat reofrmaation historina ensimmäistä kertaa yhdessä. Vastakkainasettelu...
Me kaikki kristityt uskomme siihen, että vanhurskauttamisemme tulee Jumalan armosta. Armo saa ihmisen kääntymään Jumalan puoleen ja kääntymään pois synnistä.
Dear sisters and brothers in Christ, Thank you for the invitation to offer a few personal reflections on the subject of Dr. Hintikka’s presentation from an Orthodox Christian perspective. I regret tha...
Officiella överläggningar och lärosamtal mellan Finlands evangelisk-lutherska kyrka och olika frikyrkliga rörelser och samfund i Finland har hållits sedan början av 1980-talet och fram till idag. I bö...
Reformaation tapahtumia 500 vuotta sitten tarkastellaan koko kristikunnan kanssa merkkivuonna 2017 ja tähän vuoteen valmistaudutaan ekumeenisella pohjalla.Luterilais-katolista maailmanlaajan taso...
CCME is an ecumenical organisation that serves the churches in their commitment to promote the vision of an inclusive community through advocating for an adequate policy for migrants, refugees and m...
Leviticus 19: When you reap the harvest of your land, you shall not reap your field right up to its edge, neither shall you gather the gleanings after your harvest. And you shall not strip y...
Uskonnonopetus muuttui vuonna 2003 tunnustuksellisesta opetuksesta oman uskonnon opetukseksi. Opettajan ei tarvitse kuulua enää siihen uskontokuntaan, minkä uskontoa hän opettaa, mutta hänellä on kuit...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.