SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Historiaa, hautoja, hartautta 

Westminster Abbey on Englannin tunnetuin kirkko. Samalla paikalla on ollut Herran huone 1000-luvulta alkaen. Goottilaistyyliseen abbeyn rakentamisen historia vie meidät 1200-luvun puolivälistä 1500-luvun alkuun. Kaksi läntistä tornia ovat 1700-luvulta ja edustavatkin jo uusgotiikkaa. Kirkkoon pääsimme tutustumaan herra Dennis Birdin opastuksella. Hän kierrätti ryhmämme tässä kruunajais- ja hautakirkossa niin, että kierroksen päätösvaiheessa tuntui, että nyt on tullut historiaa niin, että heikottaa.

 

Viimeisen leposijan kirkossa ovat saaneet useat kuninkaalliset ja monet, monet taiteilijat ja tiedemiehet. Kirkossa lepäävät muun muassa säveltäjä Georg Friedrich Händel, Charles Dickens, Thomas Hardy sekä tiedemiehet Charles Darwin, Isaac Newton ja David Livingstone.

 

Kuvaaminen kirkossa oli luonnollisesti kielletty ja hyvä niin, sillä eipä siinä muuta olisi ehtinyt tehdäkään kuin kuvata kun kiintoisia kohteita oli joka puolella. 

 

Kirkko on hyvin suosittu turistikohde. Oppaamme kertoi, että 1998 kirkkoon tuotiin kaksi suurikokoista ikonia, Kristus-ikoni ja Jumalanäidin ikoni. Ikonit haluttiin tähän tilaan, koska vierailijat eivät välttämättä tiedä, että kysymyksessä on toimiva kristillinen kirkko, eikä museo. Nämä pyhät kuvat viestittävät keskeisestä sanomasta kristillisestä sanomasta. Venäläinen taitelija Sergei Fedorovi on maalannut teokset.

 

Westminster Abbeyssa pidetään myös tunnin välein lyhyt hartaus. Vierailijoita pyydetään hetkeksi hiljentymään Jumalan sanan ääressä. Näitä hartauksia pitävät eri puolilla Englantia toimivat anglikaanisen kirkon papit. He tulevat viikoksi pääkaupunkiin ja palvelevat tehtävässä. Tapasimme viikon papin, Brian Davidsin, joka kertoi asuvansa Leicesterissä. Kerroimme, että olimme juuri edellisenä päivänä tavanneet imaami Ibrahimin, joka on samasta kaupungista ja niinpä isä Brian kertoi, että imaami on hänen ystävänsä!

 

Oppaallamme oli pitkä kokemus kirkon esittelystä. Muistin sopukoihin oli kertynyt tilannetaltiointeja. Pilke silmässään hän muun muassa hän kertoi, että kun turistien kanssa tulee puhetta, että osa kuninkaallisista on saanut viimeisen leposijansa Windsorin linnan hautaholveissa, saattavat nimenomaan amerikkalaiset vilpittömästi kysyä: Miksi olette rakentaneet niin upean linnan niin lähelle lentokenttää?

 

Westminster Abbeyn -vierailumme kruunasi osallistuminen vesperiin, jota anglikaanisessa kirkossa kutsutaan nimellä Evensong. Suurin osa hartaudesta on laulua. Abbeyn kuoro lauloi ja kirkkaat poikaäänet erottuivat kuin enkelien esitykset. Saimme paikallisilta kuulla, että kuoro korkea taso perustuu myös aktiiviseen harjoitteluun kuutena päivänä viikossa.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2020/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.