Aurinkoisena syyspäivänä, perjantaina 9.10. 2015 kokoontui Järvenpäähän kolmastoista Paikallisekumeeninen foorumi. Kokoontumisen paikkoina olivat ev.-lut. kirkko ja seurakuntasali, vapaaseurakunta Arkin kirkko ja ortodoksinen kirkko. Teemana oli Kirkko: yhteistä näkyä kohti. Päivän aiheeseen johdatteli pastori Miika Ahola. Hänen alustuksensa sai aikaan vilkkaan ja kiintoisan keskustelun. Foorumin luonteeseen kuuluu kristittyjen yhteyden kokeminen, kokemusten jakaminen ja toisten kokemuksista rikastuminen. Nämä suuntaviivat kuroutuivat päivän kuluessa kauniisti yhteen.
Aamukahvien jälkeen noin nelikymmenpäinen foorumiväki siirtyi aamurukoukseen Järvenpään ev.lut. kirkkoon. Laudeksen johtivat kirkkoherra Vesa Koivisto ja kanttori Heikki Ruokonen.
Puheensa teemaksi Vesa Koivisto oli valinnut Ilmestyskirjan 7. luvun jakeet 9-17 ja liitti tämän aikaamme, jolloin kansat vaeltavat. Kerran taivaassa ovat kaikki kansat läsnä. Pelastuksen tuo meidän Jumalamme, hän, joka istuu valtaistuimella, hän ja Karitsa.
Järvenpääläinen diakoni Ilkka Jääskeläinen kertoi terveiset Jordanian ja Pyhän Maan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Munib Younanilta, joka aikanaan on vihitty diakoniksi nimenomaan Järvenpään ev.lut. kirkossa.
Piispa Younan oli samana aamuna soittanut Ilkka Jääskeläiselle ja pyytänyt, että rukoilisimme Lähi-Idän rauhan puolesta, tilanne oli tuona aamuna Jerusalemissa ollut hyvin jännittynyt. Muistimme rukouksissamme Jerusalemia ja koko Lähi-Itää.
Myöhäissyksyn matalalta loistava aurinko osui valollaan kirkon krusifiksiin kun Heikki Ruokonen koskettavan kauniisti uruilla tulkitsi urkufantasian, jossa teemana oli Beethoovenin 9. sinfonian neljäs osa. Tämä tunnetaan Friedrich Schillerin Oodi ilolle -runon sävelenä ja myöhemmin Eurooppa-hymninä.
Kirkkoherra Vesa Koivisto toivotti foorumin osallistujat tervetulleiksi Järvenpäähän ja kertoi kirkosta, että se on vuonna 1968 valmistunut ja Erkki Elomaan suunnittelema. Sijainti on vanhan kirkon vieressä. Tyyliltään se edustaa betonibrutalismia. Krusifiksi on Erkki Erosen veistämä ja materiaali on douglaskuusta.
Rukoushetken jälkeen siirryttiin seurakuntasaliin. SEN:n Paikallisen ekumenian jaoston sihteeri, rekisterinjohtaja Veijo Koivula toivotti foorumin osallistujat PEJ:n puolesta tervetulleiksi. Osanottajat esittelivät itsensä ja kertoivat omasta suhteestaan ekumeniaan. Esittelykierroksen päätteeksi onniteltiin Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeriksi valittua, pääsihteeri Heikki Huttusta Monia armorikkaita vuosia -laululla.
Paikallisen ekumenian jaoston jäsen, pastori Miika Ahola on ekumeniikan jatko-opiskelija ja on valinnut tutkimuksensa aiheeksi -asiakirjan ja sen sisällön. Ahola esitteli kirkko-oppia ekumeenisesta näkökulmasta ja siitä historiallisesta taustasta, jonka pohjalta kirkoissa ja ekumeenisessa keskustelussa on tultu nykytilanteeseen sekä kyseiseen asiakirjaan.
Ahola totesi, että ykseys on alun perin Jumalassa itsessään, Pyhän Kolmiyhteyden persoonien välisessä yhteydessä ja ykseydessä. Tämän perusmysteerin varaan rakentuvat kirkon mysteerit – joista lännen ja idän kirkoissa käytetään erilaisia termejä. Mysteeri-sanaa voidaan käyttää sekä avarammassa merkityksessä että toisaalta tiettyjen kirkollisten pyhien toimitusten nimityksenä.
Asiakirjan taustalla on omalla tavallaan myös BEM-asiakirja – Baptism,
Eucharist, Ministry (Kaste, ehtoollinen, virka) –, jota voi pitää kirkkojen
lähentymisasiakirjana. Ei ole kyse siis sopimuksesta, vaan asiakirjasta, jossa
tiettyjä teemoja on käsitelty ekumeenisesti ja todetaan sekä ekumeeniset yksimielisyydet
ja edistysaskeleet mutta myös ne asiat, joissa on vielä tehtävä työtä. Kirkko:
Yhteistä näkyä kohti -asiakirja on samantyyppinen. Sitä valmisteltiin pitkään,
vuodesta 1993 vuoteen 2013.
Ahola esitteli asiakirjaa sen päälukujen mukaan ja kehotti tutustumaan myös dokumentin synnyn historiaan, koska sekin avaa merkittävällä tavalla kirkko-opillista keskustelua, jota ekumeenisissa yhteyksissä on käyty viimeisten vuosikymmenten aikana. Kolmannessa luvussa tulevat esille keskeiset teemat usko, sakramentit, virka. Asiakirjassa todetaan, että kun yhteiset päätöksenteon rakenteet puuttuvat, yhteisiä päätöksiä ei voida tehdä. Neljännessä luvussa esitellään mm. vaikeisiin moraalikysymyksiin liittyvää keskustelua – kyseisen luvun tematiikkana on kirkko maailmassa.
Kyseessä on opillinen asiakirja, jolla on merkitystä kirkkojen välisessä elämässä, mutta myös kristittyjen kohtaamisessa paikallisilla tasoilla. Vaikeuksista ja eroista huolimatta yksi ykseyden pilareista on yhteinen tehtävä, jota toteutetaan nimenomaan ruohonjuuritasolla, seurakuntien paikallisessa elämässä.
Veijo Koivula
Sirpa-Maija Vuorinen
Kuvat: Kirjoittajat ja Helena Lindqvist