SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Heikki Huttunen: Koulumaailma heijastaa koko yhteiskunnan muutosta  

Pääsihteeri, isä Heikki Huttunen (ok.) toimittamassa ekumeenista ehtoopalvelusta Uspenskin katedraalistssa ensimmäisen seminaaripäivän päätteeksi.

Pääsihteeri Heikki Huttunen avasi seminaarin ammentamalla viisautta erämaaisiltä. Egyptin erämaassa eli ajanlaskumme ensimmäisillä vuosisadoilla uskonnollisia kiihkoilijoita, joiden toiminnasta kasvoi luostariliike. Erämaaisien elämästä on säilynyt monia lyhyitä ja ytimekkäitä kertomuksia, jotka selkeästi valaisevat uskon peruskysymyksiä. 

 

Yksi erämaaisä oli Abba Anton, jonka luokse tuli usein nuoria kuuntelemaan ja keskustelemaan. Siinä he istuivat hiekalla ja kuuntelivat Abba Antonin puhetta. Kerran Abba Anton halusi kysyä kuulijoiden mielipidettä eräästä raamatunkohdasta. Kaikki panivat parastaan ja vuoron perään kuuntelijat puhuivat ajatuksistaan. Nuorin heistä kuitenkin sanoi: ”en tiedä”. Kun kierros oli käyty, totesi Abba Anton, että lähimpänä totuutta oli nuori, joka sanoi, ettei tiedä.

 

Tämä oli se hengellisen ohjauksen laatu, jota erämaaisät veivät eteenpäin. Hengellisen ohjauksen tavoite on, että ohjattavasta tulee suurempi kuin ohjaajansa. Kasvussa on tavoitteena tulla kristityksi, joka seisoo omilla jaloillaan. Opettajan asemassa olevalta tämä saattaa välillä unohtua. Kun lukee klassisia opettajia eli kirkkoisiä, teologeja ja filosofeja, löytyy hengellisyys. Se tarkoittaa sellaista kristinuskoa joka tulee todelliseksi teoissa. Saatamme kokea, että hengellisyys on ”hörhöä” ja korkealentoista. Kirkkoisien mukaan asia on aivan toisin. Hengellisyys on sellaista, mitä pitää toteuttaa. Se on tärkeä ulottuvuus ja toivoisin että se voisi olla läsnä uskonnonopetuksessa. Se on kirkon ääni, elämäntapa, anti tähän aikaan, jossa elämme.

 

Koulussa olemme kristinuskon läsnäolon eturintamassa. Koulumaailma heijastaa koko yhteiskunnan muutosta ja murrosta. Yhteiskunnassamme ollaan innokkaasti riisumassa yhtenäiskulttuurin raameja.

 

Mikä on sitten kirkon ja kristinuskon uusi rooli? On tietysti niitä, joille se ei ole mitään. Mutta joka tuntee uskonnon merkityksen, ymmärtää että sillä sijansa yleissivistyksessä.

 

Kristinuskon läsnäolo voi antaa sen, mitä tarvitaan. SEN:n työssä myös näemme, että kun yhtenäiskulttuurin raameja puretaan ja kun kirkon läsnäoloa riisutaan, niin kirkon näkökulma tähän yhteiskuntaan muuttuu. Kirkko ei enää ole osa esivaltaa vaan osa kansalaisyhteiskuntaa. Se haastaa yhteiskuntaa. Tähän emme ole vielä valmiita, mutta se on evankeliumin antama tehtävä. Tämän muutoksen kautta myös löytyy uskonnon ja hengellisyyden rooli.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.