SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Koptien kiintoisassa keskuksessa

Sanottuamme kiitokset Salman Farsille, seurasi suunnistus kohti uutta pyhää tilaa. Ensin Kings Cross -rautatieasemalle ja sieltä puolen tunnin junamatka Cambridgen suuntaan, Stevenageen. Meitä oltiin pikkubussilla vastassa ja pian olimmekin koptilais-ortodoksisessa keskuksessa, jota johtaa piispa Angaelos. Astuimme vaikuttavan kauniiseen Pyhälle Georgios Voittajalle pyhitettyyn kirkkoon, jossa oli meneillään ehtoopalvelus. 

 

Olimme hieman myöhässä, mutta meidät otettiin ystävällisesti vastaan. Koptilais-ortodoksisessa palveluksessa oli kymmenittäin nuoria. Jälkeenpäin selvisi, että nuoret olivat jalkapallon harrastajia ja olivat eri puolilta Englantia kokoontuneet vuosittaiseen turnaukseen. Alttariosan edessä vasemmalla oli kymmenisen poikaa, jotka muodostivat kuoron. Olipa iloinen näky kun joka pojalla oli mobiililaite, joista seurasivat palveluksen tekstejä ja lauloivat. Laulu soljui hienosti ja joillakin oli symbaaleja muistuttavat soittimet, joilla säestys sujui. Palveluksen kielinä olivat englanti, kopti ja arabia.

 

Piispa Angaelos piti lyhyen saarnan englanniksi. Hänen puheensa oli isällisen lohduttava. Piispa muun muassa sanoi, että maailma, jossa elämme, ei ole Jumalalle vieras, vaan se on Jumalan maailma ja siksi Jumalan rakkauden ympäröimä. Hän halusi valaa nuoriin toivoa ja tietysti myös meihin kaikkiin. Palveluksen jälkeen saimme kutsun aterialle. Piispa vähän pahoitteli, että joudumme syömään samaa ruokaa kuin nuoret. Hän kertoi aina syövänsä sitä mitä tarjolla on. Ja mehän olimme varsin iloisia mainioista grilliherkuista ja salaateista. Seurueeseen liittyivät myös isä Shenuda ja viestintäasiantuntija Angela Mikhail. Aterialla tarjoutui mahdollisuus keskustella piispan kanssa. Muun muassa koptikeskuksen nuorisotyöstä puhuttiin. Piispa kertoi, että joinakin kylminä ja kosteina syysiltoina hän miettii jalkapallokentän laidalla, että miksi yleensä tähän ryhtyi, mutta hänestä on kuitenkin tärkeätä, että nuoret tulevat kirkon tiloihin, osallistuvat palveluksiin ja voivat harrastaa vaikkapa juuri jalkapalloa. Syntyi vaikutelma, että koptikirkko todellakin satsaa nuoriin.

 

Keskustelimme koptien vaikeasta tilanteesta Egyptissä. Kysymykseen uskontodialogista, piispa vastasi ensin pilke silmäkulmassaan, että sehän on teetä, keksejä ja lyhenteitä! Mutta kyllä piispa puhui myös siitä, miten kohtaaminen on keskeistä ja tärkeää.

 

Keskuksessa on kauniin, isohkon kirkkosalin lisäksi konferenssi- ja liikuntatiloja ja sinne otetaan ryhmiä ilolla vastaan. Rakennus on ristinmuotoinen. Ystävyyttä ja vieraanvaraisuutta pursunneen Iltamme päätteeksi meidät kuljetettiin rautatieasemalle. Piispa totesi, että näin ensimmäisellä kerralla olimme vieraita, mutta seuraavan kerran tullessamme olemme jo ystäviä. Tämän jäi varmasti jokaisen mieleen.

 

Puolen tunnin junamatka sujui hiljaisissa mietteissä pitkän päivän monipuolista antia sulatellen. Olimme päivän aikana vierailleet neljässä pyhässä tilassa: hindulaisten, luterilaisten kristittyjen, muslimien ja ortodoksisten kristittyjen. 

 

Kuva: Esa KivivuoriSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2020/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.