SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kesä on täällä - nuorten kesäkauden avaus 27.5.2010

Mustasaaren kappelin Taizé-rukoushetken tunnelmaa. Herännäisnuorten kuoron vahvistettu kvartetti lauloi kesän sisään. Vas. Jaakko Renko, Tytti Matsinen, Leea Korpijaakko, Emma Sihvola ja Samuli Korkalainen. Viimeinen lautta keräsi iloisen jälkijoukon. Kiitollinen mieli täytti sydämet.

Sateesta raikastuneena tervehti Helsingin Mustasaaren vehreä luonto SEN:n nuorisojaoston väkeä ja vieraita torstaina 27.5.2010. Jaoston kesäkauden avajaiset kokosivat saareen kolmisenkymmentä nuorta ja nuorekasta osanottajaa. Kesähenkistä yhdessäoloa siivitti rukous, musiikki, yhdessäolo ja saaren kuuluista korvapuusteista nauttiminen.

 

Mustasaareen saavutaan vesibussilla ja jo lauttaan astuminen tuo irtioton tunnelman, irti työpaineista, irti mantereesta, mutta kiinni elämässä. Saaressa on kesän ajan torstaisin klo 18.30 Taizé-rukoushetki ja siihen kesän avauksen väki osallistui ensimmäisenä.

 

Jaoston puheenjohtaja, TM Laura Hytti toivotti avajaisväen tervetulleeksi muun muassa Taizén veli Aloisea lainaten: ekumenia on yhteinen kohtaaminen Kristuksen kanssa.

 

Rukoushetkessä laulettiin harmonisia Taizé-lauluja sekä kuunneltiin raamatuntekstejä ja hiljaisuutta. Levollinen Taizé-rukoushetki antaa tilaa oman itsensä ja Jumalan etsimiseen sekä toivoa kamppailuun paremman maailman puolesta.

 

Kappelista poistuttaessa alkoi pakottamaton puheensorina, kun tutut ja tuntemattomat tervehtivät toisiaan. Oli jälleennäkemisen iloa ja uusia tuttavuuksia.

 

Saaren kanttiinissa nautittiin pullakahvit perinteiseen tyyliin. Korvapuusteilla on kokoa ja makua. Jaoston sihteeri, pastori Henri Järvinen valaisi väelle saaren historiaa. Seurakunnallisessa käytössä saari on ollut 1930-luvun alusta ja siellä on myös pidetty maamme ensimmäinen leirimuotoinen rippikoulu. Myös lentopallo rantautunut Amerikasta Suomeen Mustasaaren kautta. Pastori Helmer Wirkkunen toi pelin Amerikan-tuliaisina 1930-luvun alkupuolella ja siitä alkoi pelin voittokulku seurakuntien leirikeskuksiin, NMKY-liikkeeseen ja urheiluseuroihin.

 

Herännäisnuorten kuoron vahvistettu kvartetti kutsui musiikkimatkalle Siionin virsien maailmaan. Kuoronjohtaja Samuli Korkalainen valaisi hieman kuoron historiaa, joka ulottuu 75 vuoden päähän. Korkalainen valisti myös herännäisyyden eli körttiläisyyden olemuksesta.

– Kun luette, että herätysliikkeet vastustavat sitä ja tätä, voitte melkoisella varmuudella saman tien rajata körtit pois. Herätysliikkeenä olemme suvaitsevainen, kulttuurimyönteinen ja avara. Myös ekumeniaan suhtaudutaan hyvin myönteisesti ja körttiopiskelijoilla onkin pitkään ollut edustus nuorisojaostossa.

 

Kuoro aloitti ohjelmansa Mikaeli Nybergin laululla Ken on luonut sinitaivaan. Esitys herkisti mielet ja viritti kauniisti tunnelmaan. Samuli Korkalainen kertoi, että Siionin virressä Salattu Herra on tiivistettynä se, mikä on pyhää. Virsi selkiyttää kuulijalle ev.-lut. kirkon Pyhä-painopisteen sisältöä.

– Kun oli puhetta liberaaliudesta, niin siinä me körtit olemme ehdottomia, että Jumala on pelastuksen asiassa ainoa, johon voimme turvata. Muu tai muut eivät voi siinä auttaa. Sinä et tunne Jumalaa, mutta Jumala tuntee sinut.

 

Körttikuoron historian aikana on päätösvirsi aina ollut sama ja niin se oli myös tässä hetkessä eli Herraa hyvää kiittäkää.

 

Jumalalta saamme pyhyyden ja puhtauden. Näissä tunnelmissa oli hyvä päättää yhteinen ilta ja todeta, että SEN:n nuorisojaosto oli nuorekkaasti ja perinteitä kunnioittaen julistanut kesäkauden alkaneeksi.

 

Sirpa-Maija Vuorinen

 

Kuvat: Laura Hytti ja kirjoittajaSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2020/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.