SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Kommenttipuheenvuorot

 

Raamattunäkökulmien jälkeen kuultiin kolme kommenttipuheenvuoroa, jotka esittivät vapaakirkollinen Timo Koivisto (Maria Takala-Roszczenko), katolinen isä Krystian Kalinowski (Taina Karhu) ja ortodoksinen isä Timo Mäkirinta (Kari Valkonen).

 

Timo Koivisto kertoi tapahtuman Venäjältä, jossa eräs vapaakirkollinen oli mennyt ortodoksiseen kirkkoon ja liturgia oli pitkä. Pappi huomasi, että uusi tulokas näyttää heikkovointiselta ja kuiskasi avustajalle jotain.

 

Tämä meni hetkeksi pois ja tuli takaisin. Hän meni vieraan luokse ja kertoi, että oli keittänyt tätä varten kananmunan ja toivoi sen virkistävän vieraan vointia. Vieras oli vähän hämmentynyt ja kysyi, että voiko hän nyt näin vaan kesken liturgian lähteä. Liturgian avustaja totesi tähän: ”Kananmuna jäähtyy pian mutta liturgia jatkuu iankaikkisesti.”

 

Kommentoija totesi, että ortodokseilla hyvänä asiana kirkkovuosi. Vapaakirkolla ei ole mitään vastaavaa, vaan juhlapyhiä lukuun ottamatta pastorit ja saarnaajat ovat vapaita lukemaan niitä raamatunkohtia, jotka ovat itselle tärkeitä. Tärkeää on kuullun soveltaminen omaan elämään. Kuunnella, lukea, tutkia, opetella ulkoa, soveltaa omaan elämään. Vapaakirkossakin on tuttu ongelma Raamatun eri käännöksiin liittyvä vaihteleva käytäntö. Raamattu ei ole vain vanha kirja, vaan sillä on yhä edelleen tuore sanoma. Raamatun opetus ja sen esille tuominen tuoreesti on elintärkeää kirkoille.

 

Krystian Kalinowski totesi, että voisi allekirjoittaa melkein kaiken Taina Karhun puheenvuorosta. Piti paljon alustuksen sisältämistä korostuksista. Katolinen näkökulma on kuitenkin se, että Raamatun ja Jumalan sanan välillä ei ole yhtäläisyysmerkkejä. Jumalan sana on Kristus. Kristinusko ei ole niinkään kirjan, vaan tapahtuman (erityisesti pääsiäinen) uskonto. Tämän takia kristinusko on myös käytännön uskonto. Kristinuskossa on keskeistä se, että Sana tuli lihaksi. Kalinowski totesi, että Taina Karhun puheenvuorosta puuttuivat kirkko, Pietari ja apostolit. Hän korosti myös sakramenttien merkitystä Raamatun käytössä ja ymmärtämisessä. Oman ongelman muodostaa myös Raamatun määrittely; mitkä kirjat muodostavat Raamatun?

 

Timo Mäkirinta kommentoi Kari Valkosen alustusta, mutta halusi sanoa jotain myös muista alustuksista. Totesi, että Maria Takala-Roszczenkon alustuksessa oli jotain hyvin olennaista juuri ortodoksisen kirkon Raamattu-näkemyksestä ja Raamatun käytöstä. Häntä viehätti kirkkoisien arvostus sekä se, että Raamattu ja rukous liittyvät läheisesti toisiinsa. Mäkirinta toi esille myös sen, että nykyään Raamattu on paremmin saatavilla kuin koskaan aikaisemmin – mutta ehkä vähäisemmin luettu kuin koskaan aikaisemmin. Raamattu on Kirkon kirja, joka sisältää Jumalan sanan. Raamatun tulkinnan yksi keskeinen kriteeri on kirkon mieli. Sen takia Raamattu on ennen kaikkea suhteessa liturgiaan ja kirkon elämään. Raamattu on niin rikas, ettei tuttujakaan kohtia voi koskaan ammentaa tyhjiin. On hyvä pitää mielessä myös se, että Raamatun sanoilla on vaikutusta ihmisten elämässä.

 

Keskustelussa tuli esille mm. Raamatun käytön rikkaus luterilaisen kirkon perinteisissä jumalanpalveluksissa ja rukoushetkissä, Raamatun itsenäinen ja yhteisöllinen lukeminen, sanan ja sakramenttien yhteenkuuluvuus, tentaation (ahdistuksen) merkitys Raamatun sanoman löytämisessä ja ymmärtämisessä sekä tämän foorumin paikkakuntaan liittyen Paavo Ruotsalaisen käynti seppä Högmanin luona Jyväskylässä – Ruotsalainen löysi täällä sisäisen ymmärryksen.Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.