SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ekumeeninen rukousviikko 2013

Hallintosihteeri Sirpa-Maija Vuorinen esitteli tammikuun 2013 rukousviikon aineistoa. Intialainen ekumeeninen työryhmä on valmistellut sen ja lähtökohdaksi on otettu Miikan kirjan kohta luvusta 6.

 

Mitä minun pitäisi tuoda, kun astun Herran eteen, kumarrun korkeimman Jumalan edessä? Toisinko hänelle uhreja, vuoden vanhoja vasikoita? Miellyttävätkö Herraa tuhannet pässit ja virtanaan tulviva uhriöljy? Pitäisikö minun antaa esikoiseni rikkomuksestani, oma lapseni synninteostani? - Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen (Miika 6:6–8).

 

Rukousviikon teema suomeksi on: Vain tätä Jumala sinulta odottaa. Satavuotisjuhlansa kunniaksi Intian kristillinen ylioppilasliitto (SCMI, Student Christian Movement of India) kutsuttiin valmistelemaan kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon aineistoa.

 

Valmistelutyössä pohdittaessa rukousviikon merkitystä todettiin, että ottaen huomioon, kuinka epäoikeudenmukaisesti daliteja kohdellaan Intian yhteiskunnassa ja kirkossa, näkyvän ykseyden etsinnässä ei voi sivuuttaa kastilaitoksen tuhoavaa vaikutusta; ykseyttä etsittäessä on otettava huomioon myös kaikkein köyhimmät.

 

Dalitit ovat Intiassa "hylkiöinä" pidettyjen yhteisöjä. He ovat kaikkein alimpia kastijärjestelmässä, joka on jäykkä yhteiskunnallisen kerrostuneisuuden rakennelma ja perustuu käsityksiin rituaalisesta puhtaudesta ja saastaisuudesta. Kastijärjestelmässä kasteja pidetään "ylempinä" tai "alempina". Dalit-yhteisöjä pidetään kaikkein saastaisimpina ja saastaa levittävinä, minkä vuoksi ne sijoitetaan kastijärjestelmän ulkopuolelle; aiemmin niitä jopa kutsuttiin "koskemattomiksi". Kastijärjestelmän takia dalitit ovat yhteiskunnasta syrjäytyneitä, poliittisesti aliedustettuja, taloudellisesti riistettyjä ja kulttuurisesti alistettuja. Melkein 80 prosentilla Intian kristityistä on dalit-tausta.

 

Suomalaisessa käytössä on aineiston valossa syytä miettiä, ketkä ovat oman aikamme ja yhteiskuntamme syrjittyjä.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.