SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Lontoo – uskontoja, kulttuureja, elämää ja estetiikkaa

Neljä täyteistä päivää metropolin monikulttuurisuutta ja -uskontoisuutta kokemassa. Suomen Ekumeenisen Neuvoston Kasvatusasian jaoston opintomatka Lontooseen 17.–20.9.2015 muodostui uskontojen, kulttuurien, sakraalitilojen, esikaupunkielämän, joukkoliikenteen, kilometrien kävelyn, breakfastin, sandwichien, päivällisten iloisesti kiehuvaksi kattilaksi. Mainio ryhmähenki, monet pyhät huoneet ja uskontokasvatuksen seminaari saivat aikaan matkalaisten keskuudessa tiivistä pohdintoja. Maailman kaikki kulttuurit ja uskonnot elävät rinta rinnan Lontoossa. Tämä on yhä laajemmin myös meidän todellisuuttamme. Mitä lontoolaisesta elämänmenosta jäi mieleen?

 

Kuva: Esa KivivuoriHarrow on yksi Suur-Lontoon 33 kaupunkipiiristä ja sijaitsee kaupunkialueen lounaisosassa. Viehättävästä Harrowista tuli neljäksi päiväksi kotipaikkamme, sillä hotellimme oli siellä. Metrolla liikkuminen tuli tutuksi ja tuubin oivallisuus todistetiin useaan kertaan. Suur-Lontoon alue on 1 579 neliökilometrin laajuinen ja asukkaita on yli 8 miljoonaa.  Harrow'n asukasluku on 243 000. Hotellista metrolle kävellessä voimme ihastella tyypillistä englantilaista rivitaloasumista somine etupihan istutuksineen.

 

Oma maa mansikka

 

Suomen Lontoon suurlähetystö sijaitsee lähellä Buckinghamin palatsia alueella, jossa tyypilliseen tapaan on eri maiden lähetystökeskittymä. Astuminen oman maan kamaralle oli ensimmäinen Lontoon toimemme. Saimme tavata juuri kuun alussa suurlähettiläänä aloittaneen Päivi Luostarisen ja lehdistöneuvos Pekka Isosompin.  Vastaanotto oli ystävällinen ja kotoisa.

 

Suurlähettilään katsauksessa nousi keskiöön EU ja Britannian asema siinä. Tärkeätä täällä on Britannian suvereniteetin valvominen ja kansallisten parlamenttien vahvistaminen. Britannia ei kuulu euroalueeseen ja maassa keskustellaan siitä, miten euroalueen ulkopuoliset maat voisivat laajemmin osallistua päätöksentekoon. Luostarisen mukaan Britanniassa ihmiset eivät välttämättä edes tiedä, että Britannia kuuluu EU:hun. EU-alueelta on tullut myös paljon maahanmuuttoa ja sitä katsotaan karsaasti. Britannia ei kuulu Schengeniin. Luostarinen korosti oman maamme päätöksenteon avoimuutta, se on erilaista kuin mitä täällä on. Suomi maana kiinnostaa brittejä.

– Maamme korkeatasoinen koulujärjestelmä, hyvinvointivaltio ja tasa-arvo ovat teemoja, joista täällä puhutaan. Positiivista Suomi-kuvaa on tuotu esiin ja nyt valmistellaan Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 viettoa ja esilläpitoa Britanniassa.

 

Pekka Isosomppi tiivisti tehtäväkuvauksensa: Make Finland intresting. Suomi-kuva on hänen mukaansa melko hämärä, vaikka tosin skandinaavisuus on hyvässä huudossa. Tehtävä ei ole helppo, sillä kaikki kaksisataa valtiota, jotka tänne ovat akreditoituneet tekevät samaa. Koulutus kiinnostaa sekä lasten ja nuorten hyvinvointi. Keskustelukulttuuri Britanniassa tosin on erilainen.

– Kun Suomessa keskustellaan vaikka uskonnonopetuksesta tai pakkoruotsista, on se vaan piristävää.

