SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Vapaaseurakunta Arkki

 

Lounaan jälkeen siirryttiin Vapaaseurakunta Arkkiin, jossa pastori Risto Vappula kertoi Arkin historiasta ja toiminnasta. Hän kertoi Eeva Sakarisesta, joka oli kotoisin Myllyksen kylästä Inkerinmaalta. Hän oli syntynyt ja kasvanut vapaakirkolliseen yhteyteen ja tuli Kellokoskelle evakkona. Helsingin vapaaseurakunta teki ”maakuntatyötä” Järvenpäässä ja Eevan kotona pidettiin rukouspiiriä jo varhain. Vappula totesi, että Eeva oli hyvin avarakatseinen ja yhteiskristillinen, häntä voidaan pitää Järvenpään vapaaseurakunnan äitinä.

 

1970-luvulla vapaakirkollinen työ laajeni ja 1980-luvulla vapaaseurakunta vuokrasi entisen kauppahuoneiston ja sittemmin entisen ravintolan käyttöönsä. 1990-luvun puolivälissä vuokrattiin entisen autoliikkeen tilat. 2002 saatiin rakennetuksi kiinteistö, jossa Vapaaseurakunta Arkki nykyisin toimii.

– Kun kirkkoherra Vesa Koivisto luonnehti ev.-lut. kirkkorakennusta betonibrutalismin ilmentymäksi, voidaan tätä tilaa kutsua teollisuushallipragmatismin ilmentymäksi.

 

Vappula painotti, että kristityillä ja seurakunnilla tulee olla näky omasta tehtävästään. Vuonna 2010 vapaaseurakunta hyväksyi sloganikseen: Raamatullinen muutoksentekijä Blues-kaupungin parhaaksi. Vapaaseurakunta Arkki haluaa toimia muutoksentekijänä ja samalla myös musiikkipainotteisena seurakuntana. 

 

Näky on ohjannut ja ohjaa seurakunnan toimintaa. Kun näky ohjaa seurakunnan toimintaa, on tärkeää miettiä, mikä on yhteisön näky. On tiedettävä oma näky, mutta on hyvä tietää myös toisen seurakunnan ja yhteisön näky. Se helpottaa ymmärtämisessä ja toisenkin yhteisön työn siunaamisessa ja sen puolesta rukoilemisessa. Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.