SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Holy, holy, holy

Sunnuntai 20.9. oli opintomatkan viimeinen päivä. Varhainen lintu madon nappaa ja niinpä olimme liikkeellä jo klo seitsemän. Harrow heräsi aamu-usvan keskeltä uuteen päivään kun kävelimme kohti metroasemaa. Kohteenamme oli Holy Trinity Bromton -kirkko Bromptonin kaupunginosassa. Ryhmämme oli kutistunut kolmeen. Edellisen päivän tiukka ohjelma oli saanut aikaan sen, että suurin osa ryhmää katsoi parhaaksi osallistua oman kylän, Harrowin, kirkonmenoihin. 

 

Olimme aikaisin liikkeellä ja kuljimme Hyde-parkin polkuja kierrellen ja puiston kasvien loistoa ihaillen. Kertakaikkiaan upea puisto keskellä suurkaupungin vilinää. Lopulta saavuimme Holy trinityyn. Kirkkorakennus on punatiilinen 1800-luvun myöhäisgotiikkaa myötäilevä jykevä sakraalitila. Kun sisään astuu, on jykevyys tipotiessään. Sisällä on letkeä meininki, ystävällinen ja iloinen ote. Holy trinity Bromptonin sunnuntain ensimmäinen palvelus alkaa klo 9.30 ja se on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Seuraava palvelus alkaa klo 11.30, sitä seuraava klo 17 ja vielä neljäs, joka alkaa klo 19.

 

Aamun palveluksessa on todella paljon lapsiperheitä, mutta myös vanhempaa väkeä, ihan kaiken ikäisiä ja noin pari sataa henkeä. Johtava pastori on Nicky Gumbel, joka vaimonsa Pippan kanssa toivottaa väen tervetulleeksi. Palveluksen aluksi on lapsille kohdistettua musiikkia, on leikkejä ja reipasta menoa. Tätä kestää noin vartin verran ja sitten alkaa rokahtava musiikki. Mukava bändi innostaa seurakunnan ylistämään, monia ylistyslauluja lauletaan. Alfa-kursseista infotaan ja miksei, koska juuri Holy trinity Bromtonissa kurssit on kehitetty ja ne ovat levinneet koko maailmaan.

 

Kirkon tiloissa on myös kirjakauppa ja parikin kahvilaa. On myös pehmeitä, upottavia sohvia ja seurustelunurkkauksia. Saarnan aika tulee ja nuori näyttävä mieshenkilö puhuu vaikuttavasti siitä, miten meidän kristittyjen pitää olla valmiita antamaan omastamme kirkon työhön ja muutenkin hyviin tarkoituksiin. Hänen tekstinsä on Nehemian kirjan kymmenennestä luvusta, jossa kehotetaan sitoutumaan suorittamaan vuodessa kolmannes-sekelin palvelusta varten Jumalamme temppelissä: Me tuomme parhaat jyvärouheemme ja antimemme, parhaat kaikkinaisten puiden hedelmät, parhaan viinin ja öljyn papeille, Jumalamme temppelin kammioihin. Tätä tekstiä nuori saarnamies sovelsi nykyajan oloihin sujuvalla, rennolla ja vakuuttavalla tavalla. Sitä oli hyvä kuunnella, mutta meillä alkoi jo aikataulu painaa ja jouduimme poistumaan ennen kuin saarna oli päättynyt.

 

Holy trinity Bromptonin (HTB) kaltaiset uuskarismaattiset seurakunnat kasvavat ja samantapaisia seurakuntia on meillä Suomessakin. Ne kokoavat ehkä kaikista parhaiten nuoria ja nuorehkoja ihmisiä. Siltä ainakin näytti HTB:n sunnuntain varhaisessa aamussa.

 

Harrowissa hotelimme lähellä sijaitsee anglikaaninen St Johns Church, johon muutama ryhmästämme oli jo aikaisemmin ehtinyt käydä tutustumassa. Luonnollisesti sunnuntaiaamun messu kiinnosti ja siihen osallistuikin suuri osa ryhmästämme. St Johns Church on valoisa, avoin, 1900-luvun alun kivikirkko. Sisällä vallitsi vieraanvarainen tunnelma. Meitä suomalaisia tervehdittiin erityisesti ja toivotettiin tervetulleiksi.

 

Saimme osallistua kauniiseen sunnuntain-messuun, joka muistutti paljon monille kotoista luterilaista jumalanpalvelusta. Rauhantervehdykseen käytettiin runsaasti aikaa, että kaikki pääsivät osalliseksi Jumalan rauhan toivottamisesta ja vastaanottamisesta kättelyllä tai halauksella. 

 

Messuun osallistui 50–70 henkeä ja myös pieni kirkkokuoro. Kirkkokahvit nautittiin kirkon takaosassa messun jälkeen ja saimme keskustella paikallisten kanssa. Eräs vanha herra tuli keskustelemaan ja osoittautui, että hänen jokin aika sitten edesmennyt puolisonsa oli ollut suomalainen. Tuntui hyvältä, että näin pääsimme tuomaan hänelle tervehdyksen Suomesta.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2020/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.