SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Hindutemppeli ja kotikirkon makkarakeitto

Lauantaipäivä alkoi suunnistuksella kohti hindutemppeliä ja lopulta temppelin pylväiköt alkoivat kohota horisonttiin. Mainio tunne kun keskellä teollisuusaluetta yhtäkkiä kohoaa satojen pylväikköjen satumainen linna. Oltiin pyhällä paikalla jälleen. Kokonaisuus oli varsin vaikuttava. Matkanjohtajamme Jyri Komulainen on erityisesti perehtynyt Intian uskontotoihin ja saimme myös Jyriltä informaatiota hindulaisuudesta.

 

BAPS Shri Swaminarayan Mandir on Euroopan ensimmäinen traditionaalinen kivestä rakennettu hindutemppeli. Vuonna 1995 käyttöön vihitty temppeli tunnetaan myös sijaintinsa mukaan nimellä Neasden Temple. Temppeli seuraa gujaratilaista Swami Narayan -perinnettä. Siellä palvotaan Vishnua, joka liikkeen mukaan tuli ihmiseksi Swami Narayanin hahmossa (1781–1830).

 

Rakentamisessa on käytetty 5 000 tonnia Carraran marmoria ja Intian Ambaji-marmoria sekä bulgarialaista kiveä. Kiviaines on käsin kaiverrettua, mikä työ tapahtui Intiassa ennen paikalleen asentamista Lontoossa. Temppelistä sanotaankin, että tehty Intiassa, rakennettu Lontoossa.

 

Majesteetillinen temppeli kiinnostaa kaikkia, kuninkaallisista kansalaisiin, ja paikalla oltiin ilmeisen tottuneita vierailuihin. Kaikki vaikutti hyvin organisoidulta. Aluksi meitä informoi oppaamme Yagnesh, jonka jälkeen hän johdatti meidät varsinaiseen temppeliin arati-seremoniaa varten. Olimme paikalla uskontodialogin hengessä. Temppelipapit heiluttivat liekkejä ylistyslaulun soidessa jumalankuvien edessä. Toisin kuin monissa muissa temppeleissä, miehet ja naiset oli erotettu toisistaan seremonian ajaksi.

 

Tämän jälkeen tutustuimme hindulaisuutta esittelevään näyttelyyn, jossa korostettiin Intian sivilisaation vanhaa ikää ja sitä, että kaikki muut sivilisaatiot polveutuvat siitä.

 

Temppelissä olisi ollut kameralle todella paljon käyttöä, mutta vierailijoilta oli kuvaaminen kielletty.

 

Lontoon merimieskirkko 

 

on palvellut kulkijoita jo 133 vuotta ja on näin maamme vanhin merimieskirkko. Tämän kirkon turvalliseen suojaan mekin pääsimme pitkän kävely- ja metromatkan jälkeen. Onkohan makkarakeitto milloinkaan ennen maistunut niin makoisalta! 

 

Ryhmällemme tämä oli kotoinen keidas keskellä Lontoon vilinää. Kirkko palvelee nykyäänkin merimiehiä, mutta suurin osa kirkon palveluiden käyttäjistä on Lontoossa asuvia suomalaisia.

 

Pastori Anna Eklund kertoi kirkon työstä. Lontoossa asu 10 000 suomenkielistä henkilöä. Kirkko tarjoaa monipuolista toimintaa muun muassa perheille ja vierailummekin aikana kirkossa oli lapsia lattiat täynnä. Tulevaa tapahtumaa varten kirkkosaliin oli pystytetty pomppulinna! 

 

Anna Eklund kertoi, että myyjäisten ja tapahtumien aikaan pyritään kirkossa siihen, että alttarialue säilyisi vapaana rakennelmista. Keskuksen tiloissa on tietenkin sauna ja pieni kauppa, josta saa salmiakkia, kettukarkkeja, hapankorppuja muuta keskeistä Suomi-ikävään helpotusta tuovaa. 

 

Papin lisäksi merimieskirkossa toimii sosiaalikuraattori. Yhteistyötä tehdään anglikaanisen kirkon kanssa ja suhteet ovat perinteisesti hyvät myös suurlähetystöön, vaikkei merimiespappi enää nykyään diplomaattikuntaan kuulukaan. Anna tiivisti merimieskirkon toiminnan kolmeen kohtaan: kristillisyys, vieraanvaraisuus ja palvelevuus.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2020/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.