SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Silmille näkymätön maailma, päivänavaus 7.2.2008

Opettajan urani alkuaikoina katselin usein oppilaitteni kanssa valo-opin yhteydessä videota nimeltä "Silmille näkymätön maailma". Tämä video hyvin monipuolisesti havainnollisti sitä, miten on olemassa sellainen maailma, mitä emme näe paljailla silmillämme.

 

Esimerkiksi emme näe röntgen-säteitä, mutta näemme niiden avulla luista otetun kuvan. Emme näe lämpösäteitä, mutta tunnemme niiden vaikutuksen ihollamme. Emme näe tuulta, mutta kuulemme tuulen huminan tai näemme, kun puun oksat heiluvat tuulessa. Emme näe kotimme kutsumattomia vieraita, pölypunkkeja, mutta näemme pölyä. Emme näe, miten elektronit liikkuvat sähköjohdossa, mutta näemme niiden vaikutuksen, kun niiden seurauksena lamppu palaa. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Siis on olemassa toinen maailma: silmille näkymätön maailma.

 

Hitlerin ajan Saksassa eli teologi ja pappi nimeltä Dietrich Bonhoeffer, jonka syntymästä muuten viime maanantaina tuli kuluneeksi 102 vuotta. Bonhoeffer ei alistunut Hitlerin hallintokoneiston kirkon julistukselle asettamiin rajoituksiin, vaan puuttui saarnoissaan ja opetuksessaan mm. juutalaisiin kohdistuviin sortotoimiin. Useita vuosia hän toimi rohkeasti oman henkensä kaupalla, kunnes hänet lopulta vangittiin ja vietiin keskitysleirille. Muutamaa kuukautta ennen teloitustaan keskitysleirillä  hän lähetti kihlatulleen ja perheelleen joulukirjeessään kirjoittamansa runon. Tässä runossa hän valoisasti kuvasi luottamustaan hyvään Jumalaan hirveistä olosuhteista huolimatta. Tämä 39-vuotias mies, joka näki nälkää ja kaikkea kauheutta ja vain pahojen voimien jylläävän ympärillään, uskoi siihen, että tämän pimeyden ja pahuuden keskellä on olemassa parempi tulevaisuus ja silmille näkymättömiä hyviä voimia. Tämä valoisaa tulevaisuudenuskoa uhkuva runo, saksaksi "Von guten Mächten treu und still umgeben", tunnetaan suomeksi nimeltä: "Hyvyyden voiman ihmeellisen suojaan, olemme kaikki hiljaa kätketyt". Runosta on tullut suosittu hengellinen laulu ja virsi. Meidän virsikirjaamme se tuli vuonna -86 ja se on siinä numerolla 600.

Näistä hyvistä voimista Bonhoeffer tässä runossaan kirjoitti mm näin:

 

"Hyvyyden voiman uskollinen suoja

piirittää meitä, kuinka käyneekin.

Illasta aamuun kanssamme on Luoja.

Häneltä saamme huomispäivänkin."

 

Kuuntelemme nyt tämän Bonhoefferin virren 600 Soile Isokosken laulamana ja sen myötä kaikille hyvää päivän jatkoa.

 

1. Hyvyyden voiman ihmeellisen suojaan olemme kaikki hiljaa kätketyt.

Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan, yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.

2. Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa.

Annamme Isän käsiin elämämme, hän itse meille rauhan valmistaa.

3. Suo  Herra toivon kynttilöiden loistaa, tyyneksi, lämpimäksi liekki luo.

Valaiset pimeän, voit pelot poistaa, jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!

4. Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman,

Niin, että uuden virren sävelillä kuulemme kansasi jo laulavan.

5. Hyvyyden voiman uskollinen suoja piirittää meitä, kuinka käyneekin.

Illasta aamuun kanssamme on Luoja. Häneltä saamme huomispäivänkin.

 

Päivänavaus Luostarivuoren koulussa Turussa 7.2.2008                                 

Lehtori Sinikka Vuorinen

 Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Helsingin poliisilaitoksen myöntämä pienkeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1063 ja keräys on käynnissä 16.09.2021 - 15.12.2021 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en småskaliga penninginsamling med tillstånd från polisinrättningen i Helsingfors. Insamlingsnumret är RA/2020/1618. Insamlingen pågår 16.09.2021 - 15.12.2021. (eller tills insamlingsmålet nås) i hela Finland förutom på Åland.