SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Messukylän vanha kirkko 

Tampereen vanhin kirkko ja samalla vanhin rakennus on Messukylän vanha kirkko. Se on rakennettu keskiajan lopulla 1510- tai 1520-luvulla. Kivikirkko on Messykylän toinen kirkko, sitä ennen samalla paikalla on ollut puinen kappelikirkko.

 

Lämpimän tervetulotoivotuksen saimme suntio Jukka Lepikonmäeltä, joka tuntee kirkon ja alueen historian. Hän totesi aluksi, että on haastavaa tutustumiseen varatussa lyhyessä ajassa kertoa nimenomaan tästä kirkosta, koska siihen liittyy niin paljon historiaa. Erinomaisesti hän kuitenkin kiteytti pitkän historian ja saimme mainion esittelyn.

 

Kirkon suojeluspyhimys on arkkienkeli Mikael ja sitä onkin kutsuttu Mikon kirkoksi. Alttarilla kohoaa triumfi-krusifiksi, joka on vanhan kirkon ajalta eli 1430–1440-luvulta. Samalta ajalta ovat säilyneet puuveistokset arkkienkeli Mikael, apostoli Jakob ja Pyhä Olavi, joka tällä hetkellä on esillä museokeskus Vapriikissa. Vanhoista säilyneistä veistoksista Neitsyt Mariaa esittävä teos on esillä Kansallismuseossa.

 

Sakastissa on esillä Jeesuksen ristiinnaulitsemista kuvaava osa alttaritaulusta, joka on peräisin vuodelta 1783. Kirkossa on tehty korjaustöitä vuosina 1796–1797, jolloin kirkkosalia muutettiin, mm. seiniä korotettiin kolmella tai neljällä hirsikerralla.

 

1800-luvulla alettiin puuhata uutta kirkkoa, siinä oli erityisen aktiivinen Josef Grönberg, joka tuli kirkkoherraksi 1861. Aluksi ei Grönbergin ajama rakennushanke saanut tuulta siipiensä alle, mutta kun kirkon sisäseinään tuli halkeama, todettiin, että se on sortumisvaarassa ja näin uusi kirkko lyhyessä ajassa rakennettiin ja se valmistui 1879. Uusi kirkko sijaitsee vanhan kirkon lähellä.

 

Vanha kirkko jäi uuden kirkon valmistuttua vaille käyttöä ja joutui alennustilaan. Siellä säilytettiin mm. heiniä ja viljaa. Vuoden 1918 taisteluissa kirkko oli hevostallina. Tämän voi havaita vieläkin kun katsoo alttarikaiteeseen tulleita jälkiä.

 

1950-luvun lopulla kirkko päätettiin entisöidä arvoiseensa kuntoon. Nykyään kirkko on erittäin suosittu kesähäiden vihkikirkko. Suosituksi ovat tulleet myös jouluyön hartaudet. Kirkossa ei ole lämmitystä ja voi kuvitella, miten kylmä on kun ulkona on pakkasta vaikka 24 ja sisällä samoin!

 

Pieni yksityiskohta vielä: penkit ovat kapeat ja lähellä toisiaan, eikä pitkäjalkainen henkilö niihin oikein kunnolla istumaan mahdu, mutta ei siinä vielä kaikki. Etuosan penkit ovat kapeat, mutta ne ovat vielä ahtaammat takaosassa, sillä takaosan penkit oli tarkoitettu köyhemmälle väelle. Vallasväelle tehtiin enemmän tilaa!Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.