SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Abrahamin lasten jouluseimi Suomeen

Vasemmlla Elisabet Mattizson Armgard (Sigtunastiftelsen) vierellään pääsihteeri Jan Edström ja Doroteha Rosenblad (Stifelsen Abrahams Barn)sekä opettaja Karin Nygårds, Abrahamin lapset -kirjan kuvittaja. Seimessä on enkeli Garielilla / Jibrilillä keskeinen sija, koska hän on hyvän sanoman tuoja. Raamatun tekstit on kirjoitetu lilalle alustalle ja Koraanin vihreälle. Koraanin arabiankielisen tekstin on käsin kirjoittanut Nora Repo.

Stiftelsen Abrahams Barn lahjoitti Suomen Ekumeeniselle Neuvostolle Abrahamin lasten jouluseimen 6.10.2005 Abrahamin lapset pohjolan perukoilla –seminaarin yhteydessä. 

 

Ruotsissa Tukholman Rinkebyssä, jossa Abrahamin lapset -toiminta on saanut alkunsa, on vuodesta 1995 alkaen rakennettu kirjastoon Abrahamin lasten jouluseimi adventinaikaan. Nykyään tällainen seimi on myös monessa muussa Ruotsin kirjastossa. Seimessä ovat kaikki jouluevankeliumin henkilöt: Maria, Joosef, Jeesus-lapsi, enkelit, paimenet, tietäjät.

 

Abrahamin lasten jouluseimessä Gabrielilla / Jibrilillä on myös tärkeä rooli. Gabriel / Jibril on sekä kristinuskon että islamin yhteinen ja keskeinen hahmo. Hänhän tuo neitsyt Marialle viestin, että tämä on synnyttävä Jeesus-lapsen, ja Koraanin mukaan hän ilmestyy myös profeetta Muhammedille.

 

Seimen väkeen kuuluu myös VT:n Mooses laintauluineen. 

 

Seimen viereltä kirjastossa kävijät voivat lukea tekstin Jeesuksesta siten kuin se kerrotaan Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa – Raamatun jouluevankeliumissa – ja Koraanin kolmannessa suurassa.

 

-- enkeli sanoi heille: Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.

Luuk. 2:10-12

 

Enkelit sanoivat: Maria, Jumala lähettää sinulle ilosanoman Sanastaan, jonka nimi on Messias, Jeesus, Marian poika. Hän on kunnioitettu tässä ja tuonpuoleisessa elämässä ja pääsee Jumalan lähelle. Hän puhuu ihmisille kehdossaan ja samoin aikuisena ja hän on hurskas.

Suura 3:45-46

 

Adventin aikaan kirjastoon kutsutaan lapsiryhmiä päiväkodeista ja kouluista kuuntelemaan Raamatun ja Koraanin kertomuksia Jeesuksen syntymästä. Seimi kiinnostaa aikuisiakin, kristittyjä ja muiden uskontojen edustajia, näistä erityisesti muslimeita. Äidit ja isät lapsineen tutkivat tekstejä, jotka on kirjoitettu alkuperäiskielillä eli Raamatun teksti kreikaksi ja Koraanin teksti arabiaksi sekä myös ruotsiksi ja muilla kielillä, joita Rinkebyssä puhutaan.

 

Tunnistamisen ilon huomaa heti. Ensimmäisen seimen pystyttämisen 10-vuotisjuhlaa vietetään tänä vuonna. Vaatimattomasta ja varovaisesta alusta on seurannut menestys. Useissa Ruotsin kirjastoissa on tällainen seimi. Myös seimitiedon-kursseja järjestetään. Kirjastojen työntekijät, opettajat ja muut kiinnostuneet oppivat vuosi vuodelta lisää uskontojen historiasta ja teologiasta. On tärkeätä, että seimen henkilöistä ja siihen liittyvistä tapahtumista kertovalla henkilöllä on tarkka tieto Jeesuksen persoonan ymmärtämisestä kristinuskossa ja islamissa.

 

Kurser i krbbkunskap järjestää esimerkiksi .

