SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Lähetysjohtaja, TT Seppo Rissanen: Sitoutukaamme rauhantunnusteluun 

 

Aamun hartaudessa Seppo Rissanen mm. kertoi, kuinka oli vuosia sitten työmatkallaan New Delhissä käynyt tutustumassa paikalliseen sikhi-temppeliin. Rukoushetki oli ollut paraikaa meneillään, ja kun Rissanen tarttui temppelin ovenkahvaan avatakseen oven, hänen eteensä astui kaksi miestä, joista toisella oli kädessään jousipyssy kun taas toinen osoitti häntä keihäällä.

 

Tilanne oli hyvin jännittävä ja Rissanen jähmettyi. Kuului käsky: ”käsi irti ovesta!” Rissanen toimi ohjeen mukaan ja tilanne rauhoittui. Paljastui, että kyseessä oli pyhä ovi, josta ei saanut astua sisään. Rissanen toivotettiin kyllä tervetulleeksi toisesta ovesta ja hänelle tarjottiin ruokaa.

 

Rissanen pohti, millaisia otsikoita iltapäivälehdissä olisikaan ollut, jos hän olisi mennyt sisään väärästä ovesta: ”Aseistautuneet sikhit surmasivat suomalaisen lähetystyöntekijän” tai ”Suomalainen lähetti yritti tunkeutua temppeliin loukatakseen uskonnonharjoittajia”. Opimme tästä Rissasen mukaan sen, että tilanteita voidaan arvioida eri tavoin emmekä aina tiedä mitä tapahtuu kun uskonnot kohtaavat. Se, että temppeliä vartioidaan asein, kertoo siitä, että ei voida olla varmoja uskonnonharjoittajien turvallisuudesta.

 

Se, että ylipäänsä kokoonnutaan rukoilemaan, nousee siitä, että Jumalan koetaan kutsuvan yhteyteensä. Efesolaiskirjeen kohta 1:3–10 kertoo rakkauden täyttämästä yhteydestä Jumalaan, Rissanen totesi. Siihen kuuluu armolahjana kaikenlainen viisaus ja ymmärrys. Jumalalla on Kristuksessa suunnitelma yhdistää yhdeksi kaikki mikä on taivaassa ja maanpäällä.

 

On vaikea sanoa, mitä kaikkea se voi tarkoittaa, mutta monet ovat tulkinneet Rissasen mukaan globalisaation olevan osa sitä liikettä, millä Jumala tahtoo muuttaa maailmaa. Siihen kuuluu myös uskontojen välinen rinnakkainelo ja yhteistyö. Jotta tämä onnistuisi, meidän tulee elää rauhassa kaikkien kanssa ja rukoilla kaikkien puolesta. Meidän tulee sitoutua konfliktien ehkäisemiseksi ja rauhan tunnusteluun. Silloin me seuraamme Rissasen mukaan vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen omaa esimerkkiä: hän kuoli, jotta meillä kaikilla olisi rauha.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.