SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Katolinen kirkko 

Tampereen Pyhän Ristin seurakunnan kirkko kätkeytyy amurilaisen kerrostalon uumeniin. Mikäli rakennuksen katon ja seinän ristit jäävät huomaamatta, ei päältä voi havaita, että sisällä on vaikuttavan kaunis sakraalitila. Tämä on vaelluksemme toiseksi viimeinen etappi ja itse piispa avaa oven ja toivottaa tervetulleeksi.

 

Sisällä kohtaamme kirkkoherra, isä Zenon Strykowskin ja kappalainen isä Zdzisław K. Huberin. Isä Zenon kertoo, että Tampereelle perustettiin katolinen seurakunta 1957. Oman kirkon seurakunta sai 1969, jolloin Pyhän ristin kirkko seurakuntasaleineen, pappiloineen ja muine tiloineen vihittiin Amurissa.


Alttarissa on marttyyrien reliikit, jotka sisaret ovat saaneet lahjaksi Ugandasta. Reliikit alttarissa juontavat juurensa marttyyrikirkon ajalle, jolloin marttyyrien hautojen päällä toimitettiin ehtoollisia. Kirkossa on vaikuttavat Ristintien asemien veistokset ja kaunis sakramenttikappeli.

 

Lasimaalaukset ovat vaikuttavat ja tuovat jo sisääntuloon sakraalin tunnelman. Ne kuvaavat kristinuskon keskeisiä elementtejä symboliikan kautta. Kirkkosalin takaseinässä on neljä maalausta, jotka kuvaavat maata, ilmaa, tulta ja vettä.

 

Alttarin taideteoksen muodostaa kolme batiikkityötä. Niissä kuvataan ristiä, viittä ruusua, jotka symboloivat Jeesuksen haavoja. Oikeanpuoleisessa on Pietà (hurskaus, laupeus), Neitsyt Marian kuvatyyppi, jossa Maria hellästi pitää sylissään kuollutta Jeesusta. Tunnetuin Pietà on Rooman Pietarinkirkossa, jossa on kuuluisa Micelangelon veistos.

 

Seurakunta on hyvin kansainvälinen, sillä 50 eri kansallisuutta on edustettuna. Jäseniä on 1300 henkeä, joista Tampereella ja lähialueella noin 800 henkeä. Seurakunnan alue käsittää laajan alueen, etelässä se ulottuu Hämeenlinnaan ja pohjoisessa Kokkolaan. Siihen kuuluu Etelä- ja Keski-Pohjanmaa Seinäjoelta rannikkoseudulle.

 

Piispa Teemu Sippo kertoi, että on tässä kirkossa aikanaan tullut vihityksi diakoniksi.

 

Vierailumme päätteeksi saimme lahjaksi tuoreet kirjat Uskon vuosi, joka on piispa Teemu Sipon SCJ paimenkirje. Paavi Benedictus XVI julisti lähes vuosi sitten, että koko kirkko viettää 11.10.2012–24.11.2013 Uskon vuotta.

 

Sen aloituspäivämäärä on sekä Vatikaanin II kirkolliskokouksen alkamispäivämäärä 50 vuotta sitten että katolisen kirkon katekismuksen julkaisemisen päivämäärä 20 vuotta sitten. Uskon vuoden päätöspäivänä 24.11.2013 vietetään juhlallisesti Kristuksen kuninkuuden juhlaa.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.