 

Islamin Jeesus on sekä samanlainen että erilainen kuin evankeliumien Jeesus Nasaretilainen. Koraanista löydämme kertomuksen hänen syntymästään ja lapsuudestaan, hänen ihmeteoistaan (suura 5:110-114), keskusteluistaan Jumalan kanssa ja myös Jumalan voimakkaista Jeesuksen ihmisyyden kuvauksista. Hän on perin juurin ihminen. Islamin mukaan häntä ei ristiinnaulita, hänen “kuolemansa” on yhtä ihmeellinen kuin syntymänsä. Hänet nostetaan Jumalan luo, ja siellä hän on oleva, kunnes palaa takaisin viimeisen tuomion koittaessa (suura 43:61). Islamilaisen perimätiedon mukaan joku muu - ehkä Juudas - ristiinnaulitaan hänen asemestaan.

 

Islamin mukaan Jeesus saa alkunsa siten, että Jumala puhaltaa henkensä Mariaan. Jeesuksella ei ole biologista maallista isää. Suurassa 3:47 kerrotaan näin: “Maria vastasi: ‘Herrani, kuinka minä voisin saada lapsen? Eihän yksikään mies ole koskenut minuun.’ Enkeli vastasi: ‘Herrasi luo, mitä tahtoo. Kun Hän päättää asian, Hän sanoo sille: ‘Ole!’, ja se on.’ “ Itse syntymästä kerrotaan suurassa 19. Ensin tulee kertomus siitä, kuinka enkeli tuo viestin Marialle. Sen jälkeen kerrotaan: “Maria tuli raskaaksi ja vetäytyi kaukaiseen paikkaan. Synnytyspoltot saivat hänet ottamaan tukea palmupuusta, ja hän sanoi: ‘Kunpa olisin kuollut ennen tätä ja vaipunut unohduksiin.’ Silloin ääni huusi hänelle alhaalta: ‘Älä sure, sillä Herrasi antaa puron kummuta jalkojesi juuresta. Ravista palmua, niin se pudottaa sinulle tuoreita, kypsiä taateleita. Syö ja juo rauhallisin mielin.’ ”

 

Vähän myöhemmin tekstissä: “Hän palasi kansansa luo kantaen lasta sylissään, ja he sanoivat: ‘Maria, olet tehnyt ennenkuulumattoman teon.‘ “

 

Kertomus neitsyt Mariasta ja palmusta on myös eräs kristillinen legenda. Taatelipalmu, joka pelastaa neitsyt Marian nääntymästä janoon, esiintyy kertomuksissa paosta Egyptistä. Toinen yhteinen kertomus on se, jossa kerrotaan, kuinka Jeesus tekee savilintuja. Se on muun muassa Tuomaan lapsuusevankeliumissa, joka on yksi Uuden testamentin apokryfikirjoista.

 

Muhammed kunnioitti suuresti Jeesusta ja neitsyt Mariaa. Kerrotaan, että kun ensimmäiset muslimit marssivat Mekkaan ja rikkoivat Kaaban epäjumalankuvat, profeetta peitti viitallaan Mariaa ja Jeesus-lasta esittävän patsaan, jotta sitä ei tuhottaisi.

 

Smålantilaiset Irene ja Erich Lange ovat ottaneet harrastuksekseen Abrahamin lasten seimien hahmojen valmistamisen ja heidän käsiensä työn tuloksena on syntynyt myös se seimi, joka Suomeen lahjoitetaan.

 

Oletamme, että SEN:lle lahjoitettu seimi on ensimmäinen Abrahamin lasten jouluseimi Suomessa. Tiedämme, että kirjastoväkeä on Suomestakin käynyt tutustumassa Rinkebyn kirjaston seimeen ja myös muuhun eri kulttuuriperinteitä esitteleviin pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin.

 

Suomen Ekumeenisessa Neuvostossa olemme seuranneet innostuksella Helsingin jouluseimet -näyttelyn kehitystä (vuodesta 1999 alkaen) pääkaupungin joulunodotuksen kulttuuriseksi kiintopisteeksi ja toivomme, että Abrahamin lasten jouluseimi voisi palvellamyös tässä kontekstissa.

 

Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.