Täällä vastaavanlaiset keskustelut ovat paljon repivämpiä.

 

Esille tuli myös se, että lapsen laittaminen valtion kouluun on aina riski. Opettajien laatu vaihtelee paljon. Opettajuuteen on alettu kiinnittää huomiota, on ollut kampanjoita, että opettajuus ammattina alkaisi kiinnostaa enemmän. Erilaiset akatemiat ja Free Schoolit ovat Britanniassa huudossa. Koulut saavat autonomian tekemällä tulossopimuksen opetusministeriön kanssa. Nykyinen hallitus ajaa tätä linjaa. Pekka Isosomppi kertoi ottavansa innolla vastaan kaikki ideat siitä, miten Suomi-kuvaa voidaan parantaa. Esille nousi myös joulupukin hyödyntäminen maamme kiinnostavuuden lisäämisessä.

 

Matkapäiväkirjan on koonnut Sirpa-Maija Vuorinen

Päiväkirjamerkintöjä myös Jyri Komulaiselta ja Maria Björkgren-Vikströmiltä

Raili Keränen-Pantsu on laatinut seminaarikoosteen (alinna)

Kuvat: Sirpa-Maija Vuorinen, ellei muuta mainita

Klikkaa kuvia, niin ne avautuvat isompina


Imaami Ibrahim Mogra saapui lähetystöön
Leicesteristä, jossa hän työskentelee Britannian islamilaisen neuvoston
apulaispääsihteerinä. Imaamin olemuksesta säteili lämpö, viisaus ja huumori.
Hä...
Kiintoisan suurlähetystövierailun jälkeen suuntasimme lähialueille
tutustumaan lontoolaiseen elämänmenoon. Osa meistä kävi Buckinghamin palatsin
puistossa ihailemassa kuningattaren maisemia, osa...
Toinen päivä oli perjantai ja
tutustuttuamme hotellissa brittiläisen ruokakulttuurin ehkä parhaaseen osaan
eli aamiaiseen pekoneineen kaikkineen, siirryttiin taas tuubiin. Matkanjohtaja
Jyri...
Westminster Abbey on Englannin tunnetuin kirkko. Samalla paikalla on
ollut Herran huone 1000-luvulta alkaen. Goottilaistyyliseen abbeyn rakentamisen
historia vie meidät 1200-luvun puolivälistä 1...
Lauantaipäivä alkoi
suunnistuksella kohti hindutemppeliä ja lopulta temppelin pylväiköt alkoivat
kohota horisonttiin. Mainio tunne kun keskellä teollisuusaluetta yhtäkkiä
kohoaa satojen pylvä...
Moniuskontoisessa ympäristössä kun olimme, siirryimme seuraavaksi
islamin maailmaan ja kohteemme oli East London Mosque. Ryhmämme sai
ystävällisen vastaanoton viestintäpäällikkö Salman Farsilta...
Sanottuamme kiitokset Salman Farsille, seurasi suunnistus kohti uutta
pyhää tilaa. Ensin Kings Cross -rautatieasemalle ja sieltä puolen tunnin
junamatka Cambridgen suuntaan, Stevenageen. Meitä o...
Sunnuntai
20.9. oli opintomatkan viimeinen päivä. Varhainen lintu madon nappaa ja niinpä
olimme liikkeellä jo klo seitsemän. Harrow heräsi aamu-usvan keskeltä uuteen
päivään kun kävelimme koh...
Matka monikulttuurisuuden mallimaahan alkoi olla lopuillaan. Bussi tuli
noutamaan kohti lentokenttää ja jäimme mietteisiimme, että mitä opimme, mitä
jäi mieleen. Mukana oli monia opettajia ja ka...
Uskonnonopetusta käsittelevä seminaari järjestettiin 18.9.2015 yhteistyössä Anglikaanisen
kirkon Lontoon hiippakunnan kanslian kanssa, jonka toimialueeseen
uskonnonopetukseen liittyvät asiat kuu...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2020/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.