Ekumeenisen ylösnousemuksen kappelin portailla saimme ystävällisen vastaanoton merimiespastori Heli Huttuselta. Heli on opiskeluaikanaan toiminut aktiivisesti SEN:n Nuorisojaostossa. Merimiespappina Belgiassa hän on työskennellyt jo runsaat 11 vuotta. Chapelle de la Résurrection - Chapel for Europe on katolinen kirkko, joka toimii ekumeenisella eetoksella eri kirkkokuntien jumalanpalvelustilana.
Ensimmäiseksi lauloimme Hoosianna-hymnin. Heli antoi tunnustusta tasokkaasta veisuusta ja totesi, että yleensäkin tässä kirkossa kaikuvat suomalaiset virret ja laulut kirkkaina. Seurakunta laulaa ja myös monia kuorovierailuja Suomesta on saatu.
Lyhyessä ekumeenisessa rukouksen hetkessä laulettiin myös ortodoksinen pääsiäistropari Kristus nousi kuolleista suomeksi ja ruotsiksi. Veisu soi kauniisti Ylösnousemuskappelin holveissa. Se on myös suomalaisessa luterilaisessa virsikirjassa, numero 90.
Kirkko on samalla vanha ja uusi, juuret johtavat satojen vuosien taakse luostarikirkkoon, joka sijaitsi nykyisen keskusrautatieaseman paikalla. Vanha kirkko purettiin vuonna 1907 ja kaksoiskappale rakennettiin nykyiselle paikalle. Vuonna 1989 rakennus oli päässyt huonoon kuntoon ja luostarin sisarten lukumäärä kutistunut. Luostari lakkautettiin, rakennus tuli myyntiin ja tilalle suunniteltiin pilvenpiirtäjää.
Joukko EU:n virkamiehiä onnistui kuitenkin pyrinnöissään ja rakennus säilytettiin. Vuosina 1999–2000 tilat kunnostettiin lahjoitusvaroin. Kirkko on katolinen kirkkotila, joka vihittiin vuonna 2001. Silloin se sai nykyisen nimensä ja ekumeenisen luonteensa. Kirkkosali on harmoninen ja kaunis tila, jossa seinien vanhat punatiilet tuovat tervehdyksen vuosisatojen takaa. Uutta ovat muun muassa sykähdyttävän kauniit Thomas Reinholdin lasimaalaukset: ylösnousemus, luominen, inkarnaatio, palava pensas ja helluntai.
Kappelin monipuolista toimintaa johtaa puolalainen jesuiittaisä Krystian Sowa, jonka kanssa vietimme myös keskusteluhetken. Heli Huttunen kertoi Merimieskirkon monipuolisesta työstä, joka on laajentunut alkuperäisestä merimiehien keskuudesta tehtävästä työstä kaikkia ulkosuomalaisia palvelevaksi. Merenkulkijoita kirkko palvelee edelleenkin, mutta pääasiassa satamissa, sillä nykyään alusten konttiliikenne ei salli aluksissa työskentelevien jäämistä maahan pidemmäksi aikaa kuten ennen vanhaan.
Merimieskirkon työssä ovat keskeistä suuret joulumyyjäiset. Ne olivat parhaillaan meneillään Brysselin pappilassa, joka sijaitsee kivenheiton päässä Eurooppa-kappelilta. Nämä myyjäiset eivät ole pelkästään kotileivonnaisten myyntiä, vaan kotimaista tavaraa tilataan konteittain Suomesta ja sitä käyvät ostamassa sekä suomalaiset että suomalaisten kaverit. Aamupäivällä tapaamamme BEBA:n neuvonantaja Pierre Goudinkin kertoi tuntevansa Suomen, salmiakin ja merimieskirkon myyjäiset ystävänsä kautta. Mukavalta meistäkin tuntui juoda lämmintä glögiä ulkona teltassa pappilan pihapiirissä keskellä Euroopan pääkaupunkia.