SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kiintoisia kysymyksiä ja kiintoisa koulukierros

Koulun kirjastoon luovutettiin SEN:n lahjana kolmiosoainen ikonikirjasarja ja sen vastaanotti rehtori Petri Haapanen. Ympärillä SEN:n henkilökuntaa, oppilaita ja Paikallisen ekumenian jaoston jäseniä.

Stress free -koulu kiinnosti. Rehtori Petri Haapanen informoi ja innosti.Siunaamisen jälkeen oppilaat saivat esittää kysymyksiä ekumeniasta. Näitä oli luokissa koottu etukäteen ja kysymystuokion puhetta johtivat yhdeksännen luokan oppilaat Hilja Kantoluoto ja Jere Laukkanen, jotka olivat koulussa TET-jaksolla.

 

Kysymykset olivat mainioita ja oivaltavia. Esimerkiksi: Kuka keksi ekumenian? Siihen vastattiin näin:

Luokkien ikkunoista avautuvat maisemat eivät voisi paremmat olla.– Jeesus keksi ekumenian. Hän halusi meidän olevan yhtä (Joh. 17:21). Sanan ekumenia kristittyjen ykseyspyrkimyksiä tarkoittavassa merkityksessä otti käyttöön ruotsalainen Nathan Söderblom. Hajaannus johtuu ihmisistä, ei Jumalasta. Historiallisesti ekumeniaa on nykymuodossa harjoitettu runsaat sata vuotta. Suomen Ekumeeninen Neuvostokin täyttää sata vuotta ensi vuonna.

 

Vastaajina toimivat Kai Almgren, Jonas Bergenstad, Jan Edström, Eija Huovinen, Veli-Pekka Järvinen, Veijo Koivula, Arto Penttinen ja Sirpa-Maija Vuorinen

 

Vastaava kuraattori Eija Huovinen (oikealla), Anna Hyvärinen, SEN ja Pirjo-Liisa Penttinen, NNKY-liitto.Muita kysymyksiä olivat, mitä ekumenia tarkoittaa ja miten kauan ekumeniaa on ollut, mikä on Ekumeeninen Neuvosto ja mitä kirkkokuntia siihen kuuluu. Oppilaat olivat kysymyksissään myös ekumenian ytimessä: Miksi ei voisi olla yhteinen sama kirkko kaikilla, jotka kuuluvat ekumeniaan?

 

Luokkien oppimisvälineet houkuttelivat kokeilemaan. Katariina Väisänen innostui kuntopallosta.Kahvitarjoilun jälkeen seurasi tutustuminen Aurinkovuoren kouluun. Sitä olivat esittelemässä rehtori Petri Haapanen sekä arkkitehti Kari Järvinen

 

Koulu on hyvinvointiin ja avoimeen oppimiseen virittävä toiminnallinen oppimisympäristö. Aistiystävälliset värit, muodot, materiaalit ja äänimaailma tukevat stressittömyyttä ja sopivaa vireystilaa. Japanilaiset älytaulut ensimmäisenä Euroopassa, modernit tilaratkaisut, melua vaimentavat materiaalit ja miellyttävä valaistus. 

 

Samassa paketissa upeat maisemat sekä virikkeitä tarjoava piha, jossa varmasti jokainen löytää kiinnostavan liikuntamuodon. Luokkien ovissa ei ole tavanomaisesti pelkkiä numeroita, vaan huoneilla on herkulliset nimet, kuten Lokkilaakso, Lepakkoluola, Sudenkorento, Pohjantähti, Hanhiaura.

 

Rehtori Haapanen on uusista tiloista syystkäkin innoissaan.

– Olemme todella onnekkaita siitä, millainen oppimisympäristö Vääksyyn on rakennettu, myös oppilashuollon tilat ovat samassa yhteydessä samoin kuin nuorisotoimen tilat. Tämä kokonaisuus,

Aurinkovuoren koulu, on "stress free". 

– Oppilaiden ja henkilökunnan halutaan voivan tiloissa hyvin.

– Koulu perustuu avoimeen opetukseen. Opetus muokkautuu luokkien sisällä mihin asentoon tahansa ja valuu luokkien ulkopuolelle toiminta-auloihin ja pienryhmätiloihin.

 

Koulussa opiskelee 1.-6.-luokkien oppilaita ja oppilasmäärä on 281.

 

Mielenkiintoisen tutustumiskierroksen jälkeen kokoonnuttiin vielä päätösrukoukseen, jonka toimitti kirkkoherra Petri Tervo. 

 

Olimme me osanottajatkin onnekkaita, kun saimme tämän päivän kaikkine ohjelmaosuuksineen kokea – ja myös siunattuja.

_______

Muistiin merkitsivät: Eija Huovinen, Veijo Koivula, Anne Lagerstedt ja Sirpa-Maija VuorinenSuomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.