SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Saarna Viron ekumeenisen nuorisotapahtuman päätösjumalanpalveluksessa Kambjassa 19.8.2008

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

 

Vanha tarina Transilvanian vuorilta kertoo ryöväristä. Hän oli pelätty mies, tunnettu rikollinen, joka oli ryöstänyt koteja ja polttanut taloja, raiskannut ja vuodattanut verta, herättänyt kauhua ja aiheuttanut surua koko seudulla. Eräänä elokuun iltana tämä ryöväri istui yksin piilopaikassaan korkealla vuoren rinteellä. Hän lämmitteli nuotion ääressä jyrkän polun varressa. Miettikö entisiä pahoja tekojaan vai suunnitteliko uusia, tarina ei kerro. Mutta pimeän illan myöhäisenä hetkenä roisto säpsähti, kun kuuli ääniä alempaa vuoren rinteeltä.

 

Joku oli nousemassa polkua pitkin hänen piilopaikkaansa. Ryöväri huusi heti: ”Hei, kuka oletkin, käänny heti takaisin ja painu tiehesi!” Mutta hämmästyksekseen hän kuuli, kuinka tuntematon tulija uskalsi vastata: ”Älä pelästy. Sinä et tunne minua, mutta minä tunnen sinut. Sinä olet Jumalan kuva.”

 

 

”Outoja sanoja,”rosvo ajatteli, mutta kuuli, että tuntematon jatkoi nousuaan, ja huusi ärtyneenä: ”Älä tule yhtään lähemmäs, vaan häivy tiehesi, jos henkesi on sinulle kallis!” Mutta rauhallinen ääni vastasi vähän lähempää: ”Älä pelkää. Et tosiaan tunne minua, mutta minä tiedän, että sinä olet Pyhän Hengen temppeli.” ”Mitä kummaa puhetta, rosvo ihmetteli, mutta kuuli kuinka tulija oli jo aivan lähellä, ja huusi uhkaavasti: ”Usko nyt, että on parasta häipyä. Heti, kun tulet nuotion valoon, käyn kimppuusi ja tapan sinut paljain käsin.”

 

Mutta vieläkään tuntematon tulija ei paennut, vaan vastasi, jo aivan läheltä: ”Älä pelkää. Et tunne minua, mutta minä tunnen sinut. Sinä olet Jumalan työtoveri.” Silloin jotain tapahtui ryövärin sisimmässä. ”Jumalan kuva, Pyhän Hengen temppeli, Jumalan työtoveri? Minäkö, ryöväri ja murhamies, pelätty ja yksinäinen…,” ja hän purskahti itkuun. Silloin tuntematon astui nuotion valoon. Se oli munkki läheisestä luostarista. Ryöväri ei käynyt hänen kimppuunsa, vaan yhdessä he lähtivät luostariin.

 

Kuulimme evankeliumin Kristuksen kirkastumisesta Taaborin vuorella. Kirkastuminen tapahtui vähän ennen Hänen ristintietään ja kärsimyksiään. Opetuslapset saivat nähdä valon, joka tulisi voittamaan pimeyden ja kuoleman. Taaborin kirkkaus on samaa valoa kuin ylösnousemuksen aamun valkeus. Kristuksen kirkastuminen näyttää Hänet sellaisena kuin Hän on – Ihmisen Poikana, joka säteilee Jumalan luomatonta valoa.

 

Hänen valonsa näyttää myös luomakunnan ja koko elämän sellaisina kuin ne oikeasti ovat: Jumalan luomina, Hänen rakkautenaan joka on tullut nähtäväksi ja käsin kosketeltavaksi. Meidän kutsumuksemme kristittyinä on nähdä tämä valo ja heijastaa sitä maailmassa: tuntea elämä sellaisena kuin olemme jo unohtaneet sen olevan, kokea sellaista mitä emme pysty enää kokemaan. Ristin ja ylösnousemuksen kautta Kristus näyttää meille valon, joka kirkastaa elämämme ja kutsuu meidät ulos synnin ja epätoivon pimeydestä, kuoleman varjosta, valoon, totuuteen, toivoon, kauneuteen.

 

Kun tässä palveluksessa toimitamme maan hedelmien pyhittämisen, muistamme kaiken elämän alkuperäisen pyhyyden. Jumalan siunaus murtautuu meidän pimeyteemme ja avaa silmämme näkemään, korvamme kuulemaan ja koko olemuksemme tuntemaan Hänen rakkautensa ja elämän kauneuden. Hetken olemme Taaborin vuorella niin kuin opetuslapset, näemme kirkkauden, ihmettelemme (kontemploimme) luomatonta valoa ja meidän on hyvä olla.

 

Munkin viesti ryövärille heijasti hetkeksi Transilvanian pimeälle vuorenrinteelle Taaborin vuoren valon ja näytti tien pimeydestä valoon. Sille polulle myös meitä kutsutaan.

 

Evankeliumi: Matt. 17:1-9

 

 

 

 

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.