SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Tuomiokirkko 

Kierros päättyy tuomiokirkkoon ja kun astumme ulos bussista, tulee aurinko pilven takaa ja valaisee koko jykevän harmaagraniittisen punatiilikattoisen katedraalin. Sortovuosina hahmonsa saanutta kirkkoa arvostetaan Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuurin päämonumenttina. Ja samalla aikansa rakentajien ja käsityöläisten uljaana taidonnäytteenä.

 

Kirkon rakennustaiteellista merkittävyyttä osoittaa, että sen pääpiirustukset olivat esillä Pariisin Galeries nationales du Grand Palais´n 1900-näyttelyssä keväällä 2000.

 

Tuomiokirkko on Johanneksen kirkko ja se valmistui 1907. Lars Sonck oli arkkitehtinä, Hugo Simberg suunnitteli ja miltei kokonaan toteuttikin rikkaan koristelun. Magnus Enckellin taidetta ovat alttarifresko Ylösnousemus sekä kuorin risti-ikkuna.

 

Kirkon kalusteet on suunnitellut arkkitehti Walter Jung ja ehtoollisastiat Eric O.W. Ehrström.

 

Lehtereitä kiertää suuri maalaus Elämän köynnöksen kantajat, joka valmistuessaan herätti myös runsasta kritiikkiä lähinnä alastomina olevien köynnöksen kantajien vuoksi. Haavoittunut enkeli on Hugo Simbergin fresko etelälehterillä ja tämä teos on hyvin tunnettu samoin kuin alttarin viereisellä seinällä oleva maalaus Kuoleman puutarha. Myös kirkon holviston huippuun sekko- ja freskotekniikalla maalattu enkelinsiipien ympäröimä käärme herätti aikanaan paljon keskustelua.

 

Hugo Simberg otti Raamatusta aiheet lehterien lyijylasi-ikkunoihin. Laajaa etelä-lehteriä valaisee vaaleansävyinen kyyhkynen, joka symboloi Pyhää Henkeä.

 

Kirkkoherra Veli-Pekka Järvinen esitteli tuomiokirkkoa ja hänen johdollaan päätettiin kirkkokierros yhteiseen rukoukseen.

 

Ja kierroksen osanottajat lähtivät hengellisesti hyvin ravittuina kukin omaan kaupunkiinsa.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.