SUOMEN EKUMEENINEN NEUVOSTO

EKUMENISKA RÅDET I FINLAND

FINNISH ECUMENICAL COUNCIL

Ekumeeninen jumalanpalvelus Itä-Helsingissä 23.1.2011

Jumalan kansan juhlan väkeä Mikaelinkirkossa.Jumalanpalveluksen toimittajat.

Kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon sunnuntai-iltana 23.1.2011 järjestettiin ekumeeninen jumalanpalvelus Helsingin Mikaelinkirkossa Kontulassa. Se radioitiin YLE Radio 1 -kanavalla ja näin tavoitettiin koko maa viettämään yhteistä Jumalan kansan ekumeenista juhlaa.

 

Jumalanpalvelusta olivat toimittamassa piispa Irja Askola, piispa Teemu Sippo SCJ Katolisesta kirkosta, pääsihteeri Heikki Huttunen Ekumeenisesta Neuvostosta, kirkkoherra Martti Häkkänen Helsingin Mikaelin seurakunnasta, pastori Ilkka Salminen Metrokappelin helluntaiseurakunnasta ja isä Jyrki Penttonen pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelista Itä-Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta. Jumalanpalveluksessa avustivat Mikaelinkuoro johtajanaan kanttori Osmo Honkanen, ortodoksinen kuoro johtajana kanttori Varvara Merras-Häyrynen sekä laulaja-evankelista Seppo Kohvakka. 

 

Pääkaupunkiseudulla oli viikon aikana useita ekumeenisia tilaisuuksia. Ekumeeniset kirkkovaellukset, joissa ihmiset vaeltavat jalkaisin kirkoista toiseen ovat myös yleistyneet. Ekumeenisen rukousviikon palvelukset Kontulan ja Mellunmäen alueen eri kirkoissa ja kappeleissa on jo perinteeksi muodostunut itähelsinkiläisiä kristittyjä yhdistävä perinne. Yhdessä toimitettu jumalanpalvelus on koonnut runsaasti eri perinteessä kasvaneita seurakuntalaisia sekä ekumeenisissa perheissä eläviä nuoria ja aikuisia.

 

Piispa Irja Askola sanoi aidon yhteisöllisyyden ja toisen kohtaamisen olevan olennaisen osa kristittynä elämistä arjen keskellä. Jokainen lämmin käden puristus ja silmiin katsominen on jo osa käytännön ekumeniaa. Hän sanoi, että on hyvin koskettava ja iloinen asia tulla ensimmäistä kertaan piispana Itä-Helsinkiin ja Kontulaan juuri tähän tilaisuuteen.

Piispa Teemu Sippo SCJ on ensimmäinen suomalainen katolinen piispa yli 500 vuoteen. Hän muisteli omaa piispaksi vihkimistään, joka tapahtui luterilaisessa Turun tuomiokirkossa. Tämä kuvastaa jotakin siitä, millainen ilmapiiri ja hyvä tahto toteuttaa kristittyjen yhteyttä Suomessa vallitsee. Jokainen askel yhteisellä ekumenian tiellä toteuttaa Vapahtajamme tahtoa, että kaikki kristityt olisivat yhtä, totesi piispa Sippo.

 

Pastori Ilkka Salminen muistutti, että Raamattu kehottaa rukoilemaan kaikkien ihmisten puolesta. Meidän hyvä opetella jo täällä olemaan yhdessä toistemme kanssa, sillä taivaassa emme pääse toisistamme eroon, totesi Ilkka Salminen. Isä Jyrki Penttonen kuvasi, kuinka sinällään aitoa ja arjenkin keskellä todellista tämä yhdessä toiminen täällä Itä-Helsingissä on ollut.

 

Teksti ja kuvat: Heta Laurell


Vanha tarina Egyptin erämaasta kertoo: Pyhittäjä Makarios käveli autiomaan hiekalla ja huomasi edessään pääkallon. Kuinka ollakaan, pääkallo puhkesi puhumaan. ”Sinä olet Makarios ja kun sinä rukoi...

Suomen Ekumeeninen Neuvosto / Ekumeniska Rådet i Finland       Eteläranta 8 / Södra kajen 8            PL / PB 210          00131 Helsinki / Helsingfors


Lahjoita Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa. Keräysnumero on RA/2021/1503 ja keräys on käynnissä koko Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.
Donera  Ekumeniska Rådet i Finland ordnar en penninginsamling med tillstånd från Polisstyrelsen. Insamlingsnumret är RA/2021/1503. Insamlingen pågår  i hela Finland förutom på Åland.