SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Timo Lehmuskoski kommentoi Teemu Sipon alustusta

Olen kaikesta samaa mieltä!. Saarnavieraanvaraisuuden tematiikasta: maailma on täynnä mahdollisuuksia kristittyjen yhteiseen todistamiseen teoin, sanoin, rituaalein. Homilia, saarna, opetuspuhe ortodoksisessa kirkossa on osa eukaristista liturgiaa. Se on verrattavissa dogmatiikkaan: mariologia, ekklesiologia, Kolminaisuusoppi, Kristologia ym. tulevat esiin liturgiassa ja saarna kuuluu tähän kokonaisuuteen. 

 

Tämän takia tervehdys liturgian lopussa on ortodoksien toimintamalli saarnavieraanvaraisuuteen. Muulla tavoin toteutettuna näen sen mahdottomana. Esiin tulevat myös saarnan vaikeudet tilanteissa, joissa esim. Loppiaiselle annetaan eri perinteissä eri merkityksiä tai kun kyseessä on jokin juhla (esim. ortodoksisuuden sunnuntai) jota ei vietetä kaikissa kirkoissa.

 

Kreikasta löytyy maallikkosaarnaajien ryhmä, joka toimii piispan alaisuudessa erityistapauksissa saarnavieraanvaraisuudessa piispojen siunauksella. Olen ollut itse saarnaamassa Tuomasmessussa ortodoksisesta aiheesta. Saarnaan liittyen hän muistutan myös Suomeen tulleen rabbin saamasta ohjeesta: "seurakunnan tulee vuoden jälkeen suuttua saarnaajaan, ja jos seurakunnan suututtua saarnaaja lähtee pois, hän ei ole oikea mies tähän toimeen".

 

Isä Timo Lehmuskoski on Helsingin ortodoksisen seurakunnan pappiSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.